Jahu2004 Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Witam Serdecznie!!! Przesiadłem się z Windy na Fedora3 właśnie wczoraj. Dziś konfiguruję połączenie z Internetem i wszystko jest ok, jednakże (zaznaczam mam Fedorę 1dzień-laik) nie mogę poradzić sobie z edycją pliku resolv.conf. Po prostu nie wiem jak go wyedytować. Z góry dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Odpalasz konsole, wklepujesz su - ,a potem hasło roota. Teraz wpisujesz komende vim /ściężka/do/pliku, czyli dla resolf będzie to vim /etc/resolf.conf (ale głowy teraz nie dam, bo akurat siedze na windzie). Otworzy Ci się zawartość tego pliku, aa żeby coś do niego dopisać, to musisz wciśnąć na klawie "i" (to co w cudzysłowie żeby nie było) i piszesz. Aby wyjść z edycji tekstu, to klikasz Esc. Później aby wyjść z vim'a i zapisać zmiany, to wpisujesz (ale nie w edycji, najpierw klikasz Esc) :wq Polecam też man vim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 (edytowane) su root <podajesz hasło> cd /katalog z resolv.conf vi resolv.conf wcisnij "a" by edytowac edytuj wcisnij ESC by wyjsc z edycji wcisnij Shift i przytrzymujac dwa razy "Z" to zapisze plik i juz po kkłopocie PS.Są jeszcze inne sposoby (inne edytory,ale vi jest w kazdej dystrybucji) ------------------------------------------ Edycja: Postanowienie noworoczne, nauczys sie szybciej pisac :/ Edytowane Styczeń 19, 2005 przez patpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahu2004 Napisano Styczeń 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Dzięki!!!! Już biorę się do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 łatwiej w mc jest, edytujesz klawiszem F4 , F2 zapisujesz a F10 wychodzisz ogolnie mc jest przydatnym narzedziem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 A nie lepiej może po prostu zalogować się jako root i otworzyś go gedit'em ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi