Skocz do zawartości

Zawieszanie Sie Wine

butcher

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem sobie wine, a nastepnie Photoshopa 7.0....Czcionki ladnie zrobilem i wszystko wydawaloby sie ok...jednak podczas pracy z photoshopem zaczyna sie wieszac! Po prostu cale X-y sie wieszaja i nic nie mozna zrobic. Mozna tylko wejsc w tryb tekstowy i tam buszowac.

Komp jest 100 procentowo dobry!Pod winda Photoshop dziala ok...

Czego to moze byc wina?

Wersja wine to :

wine-0.20040914-1.rhfc2.nr

Czego to moze byc wina?

Wersja wine to :

wine-0.20040914-1.rhfc2.nr

Wine diała z uprawnieniami roota, więc może wywalić cały system. Poza tym to używasz starej wersji wine (ten projekt bardzo szybko się rozwija). Tu masz nowszą → http://winehq.org/site/download-rh

Tak od siebie: jest sens uruchamiać Photoshopa pod Wine? Nie prościej pod Windowsem? Z Linuksem wiąże się pewna ideologia - wolność stanowi główną wartośc. Instalowanie niewolnego oprogramowania jakoś do tego nie pasuje... (to była moja taka mała dygresja ^_^ , którą możesz pominąć).

Osobiscie to nie pracuje pod photoshopem i malo mam do czynienia z grafika...Niestety, albo stety czasami moja dziewczyna potrzebuje cos zrobic w photoshopie(jakis design czy cos takiego) i wtedy musze miec na wszelki wypadek zainstalowanego jeszcze windowsa....A ja nie chce miec nic wspolnego z winda, wiec pomyslalem o wine.

Gimp niestety odpada!Chcialem ja jakos do niego przekonac, ale nie chce o nim slyszec....

no jasne ze photoshop rules ale nie pomyslales o zademonstrowaniu dziewczynie gimp'a. moj brat zajmuje sie grafika (ostatnio nawet jakies male zlecenia) i strasznie plakal jak mu winde wywalilem, bo tam bylo 3dstudio max, photoshop i paint shop pro, ale jak go do muru przycisnalem to okazallo sie ze i na linuksie mozna, i to za friko: gimp, blender(3d) i wings(modeler). chyba ze twoja dziewczyna jest tak niesamowita ze gimp to za cienki na nia:). zdaje sobie sprawe z tego ze przyzwyczajenie to rzecz straszna i silna, ale z tego co wiem to gimp dziala szybciej niz photoshop pod wine, moze to ja przekona.

• 3 weeks later...

Wine diała z uprawnieniami roota

ciach...

OOO? Faktycznie projekt się szybko rozwija, bo jak ja go śledzę od ponad roku to wszędzie ostrzegają, żeby pod żadnym pozorem tego jako rÓt nie uruchamiać :P

Jeśli chodzi o to, że Photoshop nie działa, to może ja wiem, jakiś zrzut z konsoli tekstowej czy coś? Możesz wysłac wynik działania do pliku, a potem na forum (końcówkę - w okolicy zwiechy). Poza tym ogólnie napisz więcej na temat: karta graficzna, stery itp.

Wine jest fajną aplikacją i całkiem potrzebną (żeby wyjść z zaklętego kręgu: nie ma kompercyjnych aplikacji na linuksa, bo mało ludzi korzysta; mało ludzi korzysta, bo nie ma komercyjnych aplikacji, których potrzebują itd.), ale niestety brakuje mu jeszcze stabilności i pewnie nigdy jej nie osiągnie. Polecam zainteresowaniem się CrossOverOffice'em oraz statusem Adobe Photoshop pod CrossOverOffice.

Co do przekonywania, do innego programu to, jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje funkcjonalności Photoshop'a - np. różne dziwadła Adobe w formatach plików albo obsługa profili kolorów w TIFF'ach (podobno nadal nie działa to w GIMP'ie) - to jesteś bez szans.

Jeśli to jest problem przyzwyczajeń i zwykłego "bo tak" to może zasugeruj zakup onej aplikacji i zbuntuj się przeciwko piractwu - tylko na to akurat nie każdego stać ;)

Wine diała z uprawnieniami roota

ciach...

OOO? Faktycznie projekt się szybko rozwija, bo jak ja go śledzę od ponad roku to wszędzie ostrzegają, żeby pod żadnym pozorem tego jako rÓt nie uruchamiać :P

No to coś mi się może pomieszało, bo widziałem, że wine wymaga uruchomionego demona z prawami roota (chyba, już nie pamiętam dokładnie) i stąd moje powyższe wypociny :P

A i owszem od dłuższego czasu jest demon, który pomaga odpalać aplikacji win'owe przez dwuklik - jak ktoś bardzo lubi to ma, ale to działa w ten sposób, że jest odpalany wine jako proces użytkownika, który dwukliknął a nie (_root'a_ → roota) ORT - poza tym wine ma jeszcze jedno "zabezpieczenie" - jeśli nie ma w ~/.wine/dosdevices podlinkowanego dostępu do Twoich plików, a np. tylko do swojego "niby-katalogu" to i plików Ci nie uszkodzi - chociaż komp może teoretycznie zwisnąć - ale to już uroki pętli "while(true)" ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...