Skocz do zawartości

Instalacja sieciówki WLAN Planet WL-8305

alvaro

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem sobie Fedorke. Narazie wszystko dobrze chodzi. prawidłowo wykrył monitor. Co prawda musze się pomęczyć żeby mieć 100Hz ale mam nadzieję że dam radę. Mam jednak inny problem. Internet mam poprzez sieć radiową. Karty sieciowej system nie wykrył podczas instalacji a na stronie producenta nie ma sterowników do Tej karty.

Czy jest taka możliwość żeby mimo to zainstalować tą kartę sieciową?

Jeśli taka możliwość jest to bardzo proszę o opisanie tego na forum.

Pozdrawiam

Jak podasz nazwę karty to szybciej uzyskasz odpowiedź. Pamiętaj zadając pytania, że są potrzebne dane do odpowiedzi. :)

pozdrawiam, Moderator

PS. Na mojej maturze było zadanie z rachunku prawdopodobieństwa. W zadaniu brakowało 1 danej i nikt go nie rozwiązał. W całym województwie.

Jak podasz nazwę karty to szybciej uzyskasz odpowiedź. Pamiętaj zadając pytania, że są potrzebne dane do odpowiedzi. :)

pozdrawiam, Moderator

PS. Na mojej maturze było zadanie z rachunku prawdopodobieństwa. W zadaniu brakowało 1 danej i nikt go nie rozwiązał. W całym województwie.

A nie podał jej w temacie ? a może ja źle czytam: WLAN Planet WL-8305 ;-)))

Pozdr,

K.

Jerzy myślałem że jak napiszę w temacie to już nie muszę powtarzać :D No ale zdarza się najlepszym :D

Dzięki mariusz za info. Dzisiaj się za to zabieram. Jakby co te się odezwę jeszcze.

Pozdro for all

Żarty żartami ale trzeba się brać do roboty. Otóż Korzystam z instrukcji HOWTO którą podał mariusz. Stanołem na punkcie 6. instalacji bo pojawił się problem typu

"unresolwed symbol"

W związku z tym, tak jak jest zalecone w instrukcji, przeszedłem do kompilacji.

Sciągnołem sobie plik BZ2, rozpakowalem do /usr/local wszedłem do katalogu

Użyłem polecenia make

z katalogu /scr skopiowałem plik acx100_pci.o

do katalogu /lib/modules/.../net (jak w instrukcji bylo podane)

następnie pliki *BIN z firmware-u przekopiowalem do /usr/src

nie jestem pewien czy to miałobyć w tym katalogu ale na wszelki wypadek przekopiowałem też do src w katalogu w ktorym miałem rozpakowanego acx100

po wykonaniu tych czynnosci poworcilem do punktu 6

I tu zglupialem bo mimo wszystko dalej wyskakuje mi blad

"unresolved symbol" nie bardzo wiem dlaczego i co moglem robic źle

Pozdrawiam.

Tak. Próbowałem korzystać z gotowych modułów. Robiłem dokładnie tak jak było napisane. Pijawił mi się jednak błąd a którym mowa w 6 punkcie tej częsci HOWTO no i jak tam pisało konieczna jest kompilacja własna sprzętu. Niestety po kompilacji dalej pojawia się ten błąd. Jak kompilowałem pisąłem już wcześniej.

Jeszcze jedno. Może to pomoże. Po restarcie komputera uruchomil sie Kudzu i zainstalował kartę sieciową na sterownikach ACX. Kiedy jednak przejdę do zakładki network configuration i chce aktywować połączenie pojawia się błąd

"acx_pci device eth0 does not seem to be present, delaying initialization"

Zreszta po uruchomieniu karty przez Kudzu ta sama informacja pojawia się przy każdym ładowaniu systemu

Pozdrawiam

Dobra teraz z innej beczki. Mam zainstalowana karte. Siec mi chodzi pomimo iz nie moglem wykonac calego HOWTO - po prostu wysypywal sie przy komendzie depmod -a. Probowalem na rozne sposoby. Kompilowalem ze zrodel i dalej nic. depmod nie ruszyl. Z ciekawosci sprawdzilem ifconfi i iwconfig. Okazalo sie ze cos juz jest. Odpowiednia konfiguracja i dziala.

Moja pytanie jest takie.

Poniewaz dziala mi to mimo wszystko na sterownikach acx100_pci a ja przez to kombinowanie nawet nie wiem kiedy i jak to zainstalowalem chcialbym zapytac gdzie znajduja sie pliki odpowiedzialne za dzialanie tego sprzetu. Chcialbym sobie je skopiowac, zainstalowac na nowo system i sprobowac jeszcze raz skonfigurowac ta karte. Tym razem na spokojnie.

Wtedy dokladnie opisze i przedstawie innym zeby juz nie mieli problemow z ta karta na FC1

Pozdrawiam

Trudno powiedzieć - w końcu to ty instalowałeś :D

Po instalacji spróbuj wykonać te same kroki, sprawdzając po każdym, czy już karta działa - w ten sposób się dowiesz, który krok był decydująca.

A jak już będziesz wiedział to skrobnij mały FAQ do tidnab'a - niech to wrzuci do forumowego faq'a.

Coz. Wlasnie zakonczylem na nowo instalacje. Teraz przyznac sie bez bicia. Kto wiedzial jak zainstalowac ta sieciowke bo na pewno ktos wiedzial. Wyobrazcie sobie ze zrobilem to w 10 minut :shock: 10. A przez 2 tygodnie sie meczylem zeby do tego dojsc bo kazdy robil depmod -a tak dlugo az zrobil. Powinienem teraz pozwolic sie innym pomeczyc ale nie na tym polega pomoc na forum.

Wiec:

1. Po pierwsze spisujemy wszystkie ustawienia sieciowe jakie mamy w windowsie. Jesli siec dziala na DHCP to mozemy to sobie podarowac. Jedynie bedziemy potrzebowac nazwe Access Pointa czyli nazwe SSID oraz zgrywamy z windowsa pliki.

RADIOd.BIN, RADIO11.BIN, WLANGEN.BIN

Te 3 pliki sa w wielu opisach nazywane jako Firmware. Nie polecam sciagac tego z netu (bo tez sa). Jezeli posiadamy taka karte a nie mamy windowsa to te 3 pliki znajdziemy na plytce instalacyjnej karty sieciowej. Z Firmwarem z sieci moga byc problemy

bardzo istatna jest wielkosc liter dlatego jak bedzie inaczej nalezy je zmienic w (_linuxie_ → Linuksie) ORT

2. nastepnie z TEJ strony sciagamy najnowszy acx100_pci do FC1. Na dzien dzisiejszy jest to 0.2.0pre7. Jesli kiedys nowszy plik nie bedzie dzialal to ten dziala na pewno

3. Po sciagnieciu i nagraniu na jakis nosnik wczesniej wymienionych plikow przechodzimy do FC1

4. Przez "kapelusz" :) przechodzimy do SYSTEM TOOLS i klikami na NETWORK DEVICE CONTROL zeby sprawdzic czy jest zainstalowana inna karta sieciowa (przyda sie na pozniej)

5. Podarujemy sobie tryb tekstowy - po to jest GNOME zeby z niego skorzystac :)

6. Z archiwum ktore sciagnelismy (0.2.0pre7) kopiujemy plik acx100_pci.o do katalogu lib/modules/2.4.22-1.2115.nptl/kernel/drivers/net (oczywiscie numer jadra moze byc inny - ja instalowalem na takim)

7. Tworzymy katalog /lib/modules/acx100_fmwe, i kopijemy tam 3 pliki Firmware

8. Przechodzimy do katalogu /etc i otwieramy plik modules.conf (zeby go mozna bylo edytowac klakamy z lewej strony na "otworz za pomoca gedit") dopisujemy dwie nowe linijki

options acx100_pci use_eth_name=1 debug=0x01 firmware_dir=/lib/modules/acx100_fmwe

alias eth0 acx100_pci

jesli mamy juz jakas karte sieciowa zainstalowana zamiast eth0 wpisujemy eth1. To jest wazne bo potem sa klocki jak sie o tym zapomni.

9. Restartujemy Fedore

10. Przy ponownym rozruchu uruchamia sie Kudzu. Dajemy IGNORE poniewaz kudzu zainstaluje acx100 jako zwykla sieciowke zamiast radiowki

11. Klikamy na "kapelusz" SYSTEM TOOLS a nastepnie INTERNET CONFIGURATION WIZARD. Pojawi nam sie wybor karty sieciowej. Wybieramy WIRELESS CONECTION. Nastepnie wybieramy sterowniki acx100.

12. Kiedy przejdziemy dalej mamy juz ustawienia dla konkretnej sieci. Jeszcze tylko aktywujemy polaczenie po zainstalowaniu karty i mozemy sie cieszyc z inetrnetu radiowego.

Potem z ciekawosci przeczytajscie sobie HOWTO skad pobieraliscie plik acx100. Ja 2 tygodznie siedzialem na DEPMOD - A az ktoregos dnia to pominolem i w koncu cieszylem sie z dzialania internetu na FC1