Skocz do zawartości

Zacinka Dzwieku

rYp4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Mianowice mam taki problem, jedna osoba miala juz taki problem na tym forum. Mi tak samo jak wlaczam jakies programy,lub chociaz minimalizuje jakies okno itd. to dzwiek na XMMS mi sie zacina, zacinaja mi sie takze dzwieki systemowe itd. To znaczy da sie sluchac ale na dluzszy czas to jest denerwujacy ze co jakies 15 sek sie zacina. Moje parapetry to Athlon XP 2400+, 512 ddr.....to wystarczy :P I nie piszczcie zebym zwiekszyl priorytet procesu i buforowanie bo to juz zrobilem i nic. Moze jakbym zmienil jadro na jakies specialne do Athlonow to by pomoglo nie wiem. Dziekuje za pomoc z gory!!!! FEDORA RZADZI!!!!!!!!!

Mi tak samo jak wlaczam jakies programy,lub chociaz minimalizuje jakies okno itd. to dzwiek na XMMS mi sie zacina

Jak używasz wtyczki ALSA w XMMSie, to wyłącz tryb Mmap zaawansowanych ustawieniach tej wtyczki. Możesz jeszcze zainstalować XMMSa z Rawhide'a - poprawili tam kilka rzeczy.

A odnośnie samego zacinania: dźwięk przestaje grać, musisz go zatrzymać i spowrotem uruchomić czy jak?

No jest tak ze kilka razy fragment dzwieku sie powtorzy i dalej gra - tak sie zacina. Tak samo jest z dzwiekami systemowymi i aplikacji tyle ze te powtarzaja sie chyba 20 sekund. Moglbys podac link do tego rawhide'a czy czego to tam :)

No jest tak ze kilka razy fragment dzwieku sie powtorzy i dalej gra - tak sie zacina.

Hmm, a co to za karta dźwiękowa i jaki moduł jądra? Używasz serwera dźwięku?

Moglbys podac link do tego rawhide'a czy czego to tam :)

http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...86/Fedora/RPMS/ - pamiętaj tylko, że te paczki moga czasami nie działać. Proponowałbym tez stamtąd zainstalować też nowsze RPMy alsa-*

Powiedz jeszcze, której używasz wersji jądra i czy masz zaktualizowany system.

Karta to jakas zintegrowana z plyta glowna, zgodna ze standardem AC97.....niestety jestem nowy i nie wiem czy uzywam serwera dzwieku..moj modul dzwieku to snd-via82xx ..w kazdym razie ja nic nie zmienialm od instalacji fedorki. Moje jadro 2.6.9-1.667 i nic nie akutaulizowalem

niestety jestem nowy i nie wiem czy uzywam serwera dzwieku.

Sprawdź w liście procesów czy nie jest uruchomiony esd albo artsd. (Jakiego używasz środowiska graficznego?)

moj modul dzwieku to snd-via82xx ..w kazdym razie ja nic nie zmienialm od instalacji fedorki. Moje jadro 2.6.9-1.667 i nic nie akutaulizowalem

No to proponuję zaktualizować:

yum update

Jak będzie się pluło o klucze GPG to zobacz to → http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#gpgsig

(trochę to potrwa, bo jest dużo do ściągnięcia). Jeśli masz słabe łącze, to zaktualizuj na początek samo jądro

yum update kernel

(będziesz musiał zrobić reboot) oraz pakiety alsa z Rawhide'a. Sprawdź czy pomogło.