Skocz do zawartości

Fedora3 & Cmi9739a

pr0sty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem sie dowiedzieć czy będe miał dźwięk jeśli mam dźwiękówke na płycie głównej

AC'97 Sound Codec Chip: CMI9739A

podobno wielu użytkowników przeróżnych dystrybucji ma problemy z dźwiękiem opartym o chipset C-Media

może ktoś ma taki sam dzwiek jak ja? nie wiem czy woglóle ściągać FC3 i dlatego dobrzeby było abym wiedział czy wszytko będzie mi śmigać

Ja mam dokładnie ten system dzwiękowy, i w FC 2 miałem z nią trochę problemów, dźwięk był ale w grach i w systemie spóźniał się, gdy przeszedłem na gentoo wszystko działa ok. Nie wiem czego to była wina. Więc w fc3 też powinien działać (może u ciebie nie będzie się opóźniać).

• 1 month later...

siemanko :)

właśnie, może zna ktoś sposób na rozwiązanie tego problemu?

mam dokładnie taki sam problem. instalowałem mandarynke 9.2 i 10.1 i dżwięk był (na tej cmi 9739), zainstalowałem fc 3 i dźwięku nie ma. podczas instalacji karta była wykryta o.k. ale w systemie dźwięku nie było :( męczyłem sie z tym parę dni instalowałem wszytko co się nazywa alsa* i wyrzucałem również, instalowałem fedorke kilka razy (bo jestem początkujący ;) i nic, i głucho. wkurzyłem sie i kupiłem sobie Sb live 24 bit i jest jeszcze lepiej bo w ogóle tej karty fedorka przy instalacji nie wykryła.

może ktoś mi poradzić (krok po kroku) jak dokładnie uruchomić dźwięk pod fc3,a może jest gdzies na forum albo w necie, a ja jeszcze nie znalazłem

WIELKIE THX za pomoc

• 2 weeks later...