manxx_hunter Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Witam proszę o pomoc w następującej sprawie: Podczas instalowania pakietów w FC2 su rpm -Uvh wxgtk.... .rpm wyświetla mi coś takiego: ostrzeżenie: waiting for transaction lock Nie zawiesza się ale nic też nie robi, tylko czeka nie wiadomo na co. Nie jest to tylko przy tym jednym pliku tylko przy wszystkich RPMACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Na takie pytania nie powinno sie odpowiadać bez używania epitetow ale ja postaram sie to zrobić w miare bez komentarz: zaloguj sie na (_root'a_ → roota) ORT: su A następnym razem polecam www.google.pl/linux wystarczy tutaj wpisać szukaną fraze Druga kwestia "-U" daje ci update a nie instalacje przeczytaj manual on nie gryzie komenta: man rpm Szczerze nie sądze aby inni formumowicze mieli ochote odpowiadać na tego typu pytania w przyszlości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Luty 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Zalogowałem się jako root, jest napisane SU i z tego co wiem to nie ma znaczenia czy i czy U wiem że U to jest update, ale niektórzy polecają używać update. Myślę, że ktoś mi pomoże, taki tekst pojawia się i przy -Uvh i -ivh. Tekst taki pojawia się również w synapticu. ZROBIONE, dla forumowiczów pokazuje jak to zrobić: su rpm -v /var/lock/transaction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 su rpm -v /var/lock/transaction Lepiej jest przechodzić na roota przez $ su - Samo su nie ustawia zmiennej PATH. Spróbuj przebudować bazę rpm # rpm --rebuilddb Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi