jagiellon Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 Witajcie. Tak z ciekawości próbuję uruchomić Clam Antivirus, który zainstalowałem sobie z extra'sów pochodzących z http://fedora.us. Zainstalowałem odpowiednie paczki dla Fedory (użyłem (_apt'a_ → apta) ORT) i nie moge tego odpalić. Czy ktoś wie jak to zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookash_x Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 http://www.clamav.net/doc/0.82/html/ co prawda po angielsku ale powinno Ci pomóc a tu jeszcze dokumentacja dla wczesniejszych wersji http://www.clamav.net/doc/ pozdro: wookash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagiellon Napisano Luty 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 Dzięki za informację. A tak z innej beczki - uważasz, że warto używać antivir'a pod FEdorą (czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT (_linux'em_ → Linuksem) ORT)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychoo Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 A tak z innej beczki - uważasz, że warto używać antivir'a pod FEdorą (czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT (_linux'em_ → Linuksem) ORT)?? Warto jeśli maszyna służy za serwer plików czy serwer poczty. Na biurku raczej nie ma to sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 Dla jasności. ClamAV jest przeznaczony do pracy na serwerach pocztowych. Służy do skanowania załączników. Nie chroni on Twojego Linuksa tylko komputery użytkowników win, którzy mają konta e-mail na Twoim serwerze. Instalowanie ClamAV na desktopie mija się z celem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 Nie chroni on Twojego Linuksa tylko komputery użytkowników win, którzy mają konta e-mail na Twoim serwerze. A są jakieś antywiry które chronią (_linuxa_ → Linuksa) ORT(kilka wirusków ponoć na niego jest) :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Luty 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2005 kilka jest ale sa bardzo szybko neutralizowane... takze po jaki wał ?! ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2005 kilka jest ale sa bardzo szybko neutralizowane... takze po jaki wał ?! ;] Neutralizowane czyli co, pewnie poprostu powstają nowe wersje na które wirus nie działa , nie miałem doczynienia z wirusami w (_linuxie_ → Linuksie) ORT(i wole nie mieć, odpukać) i ich przeciwdziałaniu, ale wolałbym się troche dowiedzieć. Nie zawsze chce się aktualizować system temu pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano Luty 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2005 Peter15 - zawsze możesz przeskanować kompa za pomocą skanera ze stronki Trend Micro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Luty 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2005 nie miałem doczynienia z wirusami w (_linuxie_ → Linuksie) ORT(i wole nie mieć, odpukać) Nie znam nikogo, kto by miał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Luty 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2005 No, więc Peter15 ktoś mądry kiedyś tu wspomniał, że powstają od razu sotosowne łaty, dodatki, poprawki w kodzie, nowe poprawione wersje softu i tak wszystko jest na bieżąco ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2005 ok, rozumiem dzieki. TRend Micro znam i tylko go urzywałem w windzie. Z tymi akualizacjami pytałem bo w vidalinux u mnie jeszcze gnome 2.6 siedzi. A wracając do trenda to coś mi się zdaje że on wywali tylko wirusy windowsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano Luty 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2005 Z tego co czytałem gdzieś wcześniej to nowy skaner Trend został specjalnie napisany w javie żeby mogli korzystać z niego urzytkownicy (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Wspomniano też o bazie wirusów pod lina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2005 Może nie doczytałem, ale w jakiej to działa przeglądarce, mi w mozilli firefox nie działa w konqueror też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano Luty 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2005 A to dziwne bo u mnie chodzi na firefoksie, może coś z javą nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi