johny.pj Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Cześć! Jestem tutaj nowy i od razu mam problem, ale to chyba normalne. Już googlowałem i dlatego teraz pytam na forum, więc uprzedzam odpowiedzi w stylu: najpierw poszukaj Feodrę Core 3 mam od kilku dni. Po 3 latach zastąpiła ona mojego dotychczas ulubionego Mandrake, ostatnio w wersji 10.1. Fedora bardzo mi się podoba, ale... No właśnie, zawsze jest jakieś "ale", co? Zainstalowałem nanowsze sterowniki nvidii 6629. I stało się coś bardzo dziwnego. Jeżeli system uruchamia się w trybie 3, to wwszystko jest ok. Dopisałem, żeby ładowało moduł nvidii i jest akceleracja. Ale jak zmienię uruchamianie na runlevel 5, to system uruchamia się tylko do momentu: konfiguracja parametrów jądra... i stoi! Robię ctrl+c i rusza, ale kilka linijek dalej znowu zawisa. Wypisuje, że nie może dotknąć /var/log/subsystem/network i tym podobne. Czyżby sterowniki nvidii namieszały w uprawnieniach do jakiś plików? Nic z tego nie ozumiem. Na razie obszedłem to tak, że do rc.local dopisałem "gdm" i działa, ale moim zdaniem to okrężna droga i nie tak powinno się to załatwiać. Może ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za każdą sugestę i podpowiedź. Od razu przepraszam też a to, że ten post jest taki długi, ale chciałem to dobrze wyjaśnić, choć podejrzewam, że pewnie nie do końca mi się udało... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Już było to wiele razy na forum ale masz tu dokładny opis jak dobrze zainstalować stery w FC3 u mnie działa (opis jest wzięty z jakiejś strony do której adres jest podany na tym forum ale nie pamiętam adresu): NVIDIA for FC3 NVIDIA Install Instructions for FC3 Based on the Alternate Instructions for NVIDIA from fedorafaq.org http://www.fedorafaq.org/custom_nvidia.html 1. Get the lastest linux drivers. 2. Now print this out, or write it down, because we're going to close X, the graphical part of Linux. 3. Open a Terminal. 4. Become root: Code: su - 5. Shut down X: Code: telinit 3 6. Now, you will have a "Login:" prompt. Log in as root and go to the directory where you downloaded the nVidia drivers. 7. Type: Code: sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg*.run 8. Follow nVidia's instructions to set up the driver. (Read the "EDITING YOUR XF86CONFIG FILE" section.) 9. You may need to remove some conflicting files, only do this if 3d accelerated apps do not apprear to be working. Code: rpm -e --nodeps xorg-x11-Mesa-libGL NOTE: If you update any "xorg-x11" package with up2date or yum, you will have to do the above command again. 10. Load nvidia driver Code: modprobe nvidia 11. Set nvidia driver to load with udev. Code: cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices Code: chown root.root /etc/udev/devices/nvidia* 12. Reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi