waksiu Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 mam taki problem: Najpierw instaluje (_linuxa_ → Linuksa) ORT a potem Xp-ka i w xp partycje mi sie zaczynaja od litery F: a nie od C: jak bym chcial a chce miec (_linuxa_ → Linuksa) ORT na piewszej partycji!!! hda1 - linux / hda2 - win xp hda3 - ntfs hda3 - extended : - hda 5 -swap ktos pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akoss Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 A nie mozesz zainstalowac najpierw XP, a pozniej (_linuxa_ → Linuksa) ORT???O wiele latwiej wtedy przebieglaby cala instalacja, bo linux wykryje Ci (_odrazu_ → od razu) ORT XP, a XP nie wykryje (_linuxa_ → Linuksa) ORT i znow bedziesz musial cos modzic z programem startujacym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waksiu Napisano Luty 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 no ale wlasnie potem przy reinstalacji windowsa znow bedzie trzeba zmieniac partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT na aktywna a wiadomo ze winde sie czesto reinstaluje bo przeciez to straszny system a tak to na pierwszej by byl linux z partycja bootujaca i windows by w ogole nie przeszkadzal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akoss Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 Przy reinstalacji nic nie bedziesz musial robic, dalej zachowasz lilo czy gruba, chyba ze zechcesz zainstalowac windowsa to wtedy nadpiszesz mbr. Tak wiec tak czy siak ja proponuje najpierw zainstalowac windowsa a pozniej (_linuxa_ → Linuksa) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedric Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 ja tez jestem za instalacja w pierwszej kolejnosci windowsa po reinstalce windy jak nadpisze ci mbr wrzucasz cd1 fedory i odpalasz w trybie rescue po czym wystarczy wklepac: grub-install /dev/hda to przywroci nadpisany bootloader do mbr i wszystko bedzie dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi