thraker Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Witam wszystkich ! Jestem po instalacji FC3, płyta Giga Byte GA-8I915G-MF, zintegrowana karta dzwiekowa "Azalia" na układzie Realtek 880. System nie wykrył karty dzw. Podczas uruchamiania komp. jest linijka "inicjalizacja sprzetu" i pokazuje się minn. napis dźwięk, ale w systemie karta nie istnieje. Ściągnąłem sterowniki alsa i zainstalowałem je (przynajmniej tak mi się wydawało ), no i skopałem system, bo przy powtórnym uruchomieniu pokazał sie w pewnym momencie komunikat "bad EIP value". Instalowałem : ./configure; make; make install. Czy później trzeba gdzieś cos kopiować ? Ja nic więcej nie zrobiłem. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2005 Jestem po instalacji FC3, płyta Giga Byte GA-8I915G-MF, zintegrowana karta dzwiekowa "Azalia" na układzie Realtek 880. Hmm. Niedawno w CVSie poprawiono pare błędów ze modułem azx odpowiedzialnym za re kartę. https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/...view.php?id=645 https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/...view.php?id=790 ← może porada tutaj zawarta coś Ci pomoże. Musisz albo poczekać na nowe jądro (najwczesniej w 2.6.11 lub nawet 2.6.12) lub zainstalowac sterowniki w wersji 1.0.8rc2 albo z CVSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thraker Napisano Styczeń 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2005 Musisz albo poczekać na nowe jądro (najwczesniej w 2.6.11 lub nawet 2.6.12) lub zainstalowac sterowniki w wersji 1.0.8rc2 albo z CVSa. Cześć ! Dziękuje za podpowiedź. Spróbuje z tymi sterownikami w wersji 1.0.8rc2, ew. sa jeszcze jakieś sterowniki na stronie realtek'u, spróbuje z nimi. Czy po przeprowadzonej kompilacji/instalacji trzeba kopiowac moduły ? wydaje mi się, że o to troszczy się juz make install - jestem całkiem newbe Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2005 Czy po przeprowadzonej kompilacji/instalacji trzeba kopiowac moduły ? wydaje mi się, że o to troszczy się juz make install - jestem całkiem newbe Kiedyś sprawdzałem patcha do wersji 1.0.6 i zrobiłem tylko make install - działało wszystko OK :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thraker Napisano Styczeń 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Cześć ! Sprobowałem z tymi sterownikami umieszczonymi na stronie Realteka -producenta chipu karty dźwiękowej. Okazało się, że jest to zestaw alsa-driver i alsa-utils w wer. 1.0.7 Niestety podczas wykonywania make wystąpiły błędy i make install nie chciał ruszyć :-( Błędów nie spisałem, więc nie cytuje. Spróbowałem tez, jak radziłeś sterowniki w wer. 1.0.8rc2. wszystko poszło OK, bez błędów, ale karta dalej nie wykryta :-( Spojrzałem do /proc/modules i jest tam sterownik do "azalii" - snd_azx czyli mam rozumiec, że się załadował ? Nawet pisało ALC880 Analog, co by odpowiadało temu układowi Realteka. dla pewnosci zrobiłem modprobe snd_azx i dalej nic. Czy linijka "inicjacja sprzętu - pamięć masowa ... dźwięk - zrobione OK" podczas uruchamiania systemu ma cos do rzeczy i dobrze wrózy, czy to nie ma nic wspólnego z dalszym wykryciem danego sprzętu ? Może po udanej kompilacji sterowników 1.0.8 c2 trzeba coś jeszcze zrobić, wyedytować jakis plik lub konfigurować z menu graficznego ? Dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi