andriusza1 Napisano Luty 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2005 Witam, porusze jeszcze raz ten problem. Czyzby jadro 2.6.10 nie bylo dla mnie? Mam neo, kiedy zainstaluje jadro 2.6.10 przy ladowaniu dostaje taki komunikat: Starting ADSL connection:mount: fs type usbdevfs not supported by kernel [FAILED] I lipa, korzystalem z speedtouchconf-a zawsze i bylo OK, az do momentu jadra 2.6.10 Korzystalem ostatnio z porady Mcgawera ktory poradzil mi wejsc w porady/ instalacja i instalacja neo speedtouch i lipa to nie dziala, gdy odpalilem na jadrze 2.6.10 to samo: Starting ADSL connection:mount: fs type usbdevfs not supported by kernel [FAILED] a pozniej? Hmm chcialem przejsc na moje stare jadro i co? I nie dziala linux Na szczescie wystarczylo wyjac kabel i ruszyl linux potem wpisalem tam gdzie wpisalem w konsoli ./install wpisalem ./uninstall i dziala na szczescie dziala Linuksik, ale jak uruchomic SpeedTouch na 2.6.10 ? Czemu sie to popsulo jak bylo dobrze?Nie tylko ja mam takie problemy, znam ludzi ktorzy tez nie przechodza na nowe jadro bo im nie dziala neo. Dziwne bo to nie jest problem neostrady od dzis i zamiast to ulatwiac to sie utrudnia :(No coz nie jestem jeszcze tak dobry aby poradzic sobie z tym. Linux jest wspanialy, ale to, to porazka z nowym jadrem. Ostatnio nawet przekonalem 5 ludzi do (_linuxa_ → Linuksa) ORT(na szczescie mnie nie zabija bo maja siec), bo w przypadku siecie wszystko jest Ok. Bardzo prosze kogos madrego kto rozwiaze moj problem, jest taka mozliwosc zeby mi ta neostrada ruszyla na nowym jadrze ? Pozdrawiam i czekam na pomoc zyczliwych ludzi ktorzy mi pomoga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobol Napisano Luty 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Witam. Też miałem ten sam problem, ale wystarczyło troszkę pogooglować i rozwiązanie przyszło do mnie samo ;-) Mianowicie po skompilowaniu jądra 2.6.10: 1. Otwórz plik /etc/fstab 2. Zamień "usbdevfs" na "usbfs" ( oczywiście bez codzysłowów) :-) 3. Zapisz plik i zrestartuj komputer. Powinno pomóc. P.S. Pamiętaj, że do poprawnego działąnia neo pod tym kernelem należy zaznaczyć pewne opcje w kernelu : Network device support ---> <*> PPP (point-to-point protocol) support <*> PPP support for async serial ports (NEW) <*> PPP support for sync tty ports (NEW) Character devices ---> [*] Non-standard serial port support <*> HDLC line discipline support (NEW) USB support ---> [*] Preliminary USB device filesystem <*> UHCI (Intel PIIX4, VIA, ...) support <*> OHCI (Compaq, iMacs, OPTi, SiS, ALi, ...) support Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Przeprasza a w ktorym miejscu to mam zmienic? # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda5 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/win_c ntfs user,ro,uid=500,gid=1000 0 0 /dev/hda7 /mnt/win_g vfat user,rw,uid=500,gid=1000 0 0 /dev/hda2 /mnt/win_d vfat user,rw,uid=500,gid=1000 0 0 /dev/hda3 /mnt/win_e vfat user,rw,uid=500,gid=1000 0 0 /dev/hda6 /mnt/win_f vfat user,rw,uid=500,gid=1000 0 0 /dev/hda8 /mnt/lin ext3 noatime 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 Bo ja nie widze czegos takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobol Napisano Luty 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Spróbuj dodać na końcu pliku : /dev/usb /proc/bus/usb/ usbfs defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Hmm no coz, to nie dziala, wyskakuje blad ze ta linia zawiodla jest zajeta. Masakra chyba naprawde nie dla mnie to nowe jadro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobol Napisano Luty 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 A czy wkompilowałeś w jądro obsługę USB i USBFS itp ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 W sumie nie bo nie wiem jak, kiedys jadro bylo w /usr/src a teraz nie wiem gdzie jest a poza tym normalnie mi chodzi neostrada na jadrze 2.6.10 tylko ze za kazdym razem musze wpisac sh speedtochconf.sh 0 35 login haslo to chore!!! wiec jezeli chodzi neo to prawdopodobnie jest ok? Ale nie wiem dlaczego musze za kazdym razem to wpisywac, a jak skompilowac jadro w FC3???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobol Napisano Luty 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Co do tego każdorazowego konfigurowania Neo, to mam ten sam problem ... A jeśli chcesz skompilować jądro, to musisz najpierw ściągnąć jego źródła, bo standardowo w FC3 nie są instalowane. Potem umieścić je w /usr/src , rozpakować i dalej postępować zgodnie z artykułem w dziale Porady na tej stronce. PS. Nie zapomnij wkompilować potrzebnych modułow, bo ja straciłem cały dzień na to, żeby wszystko wróciło do normy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 Woo qrde stary, to porazka! Ja wrocilem na stare jadro, przeciez nie bede klepal tego wszystkiego za kazdym razem jak uruchamiam Neo! Mam nadzieje ze wkrotce ten problem zniknie i bedzie mozna znowu odpalic Neo tak jak dawniej ze speedtouchconf-a Mam nadzieje ze to ktos w koncu naprawi w jakiejs wersji kernela i sie zlituje nad tymi co maja Neo ;( Dzieki za porade z neo i jaderkiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi