MrReal Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 Zainstalowałem xorg i xfsc. Po drodze było kilka problemów z czcionkami i xfs ale sobie poradziłem. Problem w tym że nie moge odpalić ani xinit ani startx. Tzn nie ma żadnych komunikatów o błędach ale monitor zmienia tryb na graficzny, pojawia się rozmazany szary prostokąt i nic. Myślałem że może to wina xfsc więc zainstalowałem fvwm ale jest to samo. Ekran jest tak rozmazany jak gdyby monitor nie mógł dostosować odpowiedniego odświeżania albo rozdzielczości. Mało tego po próbie włączenia Xów nie moge już przełączyć monitora spowrotem w tryb tekstowy. Czy to wina monitora ? Czy trzeba instalować sterowniki do monitora ? (jak tak to jak ?) Prawda jest taka że ten monitor jest stary. Dostałem go od kogoś i sam nie wiem jakie ma parametry. Żeby sprawdzić czy działają Xy zainstalowałem vncserwer i okazało się że działają. Właściwie to monitor na serwerze jest mi nie potrzebny (dlatego dałem tam takiego gruchota) ale chciałbym odpalić jakiegoś fajnego menedżera okien przez vnc. Problem w tym że żeby tak zrobić to trzeba włączyć vnc z poziomu Xów bo inaczej włącza się tylko xterm. Może ktoś wie jak inaczej włączyć vnc żeby pokazywał xfsc lub cokolwiek byle nie xterm ? Dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 Może spróbuj na Modeline Generatorze wpisać jakieś minimalne wartości (np. 640x480 60MHz) i to co Ci poda wpisz w xorg.con. Przy takich wartościach to chyba każdy monitor powinien ruszyć a później zawsze możesz spróbować zwiększyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 Pomogło Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Styczeń 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2005 VNC nie trzeba odpalać z poziomu X'ów !!! Wystarczy go sosbie tylko odpowiednio skonfigurować. Poszukaj na forum (już było), możesz też na google.pl oraz w manie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi