Nitro_67 Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Mam problem z zainstalowaniem fc3 gdyż instalator wiesza sie tuz po zaladowaniu sterownika sil_sata (czy jakos tak). wyswietla sprawdzanie chyba nosnika i zwiech zarowno jak bootuje z cd lub dvd. probowalem graficznym i tekstowym instaloterem i nic. jedyna instalacja ktora poszla to fc1 z cd z dvd nie dala rady. Moze ktos wie co z tym zrobic. Na forum szukalem ale nic nie znalazlem. dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 witaj! mialem podobny klopot. podczas instalacji w pewnym momencie instalator dluuuuugo myslal, ale potem poszlo jak po masle. sugeruje zebys uzbroil sie w cierpliowsc ok 5 min. pozdr spiro ps. dobrym zwyczajem jest opisujac problem dolaczyc konfiguracje kompa. z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro_67 Napisano Styczeń 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2005 No niestety nic nie pomogło czekałem chyba z 10 min. Dioda dysku cały czas swieci ale dysk wydaje sie nie pracowac. Moj sprzet to epox 8rda3+ athlon2500 gf3 wdc800 i wdc1200 sata i 3 napedy optyczne. Instalotor wiesza sie nawet gdy wypne jeden z dyskow i niepotrzebne cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2005 hmmmm... a czy patrzyles na plytce z driverami do plyty glownej, powinien tam byc katalog linux i drivery do roznych dystrybucji wraz z opisem jak nalezy ich uzyc. Ja mam asusa a7n8x-e deluxe z nforce2 i do starszych dystrybucji potrzebne sa sterowniki do sata/raid. Moze w twoim przypadku o to chodzi. Poszukaj katalogu redhat lub fedora (ale na 99% bedzie tylko redhat) i poczytaj co tam napisali. Kiedy uzywalem FC2 to mi instalka w pewnym momencie sie zacinala i myslalem ze wisi ale wystarczylo odczekac i bylo dobrze. Natomiast juz po zainstalowaniu przy uruchamianiu systemu za kazdym razem tez trzeba bylo czekac dluzej bo cos sie gdzies zacinalo. Nie wiem o co chodzilo, wazne ze (_wogle_ → w ogóle) ORT dzialalo. po przejsciu na FC3 nie ma takich przestojow ale nadal jest blad ze smartd - czyli nadal jest problem z dyskiem, i pewnie dlatego ze jest sata... mam nadzieje ze moje doswiadczenia okaza sie pomocne. powodzenia spiro ps. a moze zainstalowac mandrake-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razeel Napisano Styczeń 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2005 Problem ze sterownikiem sata-sil jest znany od FC3 test2.. byl zglaszany na bugzilli.. klopoty sprawia nowy sterownik SATA uzyty w FC3 (w FC2 byl stary sterownik, znacznie mniej problematyczny). Na razie problem nie zostal rozwiazany - pozostaje albo instalacja FC3 na hdd EIDE i kompilacja jadra ze starym sterownikiem albo (jak mowil przedmowca) znalezienie sterownikow do twojego kontrolera SATA i instalacja FC3 z tym sterownikiem.. sam mam Asusa A7N8X-Deluxe i instalator mi rowniez staje na sterowniku SATA-SIL, nie probowalem instalacji ze sterownikiem do RH9 firmy Silicon Image (specjalnych do fedory nie ma, tylko RH7.3 - 9 znalazlem) bo nie wiem jak sie zachowa jadro, zainstalowalem FC3 na hdd EIDE po wylaczeniu na plycie kontrolera SATA, potem kompilacja jaderka ze sterami z FC2 do SATA i dziala na razie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nitro_67 Napisano Styczeń 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Rozwiązałem problem. Tylko Ze przez przypadek. W normalny sposób nie ma szans do tego dojść. A więc napisałem że sysytem się wiaszał po załadowaniu sterownika Sata_sil i wyśiwtleniu okna mediacheck (ok i skip) i w tym momencie miał następować zwis kompa. A więc zwis następuje ale nie komputera tylko ... KLAWIATURY, tak tak klawiatury. Klawiatura przestaje reagować na naciskanie klawiszy (Zauwazylem gdy CAPS LOCKA chciałem zapuscic) Nie pomagalo wyjmowanie i wkladanie klawiatury, wiec podlaczylem inna klawiature i dziala (tej samej firmy tylko model inny). Klawiature mam TRACER i plyte epox 8rda3+ (Moze ktos zyska troche czasu, gdy u niego wystapi podobny problem). Teraz mam inny problem system nie startuje wyswietla przy starcie grub stage2 ..... i nic, komputer zaczyna mocno sie grzac temperatura blyskawicznie rosnie. NA (_linuxie_ → Linuksie) ORT sie nie znam jescze zadobrze konfiguracje dysku mam taka dysk1: nieistotne bo odlaczony byl w czasie instalaci i w czasie uruchamiania dysk2: local dysk ntfs 6gb active primary local disk ext3 6,7 gb extended swapspace 2 gb extended reszta nie podzielna jescze linux jest na drugiej partycj dysku2 dysk 1 podczas startu 2 jest odlaczony. Pewnie wielu z was wie jak to zrobic Ponizej to co sie w grub.conf zbajduje moga byc male bledy bo recznie przepisywalem w trybie rescue # boot=/dev/sda deafultl=0 timeout=5 splashimage=(hd0,4)/boot/brub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2,6,9-1,667) root (hd0,4) kernel /boot/vmlinuz - 2,6,9-1,667 ro root=LABEL= rhgb quiet initrd /boot/initrd-2,6,9-1,667.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Prosilbym o jakies wskazowki. Na forum szukalem ale malo znalazlem a to co znalazlem probowalem zrobic ale niewiele z tego rozumiem wiec sami wiecie. Z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi