Skocz do zawartości

Fc3 Brak Możliwości Startu

PocketKocurek

Rekomendowane odpowiedzi

MBR jest przeważnie tam gdzie aktywna partycja, najczęściej to jest C czyli hda. W każdym razie bez 1 ani żadnego innego numerka.

A gdzie ty kolego masz opcje MBR do zaznaczenia?

Toć jak instalator gada coś na temat bootloadera, to tam się wybiera się jake partycje ma widzieć, jaki system ma być domyślny no i wybór czy na MBR też jest.

Generalna uwaga: bardzo złym nawykiem jest klepanie 'Next', 'Enter', 'Dalej' itp. nie przeczytawszy uprzednio wszystkiego, co jest na ekranie.

sory ale ja czytalem wszystko dokladnie (szczegolnie jesli to jest instalacja pingwina z anacondy), ale jesli mi koles pisze ze mam zaznaczyc mbr to sie pytam GDZIE ?

jesli tak jak mowisz wuja na hda, to czyli w moim przypadku hdd?? tak?

na forum znalazlem instalacje grub'a w trybie linux rescue:

chroot /mnt/sysimage

grub-install /dev/hda

exit

exit

co mo to daje jesli po ponownym uruchomieniu wyswietla mi sie grub ale cos chce ode mnie, a co skoro ja nie wiem??? znak zachety i nic... ja sie nie znam az tak na pingwinie, polecenie help mi nic nie mowi...

jezeli mam zainstalowac w mbr to nie ma wplywu czy hdd1 jest w ntfs? mbr nie posiada systemu plikow?

MBR jest przeważnie tam gdzie aktywna partycja, najczęściej to jest C czyli hda. W każdym razie bez 1 ani żadnego innego numerka.

MBR to pierwsze 512 bajtów dysku twardego, a nie tam gdzie jest aktywana partycja (to jest boot rekord partycji) :P

jesli tak jak mowisz wuja na hda, to czyli w moim przypadku hdd?? tak?

To zależy od którego dysku zaczyna czytać BIOS (zwykle od hda).

co mo to daje jesli po ponownym uruchomieniu wyswietla mi sie grub ale cos chce ode mnie, a co skoro ja nie wiem??? znak zachety i nic...

Pewnie masz źle skonfigurowany /boot/grub/grub.conf

jezeli mam zainstalowac w mbr to nie ma wplywu czy hdd1 jest w ntfs? mbr nie posiada systemu plikow?

MBR to 512 pierwszych bajtów dysku, wieć nie :-)

MBR to pierwsze 512 bajtów dysku twardego, a nie tam gdzie jest aktywana partycja (to jest boot rekord partycji) :P

Eeeee... chyba się czepiasz ;)

Napisałem to samo, tylko mniej naukowo - w tym przypadku wystarcza (obrazowo) nazwa miasta, a ulica i nr domu jest dla PocketKocurek'a i jego problemu bez znaczenia. :)