XVito Napisano Luty 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2005 LUDZIE KOCHANE POMÓŻCIE DO DIASKA!!!!!! Sposobów instalacji tego badziewia (przeczytanych z Waszego forum) juz na pamięć umiem. NIC NIE DZIAŁA! Kupiłem Linux+ z Fedorką 3 w środku (jestem nastawiony anty Microshitowo), czyli z jądrem 2.6.9.1. I z tego co mi sie wydaje w tym tkwi szkopuł. We wszystkich tych opisach jest sporo niescisłości, np: ze dla Netii NET24 raz są numer VPI/VCI: 0 35, innym razem 8 35. Poza tym kazą też kombinować z plikiem ifcfg-ppp0- a ja nie mam takiego pliku. Juz PIĄTY dzień sie z tym "bawię" i ostatnio ogarnia mnie dzika ochota cisnąć monitorem przez okno- nerwowo wysiadam . Co bardziej zaawansowani (bo ja totalny świerzak jestem) mówią cos o kompilacji jądra (???)- ze pod nowszym nie ma problema. Doradzcie, czy lepiej szukac dalej pod to jądro, czy go zmienic na jakies 2.6.10. Jezeli zmiana /kompilacja jądra jest lepszym rozwiązaniem, to napiszcie jak to zrobic, albo dajcie namiar na jakies poradniki internetowe jak to jajko podmienic . Linux bez neta to jak zołnierz bez "gabaryny", a nie chce wracac do winshita. POMÓZCIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Luty 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2005 Nie jestem pewnien ale chyba to juz bylo pare razy... a o kompilacji jest na stronie glownej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobie Napisano Luty 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2005 Witam serdecznie, też miałem problemy z instalacją Net24 (usłga ADSL z Netii). Więć przejdę (_odrazu_ → od razu) ORT do rzeczy. 1. Jeśli zainstalowałeś FC3 standardowo to nie powinno być problemów poza jednym. Wspomniane jądro zawiera wsparcie do SpeedToucha 330 - którego absolutnie nie należy używać, w postaci modułu speedtch.ko. Należy wyciąć ten moduł albo go usuwając "rm -f speedtch.ko" (nie polecam), albo zmienić mu nazwę np. "mv speedtch.ko speedtch.ko.back" (polecam) a później "depmod -ae". Zapomniałem dodać, że wspomnany moduł jądra znajduje się w katalogu: "/lib/modules/2.6.9-1.667/kernel/drivers/usb/atm/", więc wszystkie te operacje należy wykonać z uwzględnieniem tego faktu. 2. Ściągnąć z Netu pakiet "speedtouch-1.3.1.tar.gz" i rozpakować. 3. wykonać ./configure 4. wykonać make && make install 5. Skopiować plik "SpeedTouch330_firmware_3012.zip" do katalogu /etc/speedtouch 6. wykonać "/usr/local/bin/speedtouch-setup". 7. na pytanie o VPI podać 8, na pytanie o VCI podać 35 <-- koniecznie takie wartości 8. podać nazwę użytkownika i hasło usługi Net24 (tzn. jeśli się jeszcze nie zarejestrowałeś net24, net24, jeśli jesteś już zarejestrowanym użytkownikiem, to powinieneś znać już swój indywidualny login i hasło dostępu). 9. Jeśli pójdzie wszystkow OK, to pozostaje jeszcze poprawić plik konfiguracyjny speedtoucha: "/etc/speedtouch/speedtouch.conf" i ustawić zmienną PPPD_PEER=speedtouch-pppoe. 10. odpalić: /usr/local/bin/speedtouch-start **** koniec powinno działać, jeśli nie wyślij zawarlość /var/log/messages, ale tylko tą część, która dotyczy nawiązywania połączenia. Pliki, o których wspominałem można pobrać z: http://netbsd.pl/artykuly/speedtouch_i_netbsd.html a ... cha .... w /etc/resolv.conf powinno być wpisane: nameserver 195.114.161.61 nameserver 195.114.181.130 (zakładam, że takie będziesz maił przydzielone DNS-y), i koniecznie sprawdź czy instalując FC3 zainstalwałeś pakiet: "rp-pppoe-3.5-22", hest on niezbędny!!! Musisz też (być może) ustawić prawidłowo trasowanie pakietów! Ale tego nie opiszę, ponieważ każdy użykownik może mieć inny router!!! Powdzednia, Robert ps. jakby co to pisz, albo daj znać chociaż czy Ci pomogłem!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XVito Napisano Luty 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 ... później "depmod -ae". /lib/modules/2.6.9-1.667/kernel/drivers/usb/atm/", Po pierwsze, DZIEKI za odpowiedz. Po drugie prawie działa . Juz przy łączeniu "ADSL ...connecting..." (czy jakosc tak) i nagle... PPPD configuration done. [root@localhost etc]# speedtouch-start Starting ADSL connection... using channel 1 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> /dev/pts/4 sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xc61c1139>] LCP: timeout sending Config-Requests Connection terminated. using channel 2 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> /dev/pts/5 Script "/usr/local/sbin/pppoa3" -vpi 8 -vci 35 finished (pid 6028), status = 0xf f sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] sent [LCP ConfReq id=0x2 <magic 0x27eea76d>] LCP: timeout sending Config-Requests Connection terminated. using channel 3 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> /dev/pts/4 Script "/usr/local/sbin/pppoa3" -vpi 8 -vci 35 finished (pid 6073), status = 0xf f sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] sent [LCP ConfReq id=0x3 <magic 0x40e58f9a>] LCP: timeout sending Config-Requests Connection terminated. using channel 4 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> /dev/pts/5 Script "/usr/local/sbin/pppoa3" -vpi 8 -vci 35 finished (pid 6106), status = 0xf f sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] sent [LCP ConfReq id=0x4 <magic 0x139decb9>] LCP: timeout sending Config-Requests Connection terminated. using channel 5 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> /dev/pts/4 Script "/usr/local/sbin/pppoa3" -vpi 8 -vci 35 finished (pid 6139), status = 0xf f sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] sent [LCP ConfReq id=0x5 <magic 0x21bbc51d>] i tak cały czas Nadmienie, ze tam gdzie pisałes "... później "depmod -ae"" troche sie pogubiłem. Jak juz zmieniłem tą nazwe tego całego speedtch.ko na speedtch.ko.back- robie to, i póżniej to nie wiem... będąc w katalogu /lib/modules/2.6.9-1.667/kernel/drivers/usb/atm/ (gdzie był ten speedtch) robie #depmod -ae i mi "command not found" wyskakuje więc to pomijam (chyba przez to-sie domyslam- na początku startu systemu -tuż po Grub'ie widze "wpisy" Fatal module - ""cos tam"". Ale i tak widze, ze jestem o krok od uruchomienia neta. Odezwij sie jeszcze. Do Bobie.: Nie chce Cie "nalatowywać", ale jezeli bedziesz miał chwile czasu i ochotę mi pomóc to kliknij do mnie na gg albo na tlen'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 Dane potrzebne do konfiguracji znajdziesz na stronie NETI. Masz tam podane wszystkie wartości potrzebne do ręcznego skonfigurowania siecii. Również jeżeli zdecydujesz się na lepsze rozwiązanie niz ten windowsowy modem i zainwestujesz około 300 złotych w routera, pozbywając się raz na zawsze kłopotów z modemem, który jest protezą dla Liuxa. A potem nóżki na stół i piwko Zostaw męki piekielne z konfiguracją modemów po każdej zmianie jajka desperatom. Ja wole piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XVito Napisano Luty 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 Rozumiem, ze zamieniłes własnie taki modem na router'a...? Nie masz ABSOLUTNIE zadnych problemów z konfiguracją? I co to miałoby byc konkretnie (firma/model)? Qrna, tylko ta kasa... Jeszcze pomęcze temat Speedtoucha- bo widze,ze chyba cos z tego bedzie. Tylko na odpis od Bobie'ego czekam <POPRAWKA> Mam juz neta pod Fedorą. A pomógł mi człowiek o nicku Bobie. Dziękuję Ci raz jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 ***xvito: skoro juz ci zaczelo dzialac to byloby milo gdybys podzielil sie z kamratami z pod znaku pingwina twoim sposobem. tobie ktos pomogl, i ty tez mozesz komus pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sothoth Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 To bardzo dobry pomysł, byś podzielił się z nami swoją wiedzą Tak w ogóle to witam wszystkich forumowiczów - Fedorowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cantrell Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Dane potrzebne do konfiguracji znajdziesz na stronie NETI. Masz tam podane wszystkie wartości potrzebne do ręcznego skonfigurowania siecii. Również jeżeli zdecydujesz się na lepsze rozwiązanie niz ten windowsowy modem i zainwestujesz około 300 złotych w routera, pozbywając się raz na zawsze kłopotów z modemem, który jest protezą dla Liuxa. A potem nóżki na stół i piwko Zostaw męki piekielne z konfiguracją modemów po każdej zmianie jajka desperatom. Ja wole piwko Święta racja z tym routerem za 300PLN. Co jajko to niespodzianka -> raz startuje przy uruchamianiu systemu, raz znowu nie startuje. Świra można dostać. A tak BTW to na 2.6.10-770 nie startuje z systemem i musę wpełzać pod biurko, odłączać go i podłączać na nowo... wtedy jest bajer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Ave! dla mnie to wszystko to sieka i to potężna :[ ja tam nie wiem... mam modem na ethernet (ACNet) i sieć wstała od razu po zainstalowaniu Fedory... skazywanie ludzi na modemy pod USB to czyste znęcanie się :[ jeszcze pytanko: czy ten sposób zadziała na Neostradę? koleżankę zaraziłem Linuchem ^^ dodam że widziałem coś takiego w sieci jak jeszcze ten temat się nie pojawił: qpa... nie mogę znależć linka koleżanka (ta od NEO :[ ) ma więc ją spytam przy okazji Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek_123 Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 Z tego co widze strasznie sie męczycie z tymi modemami.....NIe wiem czemu bo mi jak i kumplowi (fc3 na jadrach 2.6.9......)udało sie bez najmniejszego problemu zainstalowac te modemiki za pomocą speed touch conf.....zero bawienia sie w jakies moduły jadra itp...wystarczy odpalic i działa....POLECAM! pozdrawaim michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matylda Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 WItam Jak ktos chce to moge mu przeslac mailem moje wersje konfiguracji. Testowalam to na: Aurox 10.1 Fedora Core 3 I dzialalo. Nie trzeba kompilowac jadra ani takie tam. Jedyna wada to to ze trzeba skrypt uruchamiac po kazdym starcie systemu Pracuje teraz nad tym aby neo uruchamialo sie zaraz po starcie Moj mail: [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi