Skocz do zawartości

Secure Boot na KDE Plasma

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ponad rok temu zainstalowałem Fedorę 42 i przy aktualizacjach poznałem coś nowego czego nie było na moim starszym komputerze czyli instalację kluczy Secure Boot. Na liście aktualizacji w oprogramowanie gnome pojawiła się pozycja z przyciskiem do instalacji właśnie kluczy secure boot. Początkowo nie wiedziałem co to w ogóle jest, ale ostatecznie kliknąłem i zainstalowałem i od tej pory co aktualizację w podsumowaniach miałem pozycję Secure Boot. Doszło do walki o miejsce pomiędzy kluczami od Win11 a tymi od Fedory. Po prostu z braku miejsca jak mi wytłumaczyła SI klucze od Fedory szukały możliwości instalacji na płycie głównej ale już były tam klucze od Win11.. Jako że Win11 robi co chce to teraz by nie doszło znowu do takiej walki o zasoby i swego rodzaju konfliktu pomiędzy Fedorą a Win11 nie mam zamiaru instalować kluczy od Fedory tylko mam zamiar zostawić to Secure Boot (wynalazcy czyli Microsoftowi) Windowsowi 11. Mam więc pytanie o aktualizacje w KDE Plasma. Czy w menadżerze aktualizacji KDE Plasma pojawi się w ogóle taka pozycja jak klucze secure boot? Czy stosując taką komendę: 

dnf update --refresh -y

mogę mieć tą nieprzyjemność, że mogę przypadkiem zainstalować te klucze czy do instalacji tych kluczy jest potrzebne zupełnie inne polecenie, inna droga? Tak chyba jest bo czasem używam tej komendy w gnome i nie instalują się klucze... ale nie wiem jak jest na kde plasma...

Pytam jednak na wszelki wypadek bo bardzo nie chciałbym po nowej instalacji ponownej walki o secure boot pomiędzy win11 a Fedorą.