Niemcu.MD Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Witam! Jak w temacie. Monitor systemu pokazuje, że proces firefox-bin zjada ponad 100 MB pamięci, podobnie z resztą thunderbird-bin. To normalne? Trochę mi chwilami przez to system muli. Mam 192 mB ramu, ale swapa zrobiłem małego (126 MB), to inna historia. Ale wracając, nie wydaje mi się, by to było prawidłowe, by przeglądarka tyle pamięci zjadała. O ile mogę się pogodzić z tB, choć też uważam, że to za wiele, o tyle ff przesadza. Opera jest o niebo oszczędniejsza, bo zajmuje ok. 40 MB przy otwartych 2-ch kartach: poczty M2 i 1-na stronka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Monitor systemu pokazuje, że proces firefox-bin zjada ponad 100 MB pamięci, podobnie z resztą thunderbird-bin. To normalne? Opera jest o niebo oszczędniejsza, bo zajmuje ok. 40 MB przy otwartych 2-ch kartach: poczty M2 i 1-na stronka. A patrzysz na dobre dane? Bo jedna kolumna to użyta pamięć wirtualna, a druga fizyczna. Ta pierwsza to suma użytej pamięci wraz ze wszystkimi bibliotekami, a druga tylko przez dany program. Opera z tego co mi wiadomo jest kompilowana statycznie, więc nie używa systemowych bibliotek (jeśli jest inaczej, to niech mnie ktoś poprawi). Aha, żeby było jasne - biblioteka ładowana jest w systemie raz, ale jest używana przez wiele programów, przez co jej wielkość dodawana jest do zużywanej pamięci wirtualnej każdego programu. Trochę sprawa sie komplikuje w przypadku Xów, bo tam doliczana jest często dostępna pamięć karty graficznej ;-) W sumie to jest jeszcze szansa, żę wykryłeś jakiś wyciek pamięci w FF/TB ;-) Jeśli wiesz jak go powtórzyć, to wyślij informację na https://bugzilla.mozilla.org/ :-) update Odnośnie zamulania systemu - może to jednak środowiko graficzne tak zjada Ci zasoby? Jak uzywasz XFCE to jest to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Rozumiem. W takim razie faktycznie wszystko chyba jest ok, albo prawie;) Przeciętny stan pamięci u mnie to: 90% zajęte z czego 25% to bufor (tak pokazuje dymek nad kontrolką). Ttaki stan jest przy otwartych: ff, tB, Valknucie, Xmms, Konsoli, Operze i Nautilusie. Używam Gnome, ale problem chyba w tym małym swapie, co? Przy kompilacji OOo przez 20 min nie mogłem nawet myszą ruszyć, bo pamięci brakowało;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 ale problem chyba w tym małym swapie, co? Przy kompilacji OOo przez 20 min nie mogłem nawet myszą ruszyć, bo pamięci brakowało;) Problem jest chyba raczej w małej ilości RAMu. Jak system zaczyna swapować to juz po ptokach ;-) -- dysk nigdy nie będzie tak szybki jak RAM. A co do tego OOo, to niezły kozak z Ciebie :-) Mi by się nie chciało takiej kobyły kompilować. Jak już chcesz korzystać z pamięciożernych programów, to na ten czas odpalaj jakiś mały menedżer okien. Powinieneś odczuć jakąś różnicę. Jeśli chcesz wiedzieć ile tak naprawdę używa system pamięci, to przeczytaj ejszcze to → http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 U nie monitor systemu pokazywał raz że firefox ciągnie 130 mg ramu. Chyba pobiłem tu rekord. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2005 Ten artykol juz czytalem Tyko zaskoczyly mnie odczyty kontrolek. Co do menedzera, to mam ochote zmierzyc sie z FVWM, ale to jak bede mial troszke czasu. Chcialem skompilowac OOo samemu, bo podobno chodzi lepiej niz z paczki, ale bede musial probowac ponownie :/ Instalator zadzialal inaczej niz oczekiwalem, choc dziwi mnie to, ale to inny temat. W mozliwie nie odleglej przyszlosci (czyt: miesiac) bede nieco aktualizowal sprzet, bo praca na P II 450MHz i 192MB RAMu bywa faktycznie uciazliwa;) A propos rekordu.. Ktos mial 140? Pozdrawiam! PS. Sorki, ze bez naszych znakow, ale wlasnie pisze z hotelu na Pentium MMX, 200 MHz, 32 MB RAM a twardziel az 934 MB no i oczywiscie (sic!) W.....s 95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi