Skocz do zawartości

Xy

MrReal

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem xorg i xfsc. Po drodze było kilka problemów z czcionkami i xfs ale sobie poradziłem. Problem w tym że nie moge odpalić ani xinit ani startx. Tzn nie ma żadnych komunikatów o błędach ale monitor zmienia tryb na graficzny, pojawia się rozmazany szary prostokąt i nic. Myślałem że może to wina xfsc więc zainstalowałem fvwm ale jest to samo. Ekran jest tak rozmazany jak gdyby monitor nie mógł dostosować odpowiedniego odświeżania albo rozdzielczości. Mało tego po próbie włączenia Xów nie moge już przełączyć monitora spowrotem w tryb tekstowy.

Czy to wina monitora ?

Czy trzeba instalować sterowniki do monitora ? (jak tak to jak ?)

Prawda jest taka że ten monitor jest stary. Dostałem go od kogoś i sam nie wiem jakie ma parametry.

Żeby sprawdzić czy działają Xy zainstalowałem vncserwer i okazało się że działają.

Właściwie to monitor na serwerze jest mi nie potrzebny (dlatego dałem tam takiego gruchota) ale chciałbym odpalić jakiegoś fajnego menedżera okien przez vnc. Problem w tym że żeby tak zrobić to trzeba włączyć vnc z poziomu Xów bo inaczej włącza się tylko xterm.

Może ktoś wie jak inaczej włączyć vnc żeby pokazywał xfsc lub cokolwiek byle nie xterm ?

Dzięki

Pozdrawiam :D