butcher Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 W trybie graficznym wiem jak sie sprawdza chipset, na ktorym pracuje karta sieciowa. Chcialbym sie dowiedziec jak sprawdzic chipset w trybie tekstowym? Czasami nie wiem czy np. net ma byc podlaczony do eth0 czy eth1(mam dwie karty sieciowa) Natomiast znam ich chisety i wtedy bez rozkrecania kompa rozpoznambym do jakiego interfejsu ma byc podlaczony internet.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 Informacje o sprzęcie są w pliku: /etc/sysconfig/hwconf Szukaj: class: NETWORK Aliasy sieciówek rozpisane są też w /etc/modprobe.conf Czasami nie wiem czy np. net ma byc podlaczony do eth0 czy eth1(mam dwie karty sieciowa) Natomiast znam ich chisety i wtedy bez rozkrecania kompa rozpoznambym do jakiego interfejsu ma byc podlaczony internet.... Też mam podobny problem tyle że u mnie są 2 dokładnie takie same sieciówki i żeby je rozpoznawać przykleiłem sobie obok gniazd karteczki z napisami LAN i NET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi