Skocz do zawartości

Instalacja Fedory 3:)

kroem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chodze z zamiarem zainstalowania Fedory 3 - juz nawet sie sciaga za pare godzin bedzie:) Uzywalem wczesniej Auroxa bodajze 9.4 - jakoms tam stycznosc z linuxem mialem, nie mniej jednak, po sciagnieciu wersji ISO chcialbym Fedore zainstalowac z dysku? Tylko nie wiem czy z partycji windosowskiej moge?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jasne ze nic sie nie zmienilo:) Fedora juz sciagnieta.

Moglbys mi powiedziec jak mam to zrobic. Bo wiadomo, nagrac ISO na plyty cd i z nich instalowac - to jest proste. Ale ja bym chcial sprobowac z dysku :D Lubie sobie utrudniac zycie :)

Aha no mam partycje FAT32 bo uzywam Win 98, ale on juz mnie doprowadza do szalu:) Mam ogolnie dysk 30gb, z czego uzywajac programu znanego na tym forum Partition Magic :) wyodrebnilem na (_linuxa_ → Linuksa) ORT partycje ok. 10gb.

Moglbys mi powiedziec jak mam to zrobic. Bo wiadomo, nagrac ISO na plyty cd i z nich instalowac - to jest proste.

Musisz mieć najpierw coś z czego można się zbootować. Tu masz obrazy do nagrania → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/3/i3...i386/os/images/

boot.iso to obraz płyty CD, a diskboot.img to obraz partycji vfat, którą można nagrać pendrive'a. Jakby coś nie działało (instalacja), to w linii poleceń wpisz:

linux askmethod

Obrazu dyskietki nie ma, ale kiedyś udało i się wykonać dla FC2 → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=5154 Jakby co, to zrób sobie dla FC3.

Witam ponownie ;)

1. Obrazy boot.iso i diskboot.img sciagnolem.

2. Pendrive'a jeszcze sie nie dorobilem ;)

3. No mam te pliki boot i diskboot, ale nie wiem jak je wystartowac - bo tak piszesz?

4. Bylem przeczytac ten post na temat obrazu dyskietki: "http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?showtopic=807&st=0entry5154" Ale niestety cos mi nie pasuje, mianowicie:

a) sciagnolem ta jedno dyskietkowa wersje FREEDOS. Do nagrania uzylem: rawritewin i z tego co zdazylem sie zorientowac to po pierwsze pliki te co maja isc na dyskietke sa za duze ponad mozliwosci pojemnosciowe dyskietki. Druga sprawa jest taka ze ten program rawritewin on nagrywa pliki z rozszerzeniem iso, a w tej paczce FREEDOS nie ma takiego pliku :/ natomiast sa takie:

diskcopy.exe - 25KB,

fdodin06.144 - 1,440KB,

readme.1st - 719 Bajtow,

Spakowane rarem zajmuje 1.25mb.

i tyle nie moge dalej ruszyc :( jak sie nic nie zmieni, bedzie sie trzeba przejechac do sklepu po plyty cd :(

kroem:

po pierwsze pliki z obrazami dyskietek zajmuja wiecej miejsca niz pojemnosc dyskietki ale jak sie przerzuca na nosnik to w magiczny ;) sposob bedzie w porzadku.

po drugie rozszerzenie to chyba jest przyszcz: zawsze mozna je zmienic :)

pozdr

spiro

ps napisales ze wyodrebniles z dysku 10gb czyli moge rozumiec ze partition magic pozmienial rozmiar istniejacych partycji, i czy dane pozostaly cale, czy tak?

fdodin06.144 - 1,440KB,

readme.1st - 719 Bajtow,

ktory na iso? oba?

Nie. fdodin06.144 to obraz dyskietki i to ten plik musisz nagrać rawritem. Prościej jest chyba pod Linuksem ;-)

cat fdodin06.144 > /dev/fd0

A odnośnie diskboot.img - ten plik musisz rozpakować i potrzebne pliki (chyba te same co w fc2.tar.bz2) przekopiować w odpowiednie miejsce.

O pomylilem sie ten program rawritewin nagrywa pliki img :) anie iso jak pisalem wczesniej. No w kazdym badz razie nagralem przy uzyciu tego programu tylko ten plik fdodin06.144 i nawet wyskoczylo SUKCES :D hehe to powinno byc ok.

Zgadza sie, jest pierwszy sukces - dyskietka dziala :rolleyes:

Teraz wpisuje to co napisal "wojownik" tutaj , czyli:

c:

cd fc2

loadlin.bat

i nic pisze ze nie ma takieglo pliku:( Wchodze znow na windowsa patrze no i nie ma - fakt, chyba cos zle zrobilem, musze pomyslec ;) Moze ktos wczesniej mi podpowie?

Swoja droga to zapomnialem ich wypakowac:) No ale w kazdym badz razie, nie wiem jak zaczac ta instalacje:P

To je wypakuj do c:\fc2. Pamiętaj, że to archiwum jest do FC2 - do FC3 musisz zrobic sobie samemu.

Ale co obrazy iso..?

Ja myślałem że można instalować z iso.

Można. Instalator w którymś tam momencie pyta się gdzie są obrazy, a potem to juz normalna instalacja.