urbek Napisano Marzec 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2004 Mam nastepujacy problem z instalacja ktory wystepuje na samym poczatku tj podczas uruchamiania komputera z cd-romu. Nastepuje rozruch z CD wyskakuje okno z wyborem instalacji wciskam standardowo ENTER laduje sie initrd.img.................................................... i nastepuje restart komputera prubowalem trybu textowego oraz innych opcji i dalej nic, prosze o jakas rade za pomoc wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Marzec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2004 Mam nastepujacy problem z instalacja ktory wystepuje na samym poczatku tj podczas uruchamiania komputera z cd-romu. Nastepuje rozruch z CD wyskakuje okno z wyborem instalacji wciskam standardowo ENTER laduje sie initrd.img.................................................... i nastepuje restart komputera prubowalem trybu textowego oraz innych opcji i dalej nic, prosze o jakas rade za pomoc wielkie dzieki Na początek sprawdziłbym czy ściągnięte obrazy płyt są prawidłowe ( bo rozumiem że płyty masz z sieci ) Wraz z tymi plikami obrazów jest taki plik MD5SUM który zawira sumy kotrolne plików z obrazami. Do sprawdzenia potrzebujesz jakiegoś narzędzia typu md5sum - pewnie jest coś takiego pod windows - poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbek Napisano Marzec 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2004 oczywiscie ze sprawdzilem sume kontrolna to wydaje mi sie oczywiscte przy takich plikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Marzec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2004 oczywiscie ze sprawdzilem sume kontrolna to wydaje mi sie oczywiscte przy takich plikach Chwała Ci za to Powinno być oczywiste, jednak zdziwił byś się jak często nie jest to robione. No cóż oczywistych pomysłów więcej już nie mam - no może poza jednym - wlanięty napęd CD - ale to już pewnie też sprawdziłeś ? Napisz coś więcej o sprzęcie na którym to próbujesz instalować, oraz czy po initrd.img nie ma już żadnych komunikatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jerzy Napisano Marzec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2004 Czy wcześniej na tym kompie w tej konfiguracji sprzętowej była działająca instalacja (_linuxa_ → Linuksa) ORT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Marzec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2004 Czy wcześniej na tym kompie w tej konfiguracji sprzętowej była działająca instalacja (_linuxa_ → Linuksa) ORT? dokładnie ... Linux jest bardzo wrażliwy na jakieś problemy sprzętowe ... możesz mieć coś nie tak np z RAM.... a nawet (znam to z autopsji) z głupią taśmą ... Jak masz możliwość to posprawdzaj wszystko - możesz też spróbować uruchomić swoje Cd na innym kompie - wyeliminuję ich wade (jeżeli oczywiście gdzie indziej zadzaiałają ) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbek Napisano Marzec 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2004 Komputer na ktorym chce zainstalowac to P200MMX 128MB dysk Baracuda 15,3GB Plyta Asus SP98AGP-X Karta siecowa 3Com oraz Karta graficzna SiS. Plyte CD sprawdzalem na innym komputerze i wszystko chodzi. Ram raczej sprawny bo na tym komputerze chodzi win98 oraz debian a przedtem sam RH 7.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luka Napisano Marzec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2004 mialem podobny problem przy instalacji, i na nadal nie wiem od czego to zalezy, bo przy instalacji Red Hata 9.0 było bezproblemowo ale zauważyłem, że sprzęt mi się nie restartuje w momencie, kiedy nie przechodzę bezpośrednio do instalacji tylko wcześniej przeprowadzam test płyt, i poźniej idzie normalnie... bo chyba o tym momencie mówisz, gdzie jeszce nie masz szans wejść do okienek dziwne,ale tak miałem :? z tego co pamiętam, nie musiałem nawet robić testu płyt, wystarczyło tylko wejść do opcji a później z niej wyjść.... mam nadzieje że to ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jerzy Napisano Marzec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2004 Jeżeli masz do dyspozycji inne pamięci RAM to spróbuj je podmienić na czas instalacji. Jeżeli płytki są napradę dobre to przyczyna tkwi w sprzęcie. najczęsciej jest to wina RAM. Nawet jeżeli ramtest86 z Fedory pokazuje że RAM jest OK to przy obciązeniu podczas instalacji RAM się może wywalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbek Napisano Marzec 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2004 Ram zamienilem Cd-rom zamienilem karte graficzna zamienilem dalej to samo;/ moze dlatego ze to jest wersja test? hmm juz sam nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Marzec 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2004 Ram zamienilem Cd-rom zamienilem karte graficzna zamienilem dalej to samo;/ moze dlatego ze to jest wersja test? hmm juz sam nie wiem Ostatnio miałem przypadek podobny - jakaś stara płyta z P233 - miała na podładzie USB i było włączone - po wyłączeniu w biosie poszło bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi