Gość Zuk87 Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Witam! Posiadam flash disk o pojemnosci 256mb. Wszystko bylo by fajnie, gdyby fakt, ze po skasowaniu jego zawartosci nie odzyskuje jego pelnej pojemnosci np. zapelnilem go danymi do 200mb pod M$ i tylko tyle pojemnosci moge odzyskac pod linuxem, 50mb gdzies znika. jesli sformatuje go pod win, mam cale 256mb. Pytanie: czy jest jakies sposob na to, zeby spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT sformatowac go, tak zeby odzyskac cala pojemnosc? System to FC3, GNOME 2.8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Grudzień 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2004 hej! na poczatek pytanie: jakiej firmy masz pena i czy z innymi producentami jest taka sama sytuacja? czy jak wkladasz a potem wyciagasz pena z usb to czy dziala tak jak pod ms? a teraz moja rada. sprobuj kasowac z terminala lub spod mc i zobacz jak wtedy sie zachowuje pozdr spiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 a jak go montujesz ?? mount /dev/sda czy mount /dev/sda1 Pozdro PS. i z jakim par. -t ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 a jak go montujesz ?? mount /dev/sda czy mount /dev/sda1 Pozdro PS. i z jakim par. -t ?? Jako /dev/sda1. Wpisuje polecenie "mount media/FLASH_DISK". System sam mi go tak ustawił. Nie wiem jakiej firmy, nie pisze,a dostałem go od kuzyna. Pod M$ wszystko działa bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 mkfs.vfat Polecam man mkfs fdisk /dev/sda m -help p -listuje dysk Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 mkfs.vfat Polecam man mkfs fdisk /dev/sda m -help p -listuje dysk Pozdro Oba polecenia mi nie działaja:( Man-a przeczytałem, ale nie wiem skąd moge (_wziąść_ → wziąć) ORT mkfs i fdisk? Jeśli są na płytach instalacyjnych FC3 to napisz, które to pakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 Oba polecenia mi nie działaja Bo z konta root trzeba uruchamiać. Jak koniecznie chcesz z usera to masz: $ whereis fdisk fdisk: /sbin/fdisk /usr/share/man/man8/fdisk.8.gz $ whereis mkfs mkfs: /sbin/mkfs /sbin/mkfs.msdos /sbin/mkfs.ext2 /sbin/mkfs.cramfs /sbin/mkfs.vfat /sbin/mkfs.ext3 /usr/share/man/man8/mkfs.8.gz Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Oba polecenia mi nie działaja Bo z konta root trzeba uruchamiać. Jak koniecznie chcesz z usera to masz: $ whereis fdisk fdisk: /sbin/fdisk /usr/share/man/man8/fdisk.8.gz $ whereis mkfs mkfs: /sbin/mkfs /sbin/mkfs.msdos /sbin/mkfs.ext2 /sbin/mkfs.cramfs /sbin/mkfs.vfat /sbin/mkfs.ext3 /usr/share/man/man8/mkfs.8.gz Pozdrawiam Wielkie dzieki, dziala. Teraz tylko uzywac P.S. To co napisal The Structorr musze uzywac takze z konta roota. Jako root i zwykly user nie rozpoznaje mi polecen "fdisk" i "mkfs". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi