Skocz do zawartości

Skanowanie Na Core3/core1

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś potrafi mi wytłumaczyc dlaczego mój skaner[ epson 1260] Nie chce działac na CORE3 tylko pokazuje[device is not aviable] a z konta roota;device busy' chos sterownik 'sane' jest zainstalowany? Sciagnałem 'firmowy' sterownik ze strony epsona dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT i tez nie działa bo nie mozna wysłac komendy do skanera bo jest'busy'!

Równiez instalacja sterów Nvidfii nie powiodła mi sie poniewaz nie udało mi sie skompilowac zródeł jadra a bez tego stery nie chca sie zainstalowac.

Postanowiłem wiec zainstalowac z powrotem CORE1 i cóz sie okazało;

Skaner działa!! Zarówno na sterowniku'sane' jak równiez na firmowym 'epsona'!

Instalacja sterów nvidii przebiegła bezproblemowo! chyba dlatego ze CORE1 zawiera od razu wbudowane źródła jadra.Natomiast na CORE1 nie chce działac 'skype' te stery dzwieku które sa w tym systemie mu nie odpowiadaja. Może ktoś wie jaka wersja skype zechce działac na CORE1 próbowałem zainstalowac rpm-a dla core2,3 ale konczyło sie to komunikatem o błedach i nic nie wyszło.Równiez przy porównaniu najnowszego auroxa 10.1 i starego 9.3 wnioski sa identyczne; na nowym nie działa skaner tez jest'busy' albo 'not aviable' a za to skype działa prawidłowo podobnie jak na core3. Za to na starym auroxie 9.3 skaner działa bez problemowo! podobnie jak na core1. Może mi ktos to pomóc zrozumiec dlaczego sterowniki sane i firmowe pracuja prawidłowo na starych systemach z jadrem 2.4 a nie chca na nowych z jadrem 2.6 nie chca??

Bede wdzieczny za wszelkie porady.