lantis Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Witam, XFCE 4.2 wydano! Bardzo mi sie podoba to środowisko i chciałbym je już mieć dostępne w fedorze. Pliki są do pobrania tutaj są nawet pakiety rpm dla fedory w .tar.bz2. Niestety nie wiem jak to zainstalować aptem . Zrobiłem to ręcznie przez rpm -Uhv, lecz po uaktualnieniu i zainstalowaniu pakietów XFCE już się nie właczyło i miałem zabawę z ręcznym usuwaniem i ponownym, zainstalowaniu starszej wersji xfce (ale już aptem - uff ). Zainstalował już ktoś z was to cudo? Jeśli tak to jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Ściągnij instalator graficzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 hmm obejrzałem trailer i ciągle nie widze ikonek na pulpicie Jest w xfce w ogóle taka możliwość? Mam xfce 4.0.5 i mi sie bardzo podoba ale jak w 4.2 też nie ma ikonek na pulpicie to nie przeprowadzam się Pzdr. ps czy tylko u mnie trailer_high.wmv dziwnie mocno przycinał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 moim zdaniem xfce ma obleśne ikonki :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 moim zdaniem xfce ma obleśne ikonki :lammer: zgadzam sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forest Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 wlasnie instaluje graficznie i ztego co widze to calkiem niezly ten instalator - sam bada zaleznosci, jesli czegos brakuje to daje znac, a jego najwieksza zaleta jest to ze sam kompiluje. A co do ikonek to nie wydaje mi sie zeby to byl problem, zawsze mozna zmienic. -- forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Styczeń 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 uruchomiłem instalator xfce - skompilowało się i działa.... miodzio! Podoba mi się... jeszcze jak w 4.3 będą ikonki na pulpicie to to będzie coś... tymczasem zabieram się do uruchomienia reszty instalatorów... teraz instaluje Xfce Gtk+ Engine - wie ktoś z was do czego służy? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Co do XFCE 4.2 powiem tak. Fajne, przyjemne, szybkie. Ale czemu nie używam? Bo mój gnome razem z systemem zajmuje 85 MB w ramach, a XFCE 90 MB Więc zostaje przy gnome, tym bardziej ,że w moim odczuciu jest szybszy (XFCE kompilowane, Gnome paczkoawany ) Pozatym mam takie wygody jak biurko itp.. GNOME rox Mam nadzieję ,że XFCE 5.0 będzie ujż miało ulpit i fajnego managera plków Może wtedy się pokuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Styczeń 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Gnome... szybszy? Tym mnie zaskoczyłeś... Mam Celerona 700 i 128 MB, więc KDE się wlecze, Gnome też dużo nie lepiej. Szukałem więc jakiegoś "lekkiego" środowiska (menadżera). Rozważałem WMaker i IceWM ale jak spróbowałem XFCE - od razu mi się spodobał... i znośnie chodzi na moim sprzęcie... (szkoda tylko że (_linuks_ → Linux) ORT jest tak ogólnie taki wolny, win98 i Office jednak dość szybko chodzi na tym sprzęcie - ale tylko przez 2 miesiące ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 A ja jakoś nie mogę zainstalować z instalatora bo twierdzi on, że nie mam Disk based hashtables, sprawdzałem - mam tą paczkę zainstalowaną i z wystarczającym numerem wersji. Mogę wskazać pliczek dbh-1.0.pc ręcznie, ale jakoś nie mogę go zlokalizować. EDIT Juz sobie poradziłem, brakowało paczki devel hmm obejrzałem trailer i ciągle nie widze ikonek na pulpicie Jest w xfce w ogóle taka możliwość? Możesz wykorzystać pulpit KDE albo Gnome. Jeśli masz KDE to wpisz kdesktop, a jak chcesz żeby Ci startował od razu to musisz gdzieś zrobić wpis tylk nie wiem gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Styczeń 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 masz dbh-1.0 ale binarkę a potrzebujesz paczki "dbh-devel-xxx.rpm" - czyli źródła, jesli masz dostęp do netu to apt-get install dbh-devel (w niej znajduje się ten plik dbh-1.0.pc) dziwi mnie tylko to że ja tej paczki nie miałem a wszystko się zainstalowało jak trzeba... (być może ta paczka jest potrzebna do obsługi przezroczystości i innych bajerów które ja wyłączyłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Gdzie można zmienić menu start żeby było po polsku :?: Część można zmienić w Menu pulpitu -> Pulpit -> Menu -> Edit desktop menu. Ale to tylko część, dalsze pozycje, tj. Accesories, Development itd... zostają bez zmian. Może trzeba edytować jakiś pliczek, tylko jaki i gdzie on jest :?: ------------ EDIT Zainstalowałem tą wersję z instalatorem i wszystko było OK dopuki nie wpisałem init 3. Stała się dziwna rzecz: -z panelu XFCE4 zginął mi przełącznik biurek; -kursor ma cały czas kształt X; -okna aplikacji straciły krawędzie z przyciskami zamknij, maksymalizuj, zwiń; -na psaku stanu nie pokazuje się żadna aplikacja; -w przeglądarkach i konsolach nie mogę wpisać żadnego słowa; - a co lepsze synaptic pokazuje, że w systemie mam uszkodzone 34 pakiety. Gdy chcę je naprawić okazuje się, że trzeba usunąć tysiące innych pakietów, w tym KDE, KDM, Xorg i wiele innych ważnych pakietów. Chyba system do reinstalacji się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 A ja mam takie 2 pytania. Wlasnie chcialem napisac posta, i gdy probowalem wpisac polskie "si", to mi sie post wysylal (_wogole_ → w ogóle) ORT nie moge pisac z polskimi znakami. Np. jak chce napisac "ci", to mi sie rozwija w firefoxie menu pomocy No i 2-gie pytanie. Jak pod ta konsola z xfce mozna kopiowac zaznaczony tekst? Bo ctrl+c nie dziala juz Kurde nawet podoba mi sie te nowe xfce i chcialem sprobowac sie przesiasc, ale cos nie chce wspolpracowac tak, jak ja bym chcial [edit] A jeszcze jedno. Jak juz odpale nautilusa, to jak zmienic ikony, tzn. zarowno pliki jak i foldery maja taka sama ikone i troche to jest mylace [edit2] Właśnie sprawdziłem i w gnome polskie znaki mam, czyli to tylko i wyłącznie wina xfce. Jak ktoś mi ten problem rozwiąże, to go ozłoce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Jeśli chodzi o pliterki: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...wtopic=3402&hl= lszk: Może że tajemnica tkwi w plikach konfiguracyjnych Xów w gnome. tzn podejrzewam że gdzieś w jakimś pliku jest zapis odnośnie klawiatury. lszk jak masz chwilkę to poszukaj Please ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi