Skocz do zawartości

Xcdroast I Emulacja Scsi, Glib I Cdrw

gusvert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

1. Po zainstalowaniu xcdroast znajdującego się na płytce z F3 nie działa mi tryb "nie-root". Sciągnołem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT dla F1 zainstalowałem i udało się włączyć "nie-roota". :) Tyle że nie mam pojęcia jak uaktywnić emulację scsi. Przy konfiguracji xcdroasta dostaję komunikat o wybraniu urządzenia atapi co będzie się objawiało opuźnieniami itd. I o tym żeby poczytać jak zainstalować emulację scsi. Ponadto przy konfiguracji xcdroast tylko urządzenia zapisującego nie mogę wybrać w trybie scsi natomiast urządzenie do odczytu mam do wyboru albo atapi albo scsi. Mam cdrw Aopen i jak dotąd żadnych problemów w innych dystrybucjach :)

2. Przy próbie kompilacji xcdroast ze źródełek otrzymuję po daniu ./configure komunikat:

checking for glib-config... no

checking for glib-version >=1.2.3... no

The glib-config script installed by GLIB could not be found

If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in

your path, or set the GLIB-CONFIG environment variable to the

full path to glib-config.

Zainstalowałem glib-2.6.0 ale nie pomogło (glib-2.6.0.tar.bz)

Komunikat pozostaje ten sam.

3. Jeszcze troszkę kosmetyki. Po automatycznym zamontowaniu cd próba jego odmontowania poprzez prawy klik i wybór "wysuń" kończy się błędem: eject: unable to open '/dev/hdc' Po naciśnięciu OK mogę wyjąć cdrom. Można to jakoś poprawić żeby nie wyskakiwał ten błąd?

Wpis w fstab wygląda następująco:

/dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

dla dyskietki mam identyczny wpis (z wyjątkiem ro) i działa

Są to wpisy wygenerowane podczas instalacji

Dziękuję za odpowiedzi :)

1. Po zainstalowaniu xcdroast znajdującego się na płytce z F3 nie działa mi tryb "nie-root".

Po co Ci to?

Sciągnołem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT dla F1 zainstalowałem

Błąd.

i udało się włączyć "nie-roota". :)

Błąd

Tyle że nie mam pojęcia jak uaktywnić emulację scsi.

Po co Ci to?

Przy konfiguracji xcdroasta dostaję komunikat o wybraniu urządzenia atapi co będzie się objawiało opuźnieniami itd. I o tym żeby poczytać jak zainstalować emulację scsi.

Xcdroast nie jest zbytnio rozwijany, więc te komunikaty można sobie darować. W jądrach z serii 2.6 emulacja scsi nie jest w ogóle potrzebna.

Zainstalowałem glib-2.6.0 ale nie pomogło (glib-2.6.0.tar.bz)

Błąd. Trzeba było wpisać

yum instal glib2-devel

Odnośnie samej instalacji ze źródeł - w pakietowej dystrybucji nie powinno się tak instalować oprogramowania (tym bardziej tak ważnych/często używanych pakietów jak glib). Możesz zrobić tylko jeden wielki syf w systemie. Zawsze możesz nadpisac jakieś pliki z RPMów. Na dodatek ta wersja... W FC3 jeszcze używa się wersji 2.4.8 - przez instalację wersji 2.6.x możesz tylko popsuć binarną kompatybilność z innymi programami skompilowanymi z dystrybucyjną wersją tej biblioteki i większość graficznych programów przestanie działać.

Po automatycznym zamontowaniu cd próba jego odmontowania poprzez prawy klik i wybór "wysuń" kończy się błędem: eject: unable to open '/dev/hdc'

System zaktualizowany? Jaki desktop? KDE, Gnome, XFCE?

A więc..

Desktop: Gnome

Brak aktualizacji - to chyba wyjaśni moje pytania :)

I może jakaś mała podpowiedź jak zaktualizować system

yum update wystarczy?

Jest to moje pierwsze zderzenie z pochodną red hat (z pierwowzorem nawet nie miałem styczności :))

I jeszcze inna sprawa.

Chcę wdrożyć (_linuxa_ → Linuksa) ORT w firmie. W Fedorze wszystko sprawuje mi sie w porządku z wyjątkiem tego co opisałem powyżej ale jak widzę jest to wynikiem mojej niewiedzy :) Zatem narazie ta dytrybucja wiedzie prym.

Czytałem, że F3 nie wiele różni się od F2 a zatem czy nie wywalę pieniędzy kupując jakąś cegłę z Helionu odnośnie systemu i czy (_wogle_ → w ogóle) ORT warto kupować ?

Pozdrawiam.

Brak aktualizacji - to chyba wyjaśni moje pytania :)

No, aktualizacji to już było sporo:

http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ber/thread.html

http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ber/thread.html

http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...ary/thread.html

Oprócz łatania dziur poprawiały tez sporo błędów, więc któraś paczka powinna to naprawić (stawiałbym na udev). Zresztą nie wiem - siedzę na KDE ;-)

I może jakaś mała podpowiedź jak zaktualizować system

yum update wystarczy?

Tak, a właściwie nie :-) Za pierwszym razem będzie się pluło o klucze GPG (jakby co to poszukaj na forum).

Chcę wdrożyć (_linuxa_ → Linuksa) ORT w firmie. W Fedorze wszystko sprawuje mi sie w porządku z wyjątkiem tego co opisałem powyżej ale jak widzę jest to wynikiem mojej niewiedzy :)

I tu może być problem - jesli to jest jakiś serwer typu "mission critical" to lepiej douczyć się jeszcze, żeby przypadkiem z roboty nie wylecieć ;-) Jeśli to coś mniej poważnego, to zawsze możesz l;iczyć na forum :-)

Czytałem, że F3 nie wiele różni się od F2

Jest trochę rzeczy, które moga przyprawić na poczatku o ból głowy (głównie SELinux i udev). Wystarczy tylko trochę sobie na ten temat poczytać. Na szczeście to nie jest taki duży skok jak z FC1 → FC2 (zmiana XFree86 na X.org X11, kernel 2.4 → 2.6, sterowniki OSS → ALSA), więc mozna się w miarę połapać :-)

a zatem czy nie wywalę pieniędzy kupując jakąś cegłę z Helionu odnośnie systemu i czy (_wogle_ → w ogóle) ORT warto kupować ?

To zależy. Poszukaj na forum - było już. Niektórym może się przydać, bo mają wszystko podane na tacy. Większośc jednak i tak się uczy na własnych poblemach korzystająć z Googli - może i trwa troche dłużej, ale zdobyte doświadczenie i tak potem procentuje.

Aha, działa Ci już nagrywanie z konta zwykłego użytkownika?

A więc..

1. Aktualizacja w toku :)

2. Cdrom wysuwa się tak jak ma się wysuwać :)

Problem leżał w uprawnieniach - chmod 666 hdc - załatwiło problem

Diabelska sprawa :-)

3. xcdroast w lamusie :-) k3b sprawuje się bez zarzutów ;-)

4. Stanowisko pracy nie zagrożone :D

Wielkie dzięki, czapka z głowy :)

2. Cdrom wysuwa się tak jak ma się wysuwać :)

Problem leżał w uprawnieniach - chmod 666 hdc - załatwiło problem

Diabelska sprawa :-)

Nie wiem, czy to jest dobre rozwiązanie (bezpieczeństwo) :/ Zaktualizuj najpierw system i sprawdź jeszcze raz czy działa wszystko poprawnie bez zmieniania uprawnień.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...