zbrodel Napisano Styczeń 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 Szaconek!!! Mam problemy z dźwiękiem po zainstalowaniu FC3. Karta typu Sound Blaster, nawet nie wiem dokładnie jaka, ale jakaś z dolnej półki. System wykrywa ją jako Ensoniq 5880 Audio PCI i mam wrażenie, że poprzednio pod Auroksem 9.0 było tak samo. A działało. Objawy są takie - ciągły szum z głośników i dźwięk bardzo zniekształcony. Podczas intsalacji wykryło mi kartę, zrobiło test dźwięku i wtedy było wszystko OK! Po czym uruchomiłem KDE i karta zaczęła szumieć a dźwięk zrobił się zniekształcony. Wyłączenie KDE ani restart nie pomaga. Moje lamerskie przypuszczenie jest takie, że dowalił mi na stałę jakiś moduł który się gryzie. Niestety, nie sprawdziłem przed uruchomieniem KDE jakie moduły mam w systemie, więc nie wiem jaki się pojawił. Generalnie jeśli chodzi o dźwięk, to jestem lama totalna i cienki leszcz, chodzą mi po głowie jakieś hasła w rodzaju ALSA, OSS i tak dalej, ale z tego chodzenia nic nie wynika. Dopóki mi działało pod Auroksem 9.0 to się tego nie tykałem (żeby było śmieszniej, tą samą Fedorę zainstalowałem na laptopie Compaq Armada i tam dźwięk jest OK). moduły które mogą mieć związek z dźwiękiem są takie: snd_ens1371 27557 0 snd_rawmidi 26725 1 snd_ens1371 snd_seq_device 8137 1 snd_rawmidi snd_pcm_oss 47609 0 snd_mixer_oss 17217 1 snd_pcm_oss snd_pcm 97993 2 snd_ens1371,snd_pcm_oss snd_timer 29765 1 snd_pcm snd_page_alloc 9673 1 snd_pcm snd_ac97_codec 64401 1 snd_ens1371 snd 54053 8 snd_ens1371,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_ac97_codec soundcore 9889 1 snd A taki mam /etc/modprobe.conf: alias eth0 8139too alias snd-card-0 snd-ens1371 options snd-card-0 index=0 install snd-ens1371 /sbin/modprobe --ignore-install snd-ens1371 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-ens1371 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-ens1371 alias usb-controller ehci-hcd alias usb-controller1 uhci-hcd alias char-major-195* nvidia No i teraz generalnie to chciałbym: 1) na początek mieć dźwięk w ogóle, to przynajmniej w xine byłoby OK i mógłbym film obejrzeć; 2) doprowadzić do tego, żeby w KDE też było dobrze. Oczekuję na jakieś sugestię i z góry dziękuję (z dołu też) PZDR zbródel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 Objawy są takie - ciągły szum z głośników i dźwięk bardzo zniekształcony. Podczas intsalacji wykryło mi kartę, zrobiło test dźwięku i wtedy było wszystko OK! Po czym uruchomiłem KDE i karta zaczęła szumieć a dźwięk zrobił się zniekształcony. Wyłączenie KDE ani restart nie pomaga. Moje lamerskie przypuszczenie jest takie, że dowalił mi na stałę jakiś moduł który się gryzie. Niestety, nie sprawdziłem przed uruchomieniem KDE jakie moduły mam w systemie, więc nie wiem jaki się pojawił. Podejrzewam, że problem jest o wiele bardziej banalny. Prawdopodobnie masz przesterowaną kartę. Spróbuj w mixerze (gnome-volume-control, alsamixer, kmix) wprzyciszyć kanał Master albo PCM do 80%. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 a od czego "szukaj"????? eeeech kliknij tu kmix - jesli pomoze - napisz! pozdr spiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbrodel Napisano Styczeń 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 Dzięki! Pomogło. Forum, owszem, przejrzałem, ale ten wątek, do którego link podałeś, zaczynał się od bluzgów frustrata i uczciwie przyznaję, że nie przeczytałem do końca nawet tego posta, nie mówiąc o ciągu dalszym. A zmyliło mnie to, że problemy zaczęły się po uruchomieniu KDE - byłem przekonany, że wpieprzył mi się jakiś moduł i bruździ. PZDR zbrodel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi