San Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 (edytowane) Witam! właśnie dostałem kamerkę Logitecha jednakże na płycie są stery jedynie do Windowsa i Mac'a... jak mogę odpalić tę kamerkę? Pozdrawiam! San p.s. i w ogóle jekim programem mogą se puścić kamerki obraz w kompie? Edytowane Luty 11, 2005 przez San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemina Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 Udało mi się w końcu zainstalować tę kamerkę pod linuksem. (jestem z siebie niewymiernie dumna, jednakże nie sprawdziłam jeszcze jak to działa pod skype. W CamStream widzę siebie i wszystko, co uchwyci oko kamery) Ktoś chce przepis jak to zrobić? Edit: Sprawdziłam pod Skype - działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 Ktoś chce przepis jak to zrobić? San na pewno chce się dowiedzieć poza tym zawsze warto na forum podzielić się swoją wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemina Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 (edytowane) San na pewno chce się dowiedzieć No pewnie, szczególnie jego to interesuje. Potem gdzieś będzie można przeczytać: Słuchajcie. Niesamowita sprawa. 3 lata temu męczyłem się, żeby uruchomić moją kamerkę. Niestety nikt nie był w stanie mi pomóc. Przez to musiałem zrezygnować ze swojego ukochanego systemu na rzecz Windowsa. Jednakże dzisiaj odkryłem, że jednak moge używać swojej kamery. Wracam na łono Linuksa. Nawet nie wiecie jak się z tego cieszę. Chyba sobie dzisiaj piwo otworzę z tej okazji. Żegnaj Windows, witaj Linuksie. Dlatego wolę się spytać, bo może problem mam tylko ja. Może rozwiązanie jest powszechnie znane, tylko ja nie potrafiłam go znaleźć poza tym zawsze warto na forum podzielić się swoją wiedzą Ależ oczywiście, że mogę się podzielić - może komuś się przyda Więc to leciało mniej więcej tak (uwaga opowieść będzie ) Mam Logitech QuickCam Express. Więc uskuteczniłłam poszukiwania. Wyniki na forum.fedora.pl nie były zachwycające, więc zaczęłam szukać rozwiązania problemu w zasobach Google. Między innymi wynikiem była strona: http://qce-ga.sourceforge.net/ Zrobiłam wszystko, co było w przepisach na tej stronie, ale kamera nadal nie chciała działać. (sprawdzałam programem CamStream ) Trzeba było znaleźć inne rozwiązanie. Okazało się, że adres pod jakim przedstawia się kamera (sprawdzając poleceniem lsusb) wygląda tak: 046d:0928. Okazało się, że właśnie tutaj jest pies pogrzebany i trzeba zastosować inne sterowniki... Sterowniki spca5xx Po kolejnych poszukiwaniach udało mi się ściagnąć ze strony http://mxhaard.free.fr/download.html pakiet gspcav1-20071224.tar.gz, zainstalowałam go zgodnie ze wskazówkami i zadziałało. To by było chyba na tyle. Jeśli coś jest niejasne, to moge doprecyzować Edytowane Luty 18, 2008 przez WalDo Edycja tagów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Rzeczywiście kamera ruszyła, ale kolory w stylu moro i obraz poniżej 10fps nie zachwycają (przynajmniej tak to wygląda w camstream). A jaki u Ciebie jest efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 osobiście nie kompilowałbym gspcav tylko zainstalował z paczki, no chyba że wersja w repozytoriach nie obsługuje waszej kamerki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemina Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 A jaki u Ciebie jest efekt? Kolory rzeczywiście do kitu... osobiście nie kompilowałbym gspcav tylko zainstalował z paczki, no chyba że wersja w repozytoriach nie obsługuje waszej kamerki? Ten tego, zainstalowałam nowe jądro, zainstalowałam pakiet z repozytorium i się okazało, że mam nie to jądro co trzeba... Ech. Muszę poczekać na fachową pomoc, potem dam znać jak poszło ---- łączenie postów ---- No więc fachowa pomoc odinstalowała jednen z pakietów, które się zainstalowały i udało się uruchomić kamerę ponownie. Powiedzmy, że kolory są mniej więcej rzeczywiste, ale sama jakość szału nie robi (pewnie sprzęt ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 Ej no jaja jak berety Ja nie wiem, jak co się ma do czego , ale częstotliwość odświerzania jest odwrotnie proporcjonalna do ustawionej ostrości. I jest to łatwo zauważalne. Bez problemu można osiągnąć jkieś 15 fps jeśli się nico zminiejszy standardową ostrość ustwianą przez sterownik. [EDIT] Po zastanowieniu do chodze jednak do wniosku, że związek jest. Przyczyna pewno leży po stronie obsługi przez kamerkę tylko USB 1.0, a co za tym idzie - dość ograniczoną przepustowością. Większy kontrast = większa rozbieżność pomiędzy pikselami = więcej danych do przesłania. A jakość kolorów można wybaczyć zwłaszcza, że okazuje się, że maksymalna rozdzielczość dostępna w Windowsie, nie jest wcale szczytem możliwości tej kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi