Skocz do zawartości

Wczoraj Odkryłem Apt-get...

primo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakich kolorów nabrał mój dzień z samego rana jak doczytałem się na tym forum, że istnieje coś takiego jak synaptic. W dniu wczorjaszym wpadłem na apt-get i to już uczyniło mój dzień piękniejszym, a synaptic.... uff dużo by gadać.

ale przy uruchamianiu synaptica w terminalu wyskakuje mi coś takiego:

(synaptic:6114): Gtk-CRITICAL **: file gtkwidget.c: line 2041 (gtk_widget_hide): assertion `GTK_IS_WIDGET (widget)' failed

od razu takie pytanie do konta roota. Kiedy jestem zalogowany jako zwykły użytkowni to będąc na czas instalacji poprzez su zalogowany jako root "odbezpieczam" system w ten sam sposób jakbym był zalogowany przy starcie systemu ?? Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi...

Kiedy jestem zalogowany jako zwykły użytkowni to będąc na czas instalacji poprzez su zalogowany jako root "odbezpieczam" system w ten sam sposób jakbym był zalogowany przy starcie systemu ??

Raczej nie, jak się zalogujesz przez " su - " to to bedzie to samo. Ale jak tylko przez su bez kreski to tylko uzyskujesz prawa do zapisu/odczytu. nie podłącza cię do wszystkich sciazek w systemie

no a wie ktoś coś na temat trapiącego mnie błędu:

(synaptic:6114): Gtk-CRITICAL **: file gtkwidget.c: line 2041 (gtk_widget_hide): assertion `GTK_IS_WIDGET (widget)' failed

A działa Ci bez problemu Synaptic? Jeśli tak, to nie masz się czym przejmować. Takie rzeczy czasami się zdzarzają - biblioteki zmieniają API i potem programy trzeba do nich dostosowywać. Najlepiej takie komunikaty wysyłać do twórców programów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...