Skocz do zawartości

Problem Z Zainstalowanie Sterowników Nvidi

Berkof

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem opis jak to zrobić http://www.mkk.gnutu.org/?modul=teksty&id_...inux_fc3#nvidia

Pobrałem już sterowniki. Pisze tam żeby nacisnąc Ctrl+F1. Ale u mnie nic się nie dzieje. Więc w terminalu wpisuje telinit 3 i wywala mi że nieznane polecenie. Jak się do tego zabrać? Mógłbym dopisać w grubie aby uruchomił się w tekstowym, ale wolałbym dojść z jak to się przełączyć?

Nie ma sprawy ;) działa Ctrl+Alt+F1 ale jak z tego powócić? Jak wpisałem init 3 to miałem zwisa na uruchamianie anacron czy jakoś tak :unsure:

Po wcisniecu klawiszy Alt + Ctrl + F1, podczal ladowania procesow wcisnij F1. Nie zwiesi sie proces, przejdziesz od razu wpisywania polecen.

Nastepnie zainstaluj sterowniki, uruchom ponownie by zobaczyc ekran NVIDIA (lub jego brak) podczas startu systemu,a nastepnie sprawdz na Tux racerze czy wszystko gra.

Nie ma sprawy ;) działa Ctrl+Alt+F1 ale jak z tego powócić? Jak wpisałem init 3 to miałem zwisa na uruchamianie anacron czy jakoś tak :unsure:

Po wcisniecu klawiszy Alt + Ctrl + F1, podczal ladowania procesow wcisnij F1. Nie zwiesi sie proces, przejdziesz od razu wpisywania polecen.

Nastepnie zainstaluj sterowniki, uruchom ponownie by zobaczyc ekran NVIDIA (lub jego brak) podczas startu systemu,a nastepnie sprawdz na Tux racerze czy wszystko gra.

Zaraz tak zrobie. a co to jest ten Tux Racer?

Panowie teraz pisze z XP bo linux sie posypał chyba na dobre.

Zrobiłem tak:

Zalogowałem się w terminalu jako root. Zmieniłem w pliku xorg.conf wpis z nv na nvidia. Wcisnąłem Ctrl+Alt+F1. Zalogowałem się jako root.

Weszłem do katalogu ze sterownikiem

Dałem chmod 777 NVIDIA-Linux* ,potem

sh NVIDIA-Linux*

i w tym momencie wywaliło mi komunikat że nie opuściłem środowiska X, a przecież wciskałem Ctrl+Alt+F1.

Mniejsza z tym. nie wiem czy się komputer zawiesił, czy sam zrestartował ale po restarcie pojawia się coś takiego:

....

....

....

Konfiguracja parametru jądra  - tutaj wisi, naciskam Ctrl+C i pojawia się dalej

INIT: Extering runlevel:5dra

...

...

touch: nie można dotknąć ' var/lock/subsys/kudzu' : system plików wyłącznie do odczytu

...

touch: nie można dotknąć ' var/lock/subsys/iptables' : system plików wyłącznie do odczytu

...

touch: nie można dotknąć ' var/lock/subsys/network' : system plików wyłącznie do odczytu

...

Uruchamianie systemu logów systemowych

I w tym momencie wisi na dobre. Nie działa już Ctrl+C, anie Ctrl+Alt+delete. Nic się nie da zrobić. Trzeba ręcznie restartować :(

Chyba jutro czeka mnie instalacja na nowo :P Ale nie poddam się :ph34r:

Linux sie wcale nie posypal ;) To juz bylo na forum, ale tu masz rozwiazanie: http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...ead.php?t=26260. Zrobienie punktu 10, 11 i 12 powinno Ci wystarczyc.

A srodowiska X rzeczywiscie nie opusciles, poniewaz tylko otworzyles dodatkowa konsole :P Powinienes dac jako root: telinit 3.

Linux sie wcale nie posypal ;) To juz bylo na forum, ale tu masz rozwiazanie: http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...ead.php?t=26260. Zrobienie punktu 10, 11 i 12 powinno Ci wystarczyc.

A srodowiska X rzeczywiscie nie opusciles, poniewaz tylko otworzyles dodatkowa konsole :P Powinienes dac jako root: telinit 3.

Ok, ale mi się linux (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie ładuje wisi

Panowie teraz pisze z XP bo linux sie posypał chyba na dobre.

Zrobiłem tak:

Zalogowałem się w terminalu jako root. Zmieniłem w pliku xorg.conf wpis z nv na nvidia. Wcisnąłem Ctrl+Alt+F1. Zalogowałem się jako root.

Weszłem do katalogu ze sterownikiem

Dałem chmod 777 NVIDIA-Linux* ,potem

sh NVIDIA-Linux*

i w tym momencie wywaliło mi komunikat że nie opuściłem środowiska X, a przecież wciskałem Ctrl+Alt+F1.

ak juz postawisz system od nowa to zainstaluj sterowniki do NVIDI w ten sposob, tak zrobilem i wszystko jest OK u mnie.

Sciagnij sobie zrodla krenela i zainstaluj: http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=81&Itemid=34

Po zainstalowaniu zrodel kernela przejdz do ekranu logowania i uzyj kombinacji klawiszy "Alt + Ctrl + F1", nastepnie klawisz F1, zaloguj sie jako root, wpisz "telinit 3", nastepnie zainstaluj stery NVIDIA sh .....run

Nastepnie w pliku xorg.conf zmien z "nv" na "nvidia". Wpisz w konsoli cos takiego: (nie wiem dlaczego,ale znalazlem to na forum, zrobilem i dziala)

KOD

cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices

chown root.root /etc/udev/devices/nvidia*

Z pliku grup.conf (/etc/grub.conf) usun wpis "rhgb".

Fedora dziala z pelna akseleracja 3D.Mozna pograc w Tux Racera:D

To co tutaj opisalem, wczesniej znalazlem na forum. Tak na przyszlosc: wiecej checi i wytrwalosci w poszukiwaniu odpowiedzi.