Skocz do zawartości

Athlon Xp 1600+

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Mam problem z moim prockiem...przed zaintalowaniem FC3 BIOS pokazywalem mi Athlona XP 1600+ (~1400), a teraz po instalce FC3 BIOS pokazuje mi Athlona XP 1400...zmiejszyl mi procesor?:) a Vidalinux Przy boocie pokazuje 1600+ Dziwoty sie jakies dzieja:P

Czy to ze BIOS pokazuje mi slabszy procesor wplywa na wydajnosc komputera?

POZDRAWIAM

Witam...

Mam problem z moim prockiem...przed zaintalowaniem FC3 BIOS pokazywalem mi Athlona XP 1600+ (~1400), a teraz po instalce FC3 BIOS pokazuje mi Athlona XP 1400...zmiejszyl mi procesor?:) a Vidalinux Przy boocie pokazuje 1600+ Dziwoty sie jakies dzieja:P

Czy to ze BIOS pokazuje mi slabszy procesor wplywa na wydajnosc komputera?

POZDRAWIAM

Ma to znaczenie,ale bedzie ono nieodczuwalne dla Ciebie. Musialbys miec aplikacje, ktore dosc czesto potrzebuja pelnej mocy obliczeniowej procesora,a takich w zastosowaniach domowych (tak chyba komputera uzywasz) jest niewiele (pomijam gry).

Sprawdz w BIOS-ie czy czasami nie zmieniles mnoznika lub czestotliwosci szyny systemowej. Mogles przestawic ja i dalo to widoczny efekt. Jesli nic w BIOS-ie jest wszystko OK to powinien pokazywac Ci Ahtlona XP 1600+ (wolniejszych chyba nie bylo, bynajmniej nie pamietam).

P.S.Najlepiej wyciagnac baterie lub zworkami zresetowac BIOS i ustawic na nowo. Wtedy bedziesz mial 100% pewnosc,ze to nie wina systemu,a Twoich ustawien (nie rob jesli sie nie znasz na tym!!).

Sądzę, że pokazuje Ci prawdziwą szybkośc procka, bo wiadomo, że Athalony od wersji + mają zawyżoną wartośc numeryczną do jego szybkości . Nie sądzę, że jest to jakis błąd. Jeżeli nie ma to wpływu na samą pracę kompa to gdzie problem? A wolniejsze były, gdyż miałem Athalona1400. Był to ostatni, ktory pokazywał rzeczywistą szybkość z tej serii. Znajomy ma do dzisiaj Athalona 1100