Skocz do zawartości

Alsa Na Sisie Itd...

redhot

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

jestem nowym użytkownikiem fedory. ogólnie muszę przyznać ,że sam system jako taki nie jest zły.

w porównaniu z innymi linuxami zaraz po instalacji dla kogoś kto lubi grzebać w multimediach przypomina gołego windowsa czyli jest trochę roboty z instalacja programów. ale działają.

obecnie jednak walczę z dźwiękiem. mam takie pytanie nr1. czy dla płyt głównych opartych na sis z kartą dźwiękową obsługa tej karty przez sterowniki alsa musi być taka marna...chodzi głównie o nagrywanie dźwięku. od razu razi nizka jakość nagrania. próbowałem zmieniać co nie co posiłkując się dokumentacją ze źródeł kernela ale dalej jest jak jest czyli jak z telefonu...

dodam że wcześniej jak używałem auroxa było to samo ,ale tam dość łatwo można było przejść na OSS-a. w FC3 jakoś tego nie mogę uruchomić. pewnie jest wyłączone z poziomu jądra i trzeba by zrekompilować kernela. oczywiście mogę tak zrobić ale może i als-ę da się poprawić ...

pytanie 2 jest związane z gnome. po zmianie j ądra na 2.6.10 mam problem z gnomowym mixerem z poziomu zwykłego usera (rot obsługuje). do tej pory zazwyczaj siedziałem na kde.

przy fc zacząłem używać gnome (szybsze) a nie jestem jedynym użytkownikiem tego systemu więc takie rzeczy muszą sprawnie działać.(na pewno nie chodzi o prawa do /dev/mixer).

pozdrawiam.