butcher Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Zainstalowalem sobie wine, a nastepnie Photoshopa 7.0....Czcionki ladnie zrobilem i wszystko wydawaloby sie ok...jednak podczas pracy z photoshopem zaczyna sie wieszac! Po prostu cale X-y sie wieszaja i nic nie mozna zrobic. Mozna tylko wejsc w tryb tekstowy i tam buszowac. Komp jest 100 procentowo dobry!Pod winda Photoshop dziala ok... Czego to moze byc wina? Wersja wine to : wine-0.20040914-1.rhfc2.nr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Czego to moze byc wina? Wersja wine to : wine-0.20040914-1.rhfc2.nr Wine diała z uprawnieniami roota, więc może wywalić cały system. Poza tym to używasz starej wersji wine (ten projekt bardzo szybko się rozwija). Tu masz nowszą → http://winehq.org/site/download-rh Tak od siebie: jest sens uruchamiać Photoshopa pod Wine? Nie prościej pod Windowsem? Z Linuksem wiąże się pewna ideologia - wolność stanowi główną wartośc. Instalowanie niewolnego oprogramowania jakoś do tego nie pasuje... (to była moja taka mała dygresja , którą możesz pominąć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Luty 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Osobiscie to nie pracuje pod photoshopem i malo mam do czynienia z grafika...Niestety, albo stety czasami moja dziewczyna potrzebuje cos zrobic w photoshopie(jakis design czy cos takiego) i wtedy musze miec na wszelki wypadek zainstalowanego jeszcze windowsa....A ja nie chce miec nic wspolnego z winda, wiec pomyslalem o wine. Gimp niestety odpada!Chcialem ja jakos do niego przekonac, ale nie chce o nim slyszec.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 no jasne ze photoshop rules ale nie pomyslales o zademonstrowaniu dziewczynie gimp'a. moj brat zajmuje sie grafika (ostatnio nawet jakies male zlecenia) i strasznie plakal jak mu winde wywalilem, bo tam bylo 3dstudio max, photoshop i paint shop pro, ale jak go do muru przycisnalem to okazallo sie ze i na linuksie mozna, i to za friko: gimp, blender(3d) i wings(modeler). chyba ze twoja dziewczyna jest tak niesamowita ze gimp to za cienki na nia:). zdaje sobie sprawe z tego ze przyzwyczajenie to rzecz straszna i silna, ale z tego co wiem to gimp dziala szybciej niz photoshop pod wine, moze to ja przekona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Wine diała z uprawnieniami roota ciach... OOO? Faktycznie projekt się szybko rozwija, bo jak ja go śledzę od ponad roku to wszędzie ostrzegają, żeby pod żadnym pozorem tego jako rÓt nie uruchamiać Jeśli chodzi o to, że Photoshop nie działa, to może ja wiem, jakiś zrzut z konsoli tekstowej czy coś? Możesz wysłac wynik działania do pliku, a potem na forum (końcówkę - w okolicy zwiechy). Poza tym ogólnie napisz więcej na temat: karta graficzna, stery itp. Wine jest fajną aplikacją i całkiem potrzebną (żeby wyjść z zaklętego kręgu: nie ma kompercyjnych aplikacji na linuksa, bo mało ludzi korzysta; mało ludzi korzysta, bo nie ma komercyjnych aplikacji, których potrzebują itd.), ale niestety brakuje mu jeszcze stabilności i pewnie nigdy jej nie osiągnie. Polecam zainteresowaniem się CrossOverOffice'em oraz statusem Adobe Photoshop pod CrossOverOffice. Co do przekonywania, do innego programu to, jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje funkcjonalności Photoshop'a - np. różne dziwadła Adobe w formatach plików albo obsługa profili kolorów w TIFF'ach (podobno nadal nie działa to w GIMP'ie) - to jesteś bez szans. Jeśli to jest problem przyzwyczajeń i zwykłego "bo tak" to może zasugeruj zakup onej aplikacji i zbuntuj się przeciwko piractwu - tylko na to akurat nie każdego stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Wine diała z uprawnieniami roota ciach... OOO? Faktycznie projekt się szybko rozwija, bo jak ja go śledzę od ponad roku to wszędzie ostrzegają, żeby pod żadnym pozorem tego jako rÓt nie uruchamiać No to coś mi się może pomieszało, bo widziałem, że wine wymaga uruchomionego demona z prawami roota (chyba, już nie pamiętam dokładnie) i stąd moje powyższe wypociny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 A i owszem od dłuższego czasu jest demon, który pomaga odpalać aplikacji win'owe przez dwuklik - jak ktoś bardzo lubi to ma, ale to działa w ten sposób, że jest odpalany wine jako proces użytkownika, który dwukliknął a nie (_root'a_ → roota) ORT - poza tym wine ma jeszcze jedno "zabezpieczenie" - jeśli nie ma w ~/.wine/dosdevices podlinkowanego dostępu do Twoich plików, a np. tylko do swojego "niby-katalogu" to i plików Ci nie uszkodzi - chociaż komp może teoretycznie zwisnąć - ale to już uroki pętli "while(true)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 to działa w ten sposób, że jest odpalany wine jako proces użytkownika, który dwukliknął a nie (_root'a_ → roota) ORT Hehe, dobrze wiedzieć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi