webspider Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Witam wszystkich. Szukalem informacji na temat błedów ktore mnie drecza i wydaje mi sie to dosc odosobnionym przypadkiem W kazdym badz razie prosze o pomoc. Dokladny, w miare moich mozliwosci, opis: System na ktorym probuje zainstalowac sterowniki do planetki wl8305 to FC3. Zainstlowalem źródła jądra z artu z tej strony. Instalowalem drivery acx100 kiedys na FC2 i nie bylo problemu. Takie same bledy mam przy sterownikach: acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_34.tar.bz2, acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43.tar.bz2 i acx100-0.2.0pre8.tar.bz2. Po wydaniu polecenia: ./Configure to co ukazuje sie na ekranie: ./Configure: line 61: -e: command not found ./Configure: line 58: -e: command not found ./Configure: line 61: -e: command not found ./Configure: line 136: -e: command not found ./Configure: line 58: -e: command not found ./Configure: line 61: -e: command not found ./Configure: line 138: -e: command not found ./Configure: line 58: -e: command not found ./Configure: line 61: -e: command not found ./Configure: line 150: -e: command not found Wireless header file is WIRELESS_EXT version 16. ./Configure: line 155: -e: command not found ./Configure: line 37: eval: -e: invalid option eval: usage: eval [arg ...] ./Configure: line 38: -e: command not found ./Configure: line 37: eval: -e: invalid option eval: usage: eval [arg ...] ./Configure: line 38: -e: command not found ./Configure: line 37: eval: -e: invalid option eval: usage: eval [arg ...] Przy sterownikach acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43.tar.bz2 takie coś się zapisalo do pliku po wydaniu komend: ./Configure > plik Wireless header file is WIRELESS_EXT version 16. gcc version 3.4.2 20041017 (Red Hat 3.4.2-6.fc3) Running linux 2.6.9-1.667 Compile info: will choose to use code infrastructure for NEWER wireless extension interface version (>= 13) make > plik make -C src make[1]: Entering directory `/home/acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43/src' gcc -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -O -fno-strict-aliasing -fno-common -fomit-frame-pointer -pipe -mpreferred-stack-boundary=4 -march=i586 -DACX_DEBUG=1 -DACX_IO_WIDTH=32 -DMODVERSIONS -include /include/linux/modversions.h -D__KERNEL__ -DMODULE -DWLAN_HOSTIF=WLAN_PCI -I/include -I../include -c -o acx100.o acx100.c make[1]: Leaving directory `/home/acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43/src' Jeszcze do uzupelnienia tu są paczki jakie mam zainstalowane ktore mają w nazwie gcc i glib ( rpm -qa |grep gcc/glib ): gcc-3.4.2-6.fc3 libgcc-3.4.2-6.fc3 gcc-c++-3.4.2-6.fc3 gcc-java-3.4.2-6.fc3 gcc-g77-3.4.2-6.fc3 gcc-objc-3.4.2-6.fc3 glibc-kernheaders-2.4-9.1.87 glib2-devel-2.4.7-1 glibc-profile-2.3.3-74 glibc-2.3.3-74 glib2-2.4.7-1 dbus-glib-0.22-10 glib-1.2.10-15 glibc-devel-2.3.3-74 glibc-utils-2.3.3-74 glib-devel-1.2.10-15 glibc-common-2.3.3-74 glibc-headers-2.3.3-74 Mam nadzieję, że jasno wszystko opisałem. (_na prawde_ → naprawdę) ORT bardzo będę wdzieczny za jakie kolwiek zainteresowanie i ewentualną pomoc. Jestem dość poczakujący w tym temacie. Wczoraj na rozwiazanie tego poswiecilem 8 godzin i jakos bardzo marny efekt... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Zainstlowalem źródła jądra z artu z tej strony. Źródła kernela nie sa w ogóle potrzebne do skompilowania tego sterownika. Takie same bledy mam przy sterownikach: acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_34.tar.bz2, acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43.tar.bz2 i acx100-0.2.0pre8.tar.bz2. A u mnie kompiluje się bez problemu :mellow: (acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43) Po wydaniu polecenia: ./Configure to co ukazuje sie na ekranie: ./Configure: line 61: -e: command not found Co Ci pokazuje polecenie which echo (sprawdź to na koncie, na którym kompilujesz). Jeśli nic, to podaj wynik tego: echo $PATH make > plik make -C src make[1]: Entering directory `/home/acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43/src' gcc -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -O -fno-strict-aliasing -fno-common -fomit-frame-pointer -pipe -mpreferred-stack-boundary=4 -march=i586 -DACX_DEBUG=1 -DACX_IO_WIDTH=32 -DMODVERSIONS Tak z ciekawości - jaki masz procesor? /update/ Zaktualizuj system. W jądrze wykryto parę dziur oraz poprawiono sporo błędów. Aha, jakby co, to kompilowałem sterowniki na kernelu 2.6.10 z updates-testing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webspider Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Źródła kernela nie sa w ogóle potrzebne do skompilowania tego sterownika. Naczytalem sie roznych opisow..., ok A u mnie kompiluje się bez problemu (acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_43) Przed formatowaniem dysku byly te same problemy... which echo => -bash: which - command not found (ale manual do tego polecenia jest ) echo $PATH => /usr/kerberos/sbin:/usr/kerberos/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/X11R6/bin:/root/bin Hehe...:> Procesor to Pentium 166 MMX @ 200 na tym mam FC - sama konsola, bez x'ow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Naczytalem sie roznych opisow..., ok Niestety w necie jest sporo głupot :/ which echo => -bash: which - command not found (ale manual do tego polecenia jest ) A to dziwne. Sprawdz czy jest zainstalowany which: rpm -q which Jak jest to wydaj polecenie rpm -qR which Jak nie wywali jakichś błędów to nie wiem o so chozi :/ Najwyżej spróbuj odinstalowac i jeszcze raz zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webspider Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 JESTEŚ GENIUSZEM Brakowalo which Dalej chyba sobie jakos poradze ale gdyby Ci się chciało i masz to możesz podać linka do strony z instrukcją co dalej, którą uważasz za dobrze napisaną Jestes teraz moim guru :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi