959kuba Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam, zainstalowalem Fefore 3 i mam problem z SSH. Wczesniej mialem Mandrake'a 10.1 i przez SSH shell wygladal identycznie jakbym sie logowal bezposrednio na kompie. W FC3 niestety juz tak ladnie nie jest. Np. mc zamiast linii pionowych wyswietla znaczki podobne do a . Funkcjonalnie wszystko jest ok, ale mogloby to lepiej wygladac. Czy ktos z Was wie gdzie i jak to ustawic ? Gdzie takze mozna postawiac ogolnie kolory shella , tzn. zielone pliki wykonywalne , czerwone rpm'ki itd itd. Do ssh uzywam Putty, jednak wydaje mi sie ze problem jest z sshd niz z klientem. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam. Np. mc zamiast linii pionowych wyswietla znaczki podobne do a . Funkcjonalnie wszystko jest ok, ale mogloby to lepiej wygladac. Czy ktos z Was wie gdzie i jak to ustawic ? To chyba jest związane z kodowaniem znaków (ale mogę się mylić). Spróbuj zmienić kodowanie np tak: export LANG=pl_PL.UTF-8 lub na jakieś inne niż UTF-8: cp1250, iso8859-2 Może będzie lepiej. Czy ktos z Was wie gdzie i jak to ustawic ? Gdzie takze mozna postawiac ogolnie kolory shella , tzn. zielone pliki wykonywalne , czerwone rpm'ki itd itd. Na pewno można to ustawić dla wszystkich użytkowników w pliku /etc/DIR_COLORS Jeśli byś chciał, żeby każdy użytkownik miał swoje kolorki, to właściwie nie wiem i też bym się chętnie dowiedział. Jestem jedynym użytkownikiem linuksa na swoim komputerze i bazuję na tym co jest w tych globalnych ustawieniach (w katalogu /etc). Może czas się dowiedzieć co zrobić, gdy użytkowników będzie więcej Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
959kuba Napisano Luty 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam. Np. mc zamiast linii pionowych wyswietla znaczki podobne do a . Funkcjonalnie wszystko jest ok, ale mogloby to lepiej wygladac. Czy ktos z Was wie gdzie i jak to ustawic ? To chyba jest związane z kodowaniem znaków (ale mogę się mylić). Spróbuj zmienić kodowanie np tak: export LANG=pl_PL.UTF-8 lub na jakieś inne niż UTF-8: cp1250, iso8859-2 Może będzie lepiej. Czy ktos z Was wie gdzie i jak to ustawic ? Gdzie takze mozna postawiac ogolnie kolory shella , tzn. zielone pliki wykonywalne , czerwone rpm'ki itd itd. Na pewno można to ustawić dla wszystkich użytkowników w pliku /etc/DIR_COLORS Jeśli byś chciał, żeby każdy użytkownik miał swoje kolorki, to właściwie nie wiem i też bym się chętnie dowiedział. Jestem jedynym użytkownikiem linuksa na swoim komputerze i bazuję na tym co jest w tych globalnych ustawieniach (w katalogu /etc). Może czas się dowiedzieć co zrobić, gdy użytkowników będzie więcej Pozdrawiam. Ustawilem export LANG=iso8859-2 zmiana kodowania pomogla, tyle ze na ktora mete, po restarcie to samo. Gdzie mozna to ustawic permanetnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Na razie mogę zaproponować takie trochę doraźne rozwiązanie polegające na umieszczeniu linijki zmieniającej kodowanie w pliku .bashrc w katalogu głównym. Być może da się to zrobić inaczej, ale w każdym razie takie rozwiązanie powinno działać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Do ssh uzywam Putty, jednak wydaje mi sie ze problem jest z sshd niz z klientem. I tu się mylisz http://www.google.pl/groups?dq=&hl=pl&lr=&...lr%3D%26hl%3Dpl Ustawilem export LANG=iso8859-2 Nie ma czegoś takiego -- wyłączyłeś w ogóle polskie locale. Możesz ustawić albo pl_PL, albo pl_PL.UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczuch Napisano Marzec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2005 Miałem ten sam problem co Ty z putty. Powiem tak przetestowałęm od cholery klientów SSH ale żaden mi nie dał tego czego ja chciałęm. Aż wreszcie znalezłem programik i jest super. http://www.bitvise.com/download-area.html tutaj go znajdziesz ściagnij sobie TUNNELIER Działa i to super a w sumie sam się przekonasz. W razie jakich kolwiek pytan to pisz na adres: [email protected] Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi