Skocz do zawartości

Jak Odinstalowac Mysz Usb?

h3rb4l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Juz wczesniej pytalem o to, ale nikt nie odpowiedzial wiec ponawiam prosbe o pomoc bo nadal sie uporalem sie z tym problemem.

Instalowalem fc3 z podlaczona mysza usb i wszystko bylo pieknie do czasu, az nie sprobowalem odpalic mojego laptopa (toshiba satellite pro m15) bez myszy.. fc3 (_wogle_ → w ogóle) ORT nie startuje - zatrzymuje sie zaraz po inicjalizacji sprzetu - w tym momencie gdzie normalnie startuje X.

Jak odpalam system z podlaczona mysza to dziala i sama mysz i touchpad i accupoint.

Jak w trakcie pracy systemu odlacze mysz to fc3 sie wiesza.. kompletnie

w dev/input/ mam mice, mouse0, i mouse1

probowalem modyfikowac xorg.conf:

Section "InputDevice"

Identifier "Mouse0"

Driver "mouse"

Option "Protocol" "IMPS/2"

Option "Device" "/dev/input/mice"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

Option "Emulate3Buttons" "yes"

EndSection

mice: to dzialaja wszystkie manipulatory

mouse0: dzialaja tylko touchpad i accupoint

mouse1: dziala tylko mysz usb

zadna z konfiguracji nie zmienia tego, ze system bez myszy nie startuje, albo wykrzacza sie po jej odlaczeniu

Podobnie jest z etc/sysconfig/mouse

z gory dzieki za pomoc.

pozdrawiam :)

Instalowalem fc3 z podlaczona mysza usb i wszystko bylo pieknie do czasu, az nie sprobowalem odpalic mojego laptopa (toshiba satellite pro m15) bez myszy..

Możesz jeszcze pokazać sekcję "ServerLayout"? Jak zmienisz

InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"

na inne urządzenie to też sie zawieszają Xy?

oto sekcja ServerLayout:

Section "ServerLayout"

Identifier "single head configuration"

Screen 0 "Screen0" 0 0

InputDevice "Mouse0" "CorePointer"

InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"

EndSection

zmiana tutaj rowniez nic nie daje.. poza tym nie wiem czy dobrze rozumuje, ale to Mouse0 w tej sekcji nie oznacza chyba urzadzenia (bo przeciez urzadzenie to mouse0, a nie Mouse0) tylko identyfikator sekcji InputDevice do ktorej ma zajrzec X dla CorePointer...

wydaje mi sie, ze blad tkwi gdzies w konfiguracji samego usb.. ale jak sie do tego zabrac..........?

UPDATE

to (_napewno_ → na pewno) ORT nie konfiguracja X bo jak zmienie inittab, zeby nie startowal X przy starcie systemu to dzieje sie to samo.. po odlaczeniu myszy kernel panic

to (_napewno_ → na pewno) ORT nie konfiguracja X bo jak zmienie inittab, zeby nie startowal X przy starcie systemu to dzieje sie to samo.. po odlaczeniu myszy kernel panic

Niestety, winny jest kernel :/ Zainstaluj najnowsze jądro i sprawdź czy sytuacja się powtarza. Jesli tak, to nie pozostaje Ci nic innego jak napisac na fedora-test-list lub na http://bugzilla.redhat.com :(