enter1 Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Witam wszystkich. Jak przeniresc (_linuxa_ → Linuksa) ORT na nowy wiekszy dysk - podpowidzcie tak lopatologicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Jakto przenieść :?: Przecież nie możesz go skopiować, musisz go zainstalować na nowym dysku :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin118 Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 nie wiem moze sprobuj norton ghostem albo czyms podobnym gdzies widzialem cos takiego pod linuksa pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Za pomoc gparted lub qtparted potwórz odpowiednie partycje na nowym dysku(minimalnie 3, swap,/ i home). Na partycje home poprzezucaj wszystkie dane/pliki w tym konfiguracje FF/Mozilli/Opery, konfiguracje i listy poczty, inne dane np. sources.list do apta, konfiguracje termow jak zmieniałes, konfiguracje firewali i co tam jeszcze masz. Zainstaluj na partycji / (_linuxa_ → Linuksa) ORT od nowa. Pokopiuj gdzie trzeba te pliki z home i...chyba ...tyle Ogólnie popatrz co trzeba skopiować z /home/uzytkownik/ ,mysle o katalogach zaczynajacych się od "." Powodzenia i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Styczeń 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Pytam poniewaz system pracuje mi ekstra, a mam net przez telefon i nie chcialbym znow pobierac wszystkich plikow i uaktualnien. Kupilem WD-ka 160GB, a system mam na dysku 40 GB i w miare prosty sposob chcialbym go przeniesc.. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 A może tak po prostu skopiować pliki? cp -a powinno pomóc. Szczerze mówiąc nie próbowałem, ale powinno się udać. Kroki jakie powinieneś IMHO wykonać (nie testowane, ale nic na tym nie stracisz): podziel nowy dysk na partycje (partycja / powinna mieć conajmniej taki sam rozmiar jak obecna) stwórz systemy plików (ext2, ext3 czy co tam masz, swap etc.) zabootuj się z rescue cd powinno Ci zamontować aktualny system w /mnt/sysimage skopiuj (cp -a i może inne opcje - sprawdź) /mnt/sysimage na nowy dysk - tak żeby na nowym, dysku mieć / tam gdzie trzeba wyłącz komputer i usuń stary dysk rescu cd raz jeszcze jak wszystko poszło tak, jak IMHO powinno to kopia systemu będzie podpieta w /mnt/sysimage chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hdX (X - litera dysku np. 'a') spróbuj odpalić się z nowego dysku Uwagi! Metoda powyższa jest opisana tak jak sądzę, że działa, ale niekoniecznie tak jak jest w rzeczywistości!! Powinno działać, bo grub i tak korzysta z systemu plikół przy wczytywaniu jądra, a nie kojarzę, żeby linux robił jakieś haki z wrzucaniem plików w konkretne sektory dysku (tzn. może i robi, ale raczej, żeby było szybciej, a nie że inaczej nie zadziała). Nie powinno spowodować żadnych uszkodzeń - przynajmniej tak długo, jak używasz cp, a nie mv lub rm Lepiej nie rób tego na zabootowanym systemie - stąd rescue cd (ew. CD 1) Jeśli jakieś uszkodzenia się pojawia, mnie za to nie wiń ;P Daj znać na temat rezulatatów. Instalowanie od nowa to nie najlepszy pomysł - jak zainstalujesz inne paczki, to się możesz pogryźć z zależnościami, a jak będziesz podmieniał pliki, to też może się coś skopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi