Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją

mts

Rekomendowane odpowiedzi

:shock: Witajcie.

Ostatnio ściągnąłem sobie Fedore Core 3, wszystko zakończyło się ściągać, wszystkie pliki są. Jednak gdy wypalilem obrazy na CD, w instalacji (_linuxa_ → Linuksa) ORT pojawiają się błędy, sprawdziłem płytki tym czymś, co sie uruchamia przed instalatorem, okazalo sie ze test nie został zaliczony i nakazono mi wlozyc plyte instalacyjną bez błędów. Jak zauważyłem, na każdej płycie jest jakiś błąd... może to wina tego, że ściągałem z netu, może sie przywlokły jakieś błędy. Czy to oznacza, że z tymi obrazami już nic nie zrobie? mam ściągać od nowa? może instalacja np. z HDD by cos dala, zresztą nie wiem jak sie ją przeprowadza?

Bardzo proszę o pomoc. :shock:

Dzięki

pozdrawiam

mts

...już nic nie zrobie? mam ściągać od nowa?...

Tak. A przed wypaleniem sprawdzaj sumy kontrolne MD5

no właśnie... mam jakis plik MD5.. mógłbyś dać jakiegoś linka, albo powiedzieć co to jest?

dzięki

• 1 month later...

Ja mam problem podobny. Sciaglem FC3 z linku ktory mi podal kumpel, wypalilem na plytki i bootowalem CD. Wszystko fajnie dopoki sie nie uruchamial instalator w trybie graficznym -> Bialy ekran ze strzalka na srodku i zwis... Zrobilem cos czego nigdy nie robie czyli TEST CD. Wyszlo FAIL (na wszystkich 4 plytach) Sciaglem jeszcze raz, wypalilem => TEST FAIL (wiem wiem, nie sprawdzilem md5, ale nigdy nie mialem takich problemow a instalowalem juz Aurox 9.0, 10.0, Fedora 1, Slackware i wszystko bez problemow). Kumpel poradzil ze pozyczy mi swoje SPRAWDZONE plyty (on z tych plyt instalowal u siebie i dziala) - efekt? =>TEST FAIL i tez sie wiesza w tym samym momencie. Dodam jeszcze ze probowalem ze CD-ROM na IDE i na SCSI, i nawet na innym sprzecie probowalem (dla mnie dziwne jak holera) Ale przypomnialo mi sie ze jest takie dobrodziejstwo jak instalacja: linux text :) Zainstalowalo sie elegancko, ale i tak X Windows si nie dzwiga!! Wiesza sie w roznych momentach (najczesciej przy Przygotowaniu do pierszego uruchomienia). Moze problem tkwi we sprzecie? Odkad mam nowy sprzet to takie szopki... Co prawda Aurox 10.0 sie zainstalowal ale problem ze SCSI i jeszcze pare dziwnych...

Sprzet:

Płyta: GIGABYTE GA-8I915P

Procek: PIV 2,8 LGA775

Grafa: GIGABYTE X600Pro 128MB PCI-E

HDD: WD 200GB ATA

SCSI: Adaptec AHA 74cośtam :) (wymontowanie i tak nic nie daje)

Chyba starczy... Poczytalem troszke postow i mam jakies wrazenie ze to moze byc wina grafy a dokladniej ze na PCI-E ??

Zrobilem cos czego nigdy nie robie czyli TEST CD. Wyszlo FAIL (na wszystkich 4 plytach) Sciaglem jeszcze raz, wypalilem => TEST FAIL

Pocieszę Cię, że to nie jest obiektywny test. O ile sobie przypominam to ktoś na tym forum miał podobny problem i okazało się, że niektóre napędy CD zawsze wyrzucają TEST FAILED, niezależnie od tego czy płyta jest dobra czy nie. Najlepszy test to sprawdzenie kodu md5 przed wypaleniem (albo w przypadku FC4 sha1).

Także płyty mogą być dobre...

Wlasnie sprawdzilem MD5 (tego obrazu ktory wypalalem). Wynik jest pozytywny. Wnioskuje ze plyta jest dobra. Zreszta mam tez sprawdzona plyte od kumpla ktory. Razem mam juz 3 plyty FC3-disc1 :) Wszystko d*pa! Czy moje problemy moga byc zwiazane ze sprzetem tak jak napisalem (_wyrzej_ → wyżej) ORT)?