ghorrgh Napisano Luty 26 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26 Zawsze instalowałem Fedorę z automatu, bo różnych instalatorów jest dużo i nie wszystkie kumam. Dzisiaj odkryłem jak posługiwać się instalatorem w Fedorze. Ktoś mi też gdzieś wspomniał, że F niezbyt dobrze autoformatuje i trzeba to zrobić ręcznie. Mam dysk 235GB o ile dokładnie pamiętam, 16 GB RAM. Tworzę UEFI 600MB, Boot 1024MB, Swap 4000MB i tak znika mi cały dysk, niestarcza na / i /Home BTRFS. Co się dzieje. Zauważyłem, że instalator sam decyduje czy to MB czy GB. Co robię źle? Jak partycjonować Fedorę optymalnie? EDIT Zwykle tworzę tak: wpierw uefi, potem boot, swap i teraz powiedzcie mi czy root czy home? Bo zauważyłem, że to nie wszystko jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Luty 27 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27 w minimalnym ułożeniu wystarczą /boot/efi /boot / załóżmy że chciałbyś mieć 2 różne systemy, wtedy /home może być wspólne, ale pamiętaj żeby nazwy użytkownika nie były takie same: /boot /boot/efi / /home /system2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Marzec 5 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5 Skoro masz dostępne zaledwie 16 GB, to zamiast BTRFS, zastosuj EXT4. Zapiszesz na tej samej przestrzeni znacznie więcej. BTRFS mocno się powiela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi