KozaK Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Witam. Pytanie zasadniczo jak w tytule, ale może trochę sprecyzuję. W katalogu /proc są różne informacje na temat systemu takie jak model procka, ilość pamięci itp. ale czy jest tam informacja o płycie głównej? Próbowałem przejrzeć te pliki, ale są ich tysiące i nie sposób przejrzeć wszystkich dlatego pomyślałem sobie, że może ktoś z forumowiczów kiedyś się na to natknął. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedric Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 potrzebujesz te informacje bo ci sie nudzi czy do jakiegos konkretnego celu? moze zajrzyj do instrukcji plyty glownej mniej sie bedziesz scierac niz z szukaniem w plikach mozesz tez uzyc jakiegos softu odczytujacego specyfikacje i parametry sprzetu z doswiadczenie z pracy w serwisie wiem ze wszystko mozna odczytac z plyty miedzy slotami PCI jest zazwyczaj duzymi literami napisany symbol plyty glownej wklepujesz go w googlach i wyskakuje ci producent i opis calej plyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Witam. Ta informacja jest mi potrzebna, bo mam komputer z odzysku na którym chcę postawić serwer/router do dzielenia neostrady, sshowania się i może jakieś ftp (do tego trzeba będzie kombinować z przydzielanym dynamicznie przez neostrade ip, ale to temat raczej na osobny wątek). Problem polega na tym, że nie wiem na jakiej ten komp jest płycie ale na pewno nie posiada ona portów usb i ja na pewno nie mam do niej instrukcji (jakbym miał, to bym się o takie rzeczy nie pytał). Chciałem się dowiedzieć, czy ta płyta nie sprzeciwiłaby się wstawieniu do niej kontrolera usb i czy taki rozwiązanie działałoby pod linuksem. Niestety na sprzęcie znam się raczej słabo i nie wiem jak takie urządzenia działają i co jest potrzebne do ich obsługi. Co do sposobu sprawdzenia płyty metodą zajrzenia między gniazda pci, to zrobiłem to, ale tam są same cyferki - żadnych symboli, które mogłyby sugerować nazwę i model. W każdym razie spróbuję jutro wklepać te cyferki do googla - może dostanę jakiś sensowny wynik. Dziś jest już późno i nie chce mi się tego rozbierać. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 czy ta płyta nie sprzeciwiłaby się wstawieniu do niej kontrolera usb i czy taki rozwiązanie działałoby pod linuksem. u 2 znajomych, na starym sprzecie (pentium 130MHz oraz pentium 166MHz) postawiłem router do dzielenia neostrady, kontroler USB został dokupiony na PCI i został wykryty bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedric Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 i jeszcze mozesz sprobowac wklepac tez symbole ktore pojawiaja sie na pierwszym ekranie u gory podczas startu kompa powinien byc tam symbol biosa (np. 433AUE25 czy cos takiego) i pare innych rzeczy czesto w ten sposob tez mozna znalezc jakies info o swojej plycie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi