Skocz do zawartości

Grub Się Wykłada

Berkof

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilką zainstalowałem drugi raz FC3. Za pierwszym razem zapisałem gruba na partycji linuxowej ale były problemy - nie mogłem dostać się do (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Więc postanowiłem nie wydziwiać i zainstalowałem ponowni (partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT sformatowałem jeszcze raz), a GRUBA zapisałem w MBR. Wszystko ładnie pięknie, ale jak uruchamiam kompa to pojawia się napis

GRUB Loading Stage2..

i wisi. Musiałem odpwalić xp z płytki i wpisać w konsoli odzyskiwania systemu fixmbr.

Miał ktoś taki problem?

Instalowałem ponownie gruba ale to nie pomaga. Na FC2 chodziło bez problemu. Miałem tylko problemy z płytą P4P800 musiałem kernel podmieniać. Wole FC3 ale już wymiękam. Znalazłem podobne problemy na google (po angielsku) ale brak rozwiązania.

jakieś inne pomysły (wole gruba niż lilo a pozatym nie wiem jak wybrać lili podczas instalacji)?

ja tez mam P4P800 i nigdy nie mialem problemow, powiem wiecej.. fc2 instalowalem jeszcze na starym ecs'ie i po zmianie plyty nic nie musialem reinstalowac ;) obecnie mam gentoo i lilo bo z grubem tez mialem problemy, ale to wina mbr'a.. a zeby zainstalowac lilo nie trzeba nic wybierac podczas instalacji. wystarczy odpowiedni tarball! odpalasz tak jak mowilem plytke rescue od fc3, montujesz swoj dysk z linuxem, chrootujesz sie do niego, instalujesz tarballa z lilo, edytujesz /etc/lilo.conf, wywolujesz lilo iii włala :)

http://www.neowin.net/forum/lofiversion/in...hp/t243354.html( na 100% reinstalowałeś GRUBA ???!! )

http://www.linuxquestions.org/questions/ar...004/11/1/248968( tu jest o fc2 ale moze tez pomoze.. )

http://www.linuxquestions.org/questions/history/259607

http://lists.gnu.org/archive/html/bug-grub...9/msg00143.html

To chyba znany problem.. :] gdzies tam pisało, że nalezałoby reinstalowac gruba, ewentualnie zainstalowac starsza wersje albo tak jak Ro-X powiedział: Linux Loader...

Moze pomoze ?

ja tez mam P4P800 i nigdy nie mialem problemow, powiem wiecej.. fc2 instalowalem jeszcze na starym ecs'ie i po zmianie plyty nic nie musialem reinstalowac ;) obecnie mam gentoo i lilo bo z grubem tez mialem problemy, ale to wina mbr'a.. a zeby zainstalowac lilo nie trzeba nic wybierac podczas instalacji. wystarczy odpowiedni tarball! odpalasz tak jak mowilem plytke rescue od fc3, montujesz swoj dysk z linuxem, chrootujesz sie do niego, instalujesz tarballa z lilo, edytujesz /etc/lilo.conf, wywolujesz lilo iii włala :)

Ro-X ja dopiero poznaje (_linuxa_ → Linuksa) ORT więc wiele rzeczy które napisałeś do mnie nie trafiają ;)Co do tej płyty P4P800 problem był tutaj poruszany - poszukaj w archiwum. Trzeba było ściągać poprawiony obraz płyty bootującej i później podmieniać płytki. Piszę właśnie spod fedory :) Odpaliłem rescue i dałem grub-install /dev/hda i się udało. Tylko teraz mam takie problemy:

1. Nie mogę wybierać systemu tylko od razu ładuje się fedora.

2. Po instalacji gruba, po pierwszym uruchomieniu strasznie wolno się ładował. Ale pojawił się jeszcze kreator, więc myślałem że dlatego. Zakończyłem kreator, podając uprzednio to co chciał wiedzieć, ale teraz dość długo się ładuje. (_wogóle_ → w ogóle) ORT mam wrażenie, że FC2 hodziła szybciej. Nie wiem co zrobić.

Gdzie są zapuisywane komunikaty wyświetlane podczas uruchamiania i restartowania systemu? Bo mam wrażenie że jakieś błędy są ale nie chce tego spisywać

3. Ustawiłem rozdzielczość 1024 i milion kolorów ale ekran porozjeżdzany - muszę chyba zainstalować stery ;) (jak coś to mnie poprawiajcie)

4. Pomimo tego, że wybrałem paczke MC, to (_menadżer_ → menedżer) ORT nie chce działać.

Zaraz zainstaluje tą fedorke jeszcze raz, może coś z pakietami nie tak. Podczas instalacji wybrałem tryb Workstation i dorzuciłem kde, pare programów dla niego, mc. Hmm dziwne.

I jeszcze jedno. Może inaczej dysk podzielić (bedzię szybciej chodzić?)?

teraz mam tak:

6Gb (ntfs) winXp podstawowa

1,5GB (fat16) na plik wymiany windowsa rozszerzona

6,5Gb linux (ext3) "/"

30Gb (ntfs)

55GB (ntfs)

12GB (ext3) "/home"

ok 1GB swap

Może źle podzieliłem?

UPDATE:

Tak wygląda mój grub.conf

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,5)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda6
#          initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,5)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.9-1.667smp)
       root (hd0,5)
       kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667smp ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
       initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667smp.img
title Fedora Core-up (2.6.9-1.667)
       root (hd0,5)
       kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
       initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img
title Windows XP
       rootnoverify (hd0,0)
       chainloader +1

no i jeszcze jeden problem. Miałem problemy z odpaleniem neta lale się udało. Problem w tym, że strasznie długo ładuje nawets strone www.fedora.pl. Na xp takich problemów nie miałem

Dzięki za wyrozumiałość bo pewnie pieprze jak potłuczony :P

z grub.conf wywal linijke "hiddenmenu" i menu bedzie zawsze widoczne.

wiem ze temat P4P800 byl poruszany ;) aczkolwiek ja nigdy problemow z ta plyta nie mialem...

dysk podzielony masz OK. po jakims czasie zdecydujesz sie pewnie pozmieniac partycje NTFS na FAT32, ja juz tak uczynilem ;)

za pierwszym razem fedora odpala sie dlugo.

FC3 jest zdecydowanie wolniejsza od FC2 (takie moje odczucie, wiec chyba u ciebie jest wszystko ok)

jesli masz watpliwosci czy system laduje sie ok to z grub.conf wywal "quiet" z linijki w ktorej jest ladowany kernel. jesli podczas bootowania zobaczysz ze kolo jakiesj linijki jest [FAILED] to problem faktycznie jest :)

podczas instalacji FC3 polecam wybrac opcje custom :)

a co do rozjechanego obrazu to sterowniki (_napewno_ → na pewno) ORT zalatwia problem :)

powodzenia!

I.

z grub.conf wywal linijke "hiddenmenu" i menu bedzie zawsze widoczne.

II.dysk podzielony masz OK. po jakims czasie zdecydujesz sie pewnie pozmieniac partycje NTFS na FAT32, ja juz tak uczynilem ;)

III.za pierwszym razem fedora odpala sie dlugo.

FC3 jest zdecydowanie wolniejsza od FC2 (takie moje odczucie, wiec chyba u ciebie jest wszystko ok)

IV.jesli masz watpliwosci czy system laduje sie ok to z grub.conf wywal "quiet" z linijki w ktorej jest ladowany kernel. jesli podczas bootowania zobaczysz ze kolo jakiesj linijki jest [FAILED] to problem faktycznie jest :)

V.podczas instalacji FC3 polecam wybrac opcje custom :)

VI.a co do rozjechanego obrazu to sterowniki (_napewno_ → na pewno) ORT zalatwia problem :)

powodzenia!

Ad I.

Sprawdze zaraz ;)

Ad II.

Nie zmieni na Fat32. Bo jak już będe korzytsał z xp to muszę mieć możliwość przydzielania praw dostępu.

Co do podziału dysku nie wiem czy swapa za daleko nie dałem (sam koniec dysku) i może /home powinien być bliżej początku?

UPDATE: Kiedyś miałem dwie partycje podstawowe: pierwsza na ntfs dla xp druga dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT, dopiero po tem rozszerzone i na niej 30GB (ntfs), 55GB (ntfs), linux s swap. Ale ktoś mi kiedyś powiedział, że najlepiej mieć jedną podstawową i reszta na rozszerzonej - nie wiem czy to prawda :blink:

Ad III.

A to fakt. Po pierwszym restarcie (jeszcze przed końcowym kreatorem) 3x przełączała się z tryby tekstowego na grawficzny i spowrotem. (chodzi o ten moment gdzie rozpoznaje sprzęt i ładuje różne procesu a po prawej stronie wypisuje [OK])

Ale już czuje, że jest wolniejsza od FC2. Chociaż mam 512Ram, P4 2,4 to się to wszystko wlecze strasznie :(

Ad IV.

Ale wypisuje po prawej stronie [OK], failed nie widziałem (nie zdąże). Zauważyłem podczas wyłączania, że kernel wywołuje jakieś nienane paramtry czy jakoś tak. Nie zdąze zapisać. Myślałem, że to wszystko jest gdzieś w jakiś logach zapisane ;) Ale sprawdze twój sposób

Ad V.

Tak ale nie będe wiedział jaki pakiet mi jest potrzebny. Niektóre mogę skojarzyć jak np. gnome-costam-xx. ale inne egzotyczne ;) to nie zabardzo. Pozatym powiązania pakietów, zaznacze jeden, a drugiego nie a który jest potrzebny i już problemy będą

Ad VI.

Też mi się tak wydaje. Zara zainstaluje. A propo sterowników, to zawsze zastanawiało mnie dlaczego instaluje się je (chodzi mi o nvidie, bo nie wiem jak jest w przypadku ati) przez polecenie sh a nie przez rpm ? Pytałem się kiedyś na kanale fedorki ale nie dostałem jasnej odpowiedzi? sh to nie jest jakaś powłoka? Tak mi się przynajmniej zdawało

Pozdrawiam

nvidie instaluje sie przez sh, poniewaz jest to plik wykonywalny a nie pakiet ;) ja np pod MC wciskam enter na tym pliku i zalatwione ;) a sh to skrot od bash.

a co do pakietow to tez mam czasem watpliwosci, dlatego robie tak: instaluje base system, sciagam synaptica i spod niego instaluje wszystko co potrzebne, zaleznosci same sie zaznaczaja.

fedora jestniestety strasznie powolna, i dlatego zrezygnowalem z tego systemu. gentoo uruchamia mi sie szybciej o prawie minute! a i instalacja nie jest specjalnie trudna. wklepywalem linijka po linijce to co jest odnosnie instalacji na gentoo.pl i smiga eeextra i to za pierwszym razem :)

nvidie instaluje sie przez sh, poniewaz jest to plik wykonywalny a nie pakiet ;) ja np pod MC wciskam enter na tym pliku i zalatwione ;) a sh to skrot od bash.

a co do pakietow to tez mam czasem watpliwosci, dlatego robie tak: instaluje base system, sciagam synaptica i spod niego instaluje wszystko co potrzebne, zaleznosci same sie zaznaczaja.

fedora jestniestety strasznie powolna, i dlatego zrezygnowalem z tego systemu. gentoo uruchamia mi sie szybciej o prawie minute! a i instalacja nie jest specjalnie trudna. wklepywalem linijka po linijce to co jest odnosnie instalacji na gentoo.pl i smiga eeextra i to za pierwszym razem :)

A co to jest ten synaptic?

Co do dystrybucji to zastanawiam się nad slacware, ale mam pewne wątpliwości. Co do gentoo to ktoś mi mówił, że trzeba kompilować spod innej dystrybucji a to dla mnie czarna magia :(

Czyli podział partycji zostawić tak jak jest?

(_acha_ → aha) ORT i jeszcze napisz jak wymusiłeś Base system? To jest personal?

synaptic to takie narzedzie do instalowania pakietów.

instalujesz to:

http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fed...fc3.fr.i386.rpm

http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fed...fc3.fr.i386.rpm

i w tym programie (ma ladne GUI) zaznaczasz pakiety ktore chcesz. np zaznaczasz XMMS a on sam instaluje inne potrzebne pakiety. i na dodatek sciaga z netu ich najnowsze wersje :) za jego pomoca mozna rowniez aktualizowac system ;] a zeby zainstalowac base system poprostu biore custom (albo minimal) i zaznaczam tylko kde lub gnome (tyle azeby miec graficzny interfejs i dalej dzialac synapticiem).

a partycje zostaw tak jak masz :)