gusvert Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Witam. 1. Po zainstalowaniu xcdroast znajdującego się na płytce z F3 nie działa mi tryb "nie-root". Sciągnołem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT dla F1 zainstalowałem i udało się włączyć "nie-roota". Tyle że nie mam pojęcia jak uaktywnić emulację scsi. Przy konfiguracji xcdroasta dostaję komunikat o wybraniu urządzenia atapi co będzie się objawiało opuźnieniami itd. I o tym żeby poczytać jak zainstalować emulację scsi. Ponadto przy konfiguracji xcdroast tylko urządzenia zapisującego nie mogę wybrać w trybie scsi natomiast urządzenie do odczytu mam do wyboru albo atapi albo scsi. Mam cdrw Aopen i jak dotąd żadnych problemów w innych dystrybucjach 2. Przy próbie kompilacji xcdroast ze źródełek otrzymuję po daniu ./configure komunikat: checking for glib-config... no checking for glib-version >=1.2.3... no The glib-config script installed by GLIB could not be found If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in your path, or set the GLIB-CONFIG environment variable to the full path to glib-config. Zainstalowałem glib-2.6.0 ale nie pomogło (glib-2.6.0.tar.bz) Komunikat pozostaje ten sam. 3. Jeszcze troszkę kosmetyki. Po automatycznym zamontowaniu cd próba jego odmontowania poprzez prawy klik i wybór "wysuń" kończy się błędem: eject: unable to open '/dev/hdc' Po naciśnięciu OK mogę wyjąć cdrom. Można to jakoś poprawić żeby nie wyskakiwał ten błąd? Wpis w fstab wygląda następująco: /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 dla dyskietki mam identyczny wpis (z wyjątkiem ro) i działa Są to wpisy wygenerowane podczas instalacji Dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 1. Po zainstalowaniu xcdroast znajdującego się na płytce z F3 nie działa mi tryb "nie-root". Po co Ci to? Sciągnołem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT dla F1 zainstalowałem Błąd. i udało się włączyć "nie-roota". Błąd Tyle że nie mam pojęcia jak uaktywnić emulację scsi. Po co Ci to? Przy konfiguracji xcdroasta dostaję komunikat o wybraniu urządzenia atapi co będzie się objawiało opuźnieniami itd. I o tym żeby poczytać jak zainstalować emulację scsi. Xcdroast nie jest zbytnio rozwijany, więc te komunikaty można sobie darować. W jądrach z serii 2.6 emulacja scsi nie jest w ogóle potrzebna. Zainstalowałem glib-2.6.0 ale nie pomogło (glib-2.6.0.tar.bz) Błąd. Trzeba było wpisać yum instal glib2-devel Odnośnie samej instalacji ze źródeł - w pakietowej dystrybucji nie powinno się tak instalować oprogramowania (tym bardziej tak ważnych/często używanych pakietów jak glib). Możesz zrobić tylko jeden wielki syf w systemie. Zawsze możesz nadpisac jakieś pliki z RPMów. Na dodatek ta wersja... W FC3 jeszcze używa się wersji 2.4.8 - przez instalację wersji 2.6.x możesz tylko popsuć binarną kompatybilność z innymi programami skompilowanymi z dystrybucyjną wersją tej biblioteki i większość graficznych programów przestanie działać. Po automatycznym zamontowaniu cd próba jego odmontowania poprzez prawy klik i wybór "wysuń" kończy się błędem: eject: unable to open '/dev/hdc' System zaktualizowany? Jaki desktop? KDE, Gnome, XFCE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusvert Napisano Styczeń 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 A więc.. Desktop: Gnome Brak aktualizacji - to chyba wyjaśni moje pytania I może jakaś mała podpowiedź jak zaktualizować system yum update wystarczy? Jest to moje pierwsze zderzenie z pochodną red hat (z pierwowzorem nawet nie miałem styczności ) I jeszcze inna sprawa. Chcę wdrożyć (_linuxa_ → Linuksa) ORT w firmie. W Fedorze wszystko sprawuje mi sie w porządku z wyjątkiem tego co opisałem powyżej ale jak widzę jest to wynikiem mojej niewiedzy Zatem narazie ta dytrybucja wiedzie prym. Czytałem, że F3 nie wiele różni się od F2 a zatem czy nie wywalę pieniędzy kupując jakąś cegłę z Helionu odnośnie systemu i czy (_wogle_ → w ogóle) ORT warto kupować ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Brak aktualizacji - to chyba wyjaśni moje pytania No, aktualizacji to już było sporo: http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ber/thread.html http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ber/thread.html http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ary/thread.html Oprócz łatania dziur poprawiały tez sporo błędów, więc któraś paczka powinna to naprawić (stawiałbym na udev). Zresztą nie wiem - siedzę na KDE ;-) I może jakaś mała podpowiedź jak zaktualizować system yum update wystarczy? Tak, a właściwie nie :-) Za pierwszym razem będzie się pluło o klucze GPG (jakby co to poszukaj na forum). Chcę wdrożyć (_linuxa_ → Linuksa) ORT w firmie. W Fedorze wszystko sprawuje mi sie w porządku z wyjątkiem tego co opisałem powyżej ale jak widzę jest to wynikiem mojej niewiedzy I tu może być problem - jesli to jest jakiś serwer typu "mission critical" to lepiej douczyć się jeszcze, żeby przypadkiem z roboty nie wylecieć ;-) Jeśli to coś mniej poważnego, to zawsze możesz l;iczyć na forum :-) Czytałem, że F3 nie wiele różni się od F2 Jest trochę rzeczy, które moga przyprawić na poczatku o ból głowy (głównie SELinux i udev). Wystarczy tylko trochę sobie na ten temat poczytać. Na szczeście to nie jest taki duży skok jak z FC1 → FC2 (zmiana XFree86 na X.org X11, kernel 2.4 → 2.6, sterowniki OSS → ALSA), więc mozna się w miarę połapać :-) a zatem czy nie wywalę pieniędzy kupując jakąś cegłę z Helionu odnośnie systemu i czy (_wogle_ → w ogóle) ORT warto kupować ? To zależy. Poszukaj na forum - było już. Niektórym może się przydać, bo mają wszystko podane na tacy. Większośc jednak i tak się uczy na własnych poblemach korzystająć z Googli - może i trwa troche dłużej, ale zdobyte doświadczenie i tak potem procentuje. Aha, działa Ci już nagrywanie z konta zwykłego użytkownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusvert Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 A więc.. 1. Aktualizacja w toku 2. Cdrom wysuwa się tak jak ma się wysuwać Problem leżał w uprawnieniach - chmod 666 hdc - załatwiło problem Diabelska sprawa :-) 3. xcdroast w lamusie :-) k3b sprawuje się bez zarzutów ;-) 4. Stanowisko pracy nie zagrożone Wielkie dzięki, czapka z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 2. Cdrom wysuwa się tak jak ma się wysuwać Problem leżał w uprawnieniach - chmod 666 hdc - załatwiło problem Diabelska sprawa :-) Nie wiem, czy to jest dobre rozwiązanie (bezpieczeństwo) :/ Zaktualizuj najpierw system i sprawdź jeszcze raz czy działa wszystko poprawnie bez zmieniania uprawnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi