PeterJack Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 Zawartość menu aplikacje z gnome wyprarowała :shock: Robiłem jak tu już było w temacie edytowania menu w gnome. Niestety nie zrobiłem kopi Wiecie jak wyjść z tej sytuacji mając te menu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 spróbuj prawym klawiszkiem myszki na panel, dodaj do panelu, potem dodaj menu główne.... albo pasek menu...., a jak to nie pomoze to po prostu straciłeś pliki konfiguracyjne *.menu (gdzie sa to wiesz jezeli je edytowałeś) i jak nie masz kopii zapasowej to masz problem.... Moze ktos wie jak to odzyskac bezbolesnie.... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quaddamage Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 To ja przy okazji zadam pytanie: w ktorym pliku znajduje sie zawartosc tego menu ? szukalem i nie znalazlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2005 Dla qaddamage: Polecam TEN wątek ale żeby nie być takim nie uprzejmym to podpowiem że: spersonalizowane są w /home/ty_user/.config/menus/*.menu a główne w etc/xdg/menus/*.menu same nazwy aplikacji i ich przydział do kategorii, (równiez ich ikony i komentarze) realizowane jest poprzez pliki *.desktop w /usr/share/applications pozycje menu określone są poprzez pliki *.directory w /usr/share/desktop-directories UWAGA! Modyfikacja tych plików, a zwłaszcza plików *.menu może doprowadzić do przykrych konsekwencji w postaci np bezpowrotego utracenia swojego "dopieszczenego" wyglądu i ustawień gnome. Zanim zacznie się jakiekolwiek modyfikacje trzeba zrobić backup modyfikowanego pliku i pomyśleć dwa razy czy na pewno chcemy daną modyfikacje zrobić i czy wiemy CO zmodyfikować i GDZIE... są też programiki do tych modyfikacji ale to już we wskazanym wątku na forum, pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2005 Dla qaddamage: Polecam TEN wątek Właśnie przez propozycje jak zmienić by można było edytować menu w gnome straciłem go. Nic nie edytowałem. Najgorsze że teraz troche mało czasu mam na reperowanie - zepsuło się w najgorszym momencie. Jesli nie tych plików nie znajde to co mam je dodać. Mógłby ktoś zapodać jak to ma wyglądać, jakie wpisy ma u siebie czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2005 Peter15 - rozumiem że ta uwaga jest do mnie? ja wskazałem tylko bardziej rozbudowany watek dla kolegi który czegoś o tym szuka. W wątku tym mowa jest głównie o edycji plików menu wiec jak przez ten wątek straciłes te pliki bez ich edycji? Z tego co widzę to udzieliłeś się tam zachwalając: czasami proste rozwiązania bywają najłatwiejsze. W gnome w przeciwieństwie do kde można kilknąć prawym i w całym menu wybrać dodawanie obietkół. Proste i przyjemne. W kde jest do tego równie dość miłe graficzne narzędzie Czy to proste rozwiązanie było przyczyna katastrofy? Poza tym, chyba nie doczytałeś uwagi jaką zamieściłem w moim poście przestrzegając przed pochopnym działaniem.... Co do Twojego problemu: Pliki te mozna przekopiowac np od kolegi z FC, ale należy sie liczyc ze część dodanych aplikacji bedzie niewidoczna. Jedyny pewniejszy sposób to backup własnych plików sprzed modyfikacji. ewentualnie (ale rezultat niepewny i aż sie boje to zaproponować, ale - niech będzie na mnie) to wgranie paczki gnome-menus (dla gnome 2.9) STĄD To menu jest trochę inne jak w 2.8 i część pozycji może być niedostępna (trzeba wtedy zmienić przydziały do grup w plikach *.desktop) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi