Skocz do zawartości

Openoffice - Writer...

shimonic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!

Mam dwa problemy z OłpenOficem, więc bez owijania przejdę od razu do rzeczy :)

1) Podczas pisania nie są podkreślane błędne wyrazy

2) [troszkę większy (chyba)] Otóż podczas eksportowanie dokumentu do pliku *.pdf nie ma polskich znaków - nawet krzaczki się nie pokazują - tylko puste miejsca.

Z góry wielkie dzięki za zainteresowanie no i pomoc oczywiście. :P

Pozdrawiam!

1) Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Języki :

- ustawienia lokalne : domyślnie

- zachodnie : polski

- opcja "Tylko w bieżącym dokumencie" wyłączona

Teraz na Głównym Pasku Narzędzi zaznacz Włącz automatyczne sprawdzanie pisowni

2) Spróbuj po tych zmianach eksportować dokument do PDF. Jeśli nie będzie polskich znaków upewnij się, że Twoja przeglądarka PDF je wyświetla. Polecam acroread.

1) Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Języki :

- ustawienia lokalne : domyślnie

- zachodnie : polski

- opcja "Tylko w bieżącym dokumencie" wyłączona

Teraz na Głównym Pasku Narzędzi zaznacz Włącz automatyczne sprawdzanie pisowni

Wszystko właśnie tak miałem ustawione - razem z opcją automatycznego sprawdzania pisowni - powiem więcej - nawet kiedy zaznaczę żeby sprawdził to wyświetla, że wszystko jest poprawnie mimo świadomie popełnionych błędów w zdaniach - dodam jeszcze, że mam zainstalowany Polski słownik

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Zeby nie zaczynać nowego tematu, to odświeżę ten. Mam zainstalowanego OO (zrbione przy instalacji systemu z "Linux+") dzisiaj chciałem go odinstalować, żeby zainstalować nowszą wersję, o rpm mówi, że nie mam zainstalowaneg OO, kiedy wiem, że mam bo po chwili już na nim pisałem. I przy okazji czy rpm instalując paczki robi upgrade czy nagrywa obok starej wersji?

Mam zainstalowanego OO (zrbione przy instalacji systemu z "Linux+") dzisiaj chciałem go odinstalować, żeby zainstalować nowszą wersję, o rpm mówi, że nie mam zainstalowaneg OO, kiedy wiem, że mam bo po chwili już na nim pisałem.

A jesteś pewnien, że instalowałeś go z paczki *.rpm? Nie pobrałeś go czasem z internetu i nie instalowałeś za pomocą dołączonego do niego instalatora graficznego? Jeśli tak zajrzyj tu.

Jeśli nie to upewnij się, że go nie masz poleceniem:

rpm -q openoffice.org (jeśli nie masz oficjalnych paczek to trzeba sprawdzić inaczej, np. rpm -qa |grep open).

czy rpm instalując paczki robi upgrade czy nagrywa obok starej wersji?

Obecnie zaleca się instalację za pomocą polecenia :

rpm -Uhv nazwa_paczki

Jeśli paczka w systemie istnieje to sprawdza, która jest nowsza i ewentualnie zastępuje, a jeśli nie ma to po prostu instaluje. Gdybyć zamiast U użył i (czego się nie poleca) to nawet jeśli miałbyś już taką paczkę w systemie zostałaby wgrana nowa jako oddzielna instalacja.

Sprawdzę wszystko jutro. Ale co do instalki, to kupiłem fc3 z wspomianą gazetką (7 cd- 4 z systemem i dodatkami, 3 z pakietami źródłowymi) a że jestem początkujący, to pomyślałem, że jeśli fc3 pracuje z rpm, to OO z "urzędu" jest z takiej paczki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...