pit664 Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 Chyba długo oczekiwana chwila nadeszła - Ati wypusciło stery dla xorg 6.8 do pobrania tu: http://www2.ati.com/drivers/linux/fglrx_6_...8.25-1.i386.rpm od rana zabieram sie za instalację...., pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.misha. Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 na razie nie udalo mi sie ich zainstalowac, moze jutro... krzycza, ze nie mam qt... ktore oczywiscie mam. przynajmniej tak to zrozumialem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelsten Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 A czemu nic ni ma na 64, czy ja nie widze, czy beda wkrotce, czy beda dzialac te na 32 bit?? ZLE SPOJRZALEM JUZ MAM:-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obecny Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 A co ze mna ? posiadaczem RAGE MOBILITY M1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelsten Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Pobralem te stery i jest to plik rpm. Jak je zainstalwoac?? Wystarczy tylko odpalic i sam sie zainstaluje, czy trzeba cos ustawiac?? I czy bedzie dzialac grafa 3d?? Jezlei sie powtarzam o zapytanie w innym temacie to dlatego, ze nikt mi nei odpowiedizal poprzednio i probuje tutaj. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Jeżeli jest tak samo jak ze sterami nvidii, to powinno wystarczyć tylko paczke zainstalować. Ale głowy sobie uciąć nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Hmmm... fajnie, jest wsparcie dla X.org 6.8.x, a co z X.org 6.7.x ?? Ktoś wie czy 6.7 jest wspierana?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Pobralem te stery i jest to plik rpm. Jak je zainstalwoac?? Wystarczy tylko odpalic i sam sie zainstaluje, czy trzeba cos ustawiac?? I czy bedzie dzialac grafa 3d?? Jezlei sie powtarzam o zapytanie w innym temacie to dlatego, ze nikt mi nei odpowiedizal poprzednio i probuje tutaj. a patrzyles na stronie ati? sa tam tez opisy rozwiazan dla paru bledow: http://ati.com/support/infobase/linuxhowto-ati.html a dodatkowo jeszcze moze przydac sie to: http://gry.linux.pl/?id=news&show=1969 i zobacz komentarze do tego. jeszcze to moze sie przydac: http://rage3d.com/board/showpost.php?p=133...8&postcount=855 sam nie mam czasu tego instalowac, bede walczyl na lykencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelsten Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Jak zainstalujesz i sie z tym zapoznasz w praktyce to daj mi znac jak poszlo. Przjrzalem te linki i nadal nei znam odpowiedzi na swopje pytanie, a moze nawet jeden komentarz mi podpwoeidzial, ze akce;leracji 3 d nie ma Na poprzednich sterach mialem dokladny opis ich instalacji i konfiguracji, oraz opis gdzie sprawdzic czy jest akceleracja 3d i jak ja ustawic, a w tej wersji nei mam zielonego pojecia. Takze odpalilem RPM i mi sie zaladowalo, wiec nawet nei wiem czy dobrze i czy jest to aktywne. Narazie bazuje na tym co ktos podpowiedzial co gdzie zrobic, ale jeszcze nei rozumie i nei pojmuje takeij ilosci procesow w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, abym mogl sam cos konktretnego bez podpowiedzi i opisow dokonac, wiec bede wdzieczny za kazda informacje, podpowiedz czy opis.... Pozdrawiam ---------------------------- A wiec odpallilem paczke rpm i mi zaladowal ja do systemu, potem komenda fglrxconfig i wszystko konfiguruje jak byc powinno, tak jak to ustawialem na poprzednich sterownikach do ATI. Nastepnei aby sprawdzic czy jest 3D wydaje polecenie i d... zimna, gdyż : [root@localhost seba]# fglrxinfo Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.1) [root@localhost seba]# Nie ma akceleracji 3D, bo zamiast Mesa powinno byc Ati radeon 9600. Jak temu zaradzic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Ufff, 2 dni walki z xorg.conf i fglrx i jest (no może nie cały czas walka bo kompik potrzebny, ale sporo prób.. i zwisów X-ów...): fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc. OpenGL renderer string: RADEON 9200SE DDR Generic OpenGL version string: 1.3.4769 (X4.3.0-8.8.25) choć wyniki glxgears nie powalają (jaka karta takie wyniki ktos powie....): glxgears 3188 frames in 5.0 seconds = 637.600 FPS 3665 frames in 5.0 seconds = 733.000 FPS 3675 frames in 5.0 seconds = 735.000 FPS 3666 frames in 5.0 seconds = 733.200 FPS Jak na razie ok, tylko nie moge zmieniac rozdzielczości (?) i troche potrwało zanim totem, xine i mplayer zacząły z powrotem odtwarzać avi... (DVD ok od poczatku) pzdr4alll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelsten Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Napisz jak to zrobiles bo zazdrosc mnie pozera :-p Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Nie ma sprawy tak naprawdę to sposoby na instalacje samego sterownika (moduł fglrx) sa dobrze opisane i nie ma problemu zarówno z orginalnymi paczkami ATI i tymi z livna, choć oczywiscie pod 2.6.10 szybciej jest z livna. Dla mnie głównym problemem jest przygotowanie xorg.conf dla nowych sterowników bo ten generowany przez fglrxconfig nie jest przystosowany do XORG a do XFree i trzrba go troche zmodyfikować. I) dla kernel 2.6.10-1.741 1) paczki ati-fglrx i kernel-module-fglrx z livna: http://rpm.livna.org/fedora/3/i386/RPMS.unstable/ 2) deinstalacja xorg-x11-Mesa-libGL 3) instalacja paczek z livna 4) fglrxconfig i generowanie plikuXF86Config-4 4) zamiana XF86Config na xorg.conf i tu schody: trzeba troche pozmieniać, wiele zalezy od ustawien systemu, na pewno trzeba zmienic sterownik klawiatury z "keyboard" na "kbd" ale o tym pisza wszędzie. Inne sprawy (u mnie) to niewłaściwe odniesienia do klawiatury i myszy w sekcji "screen" i korekta sekcji "monitor" i "SeverLayout" (ponizej wkleje mój xorg.conf na którym system zadziałał) Mój sposób to po prostu wydruk orginalnego xorg.conf i XF86Config-4 wygenerowanego przez fglrxconfig i poprzez porównanie, korekta parametrów klawaitury, myszy i monitora oraz pozostałych sekcji. potem, jak juz mamy xorg.conf robimy przejście do trybu tekstowego ctrl-alt-F1, logujemy jako root, init 3 i tu po ponownym zalogowaniu jako root: modprobe -r radeon, następnie: modprobe fglrx a po załadowaniu: init 5 i sprawdzamy czy X-y wystartowały....., jezeli ok to fglrxinfo pokaże nam sterownik ATI...., jezeli coś nie tak to powinna pojawic sie opcja konfiguracji serwera X i automatycznie wygeneruje nam xorg.conf dla "starego" sterownika. Znów korekta xorg.conf i od nowa restart X-ów A oto mój xorg.conf: (Uwaga, nazwy urządzeń "BoardName" trzeba dać swoje, koniecznie dostosować parametry monitora do Waszego modelu! po prostu wpisac te z orginalnego xorg.conf...) _____________________________________________________________________________ - dopisane: UWAGA!!! NIE KOPIOWAĆ BEZKRYTYCZNIE!!! mój config jest np. z uzyciem zewnetrznego AGPGART, u innych może trzeba wewnetrzny itp.... dałem tylko przykład MOJEGO xorg.conf. _____________________________________________________________________________ Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" # libglx.a Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "C900" DisplaySize 360 270 HorizSync 30.0 - 96.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "ATI Graphics Adapter" Driver "fglrx" BoardName "ATI Radeon 9200SE" Option "no_accel" "no" Option "no_dri" "no" Option "mtrr" "off" Option "DesktopSetup" "0x00000000" Option "MonitorLayout" "AUTO, AUTO" Option "IgnoreEDID" "off" Option "HSync2" "unspecified" Option "VRefresh2" "unspecified" Option "ScreenOverlap" "0" Option "NoTV" "yes" Option "TVStandard" "NTSC-M" Option "TVHSizeAdj" "0" Option "TVVSizeAdj" "0" Option "TVHPosAdj" "0" Option "TVVPosAdj" "0" Option "TVHStartAdj" "0" Option "TVColorAdj" "0" Option "GammaCorrectionI" "0x00000000" Option "GammaCorrectionII" "0x00000000" Option "Capabilities" "0x00000000" Option "VideoOverlay" "on" Option "OpenGLOverlay" "off" Option "CenterMode" "off" Option "PseudoColorVisuals" "off" Option "Stereo" "off" Option "StereoSyncEnable" "1" Option "FSAAEnable" "no" Option "FSAAScale" "1" Option "FSAADisableGamma" "no" Option "FSAACustomizeMSPos" "no" Option "FSAAMSPosX0" "0.000000" Option "FSAAMSPosY0" "0.000000" Option "FSAAMSPosX1" "0.000000" Option "FSAAMSPosY1" "0.000000" Option "FSAAMSPosX2" "0.000000" Option "FSAAMSPosY2" "0.000000" Option "FSAAMSPosX3" "0.000000" Option "FSAAMSPosY3" "0.000000" Option "FSAAMSPosX4" "0.000000" Option "FSAAMSPosY4" "0.000000" Option "FSAAMSPosX5" "0.000000" Option "FSAAMSPosY5" "0.000000" Option "UseFastTLS" "2" Option "BlockSignalsOnLock" "on" Option "UseInternalAGPGART" "no" Option "ForceGenericCPU" "no" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "ATI Graphics Adapter" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection Wszelkie uwagi które pomogą mi w znalezieniu ewentualnych błędów w moim xorg.conf lub pozwolą na jego ulepszenie są mile widziane! Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 mozna tez tak: z pliku XFree przekleic sekcje # === ATI device section === Section "Device" i wrzucic do pliku xorg.conf w xorg.conf w sekcji Screen zamiast tego: Device "Videocard0" dac to: Device "ATI Graphics Adapter" PS. musialem jeszcze zmienic jedna linijke: Option "UseInternalAGPGART" "no" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desire Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 A dlaczego trzeba odinstalować: xorg-x11-Mesa-libGL? Jak widzę listę zależności to mi się naprawde nei chce ruszać tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 do Mynusa - masz racje !- tak naprawde mozna jeszcze prosciej - zobacz post lewego (lewy22) TU Tak naprawde wystarcza do orginału zamienic driver z "radeon" na "fglrx" i ewentualnie dodac linijkę Option "UseInternalAGPGART" "no", Reszta opcji z mojego powyzszego xorg.conf (generowany przez fglrxconfig) to po prostu rozbudowanie opcji urządzenia co (jak się okazuje) nie ma większego znaczenia jeżeli chcemy działać na wartościach domyślnych.... do Desire: xorg-x11-Mesa-libGL ma konflikt z bibliotekami ATI i trzeba je zastąpić - patrz manual od ATI TUTAJ biblioteki ATI są kompatybilne z tymi Mesy więc potem nie ma problemu, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi