durin Napisano Luty 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 Witam, mam FC3 i mam taki problem po podmontowaniu prtycji windows xp (_niemam_ → nie mam) ORT polskich liter, Korzystam z automatycznego montowania, dodałem wpisy do /etc/fstab tak jak było napisane w artykule na tej stronie, i (_niedziała_ → nie działa) ORT, znaczy brak polslich znaków, Wiem że to moze jest trochę lamerskie pytanie, ale czy ktoś mógłby mi pomóc. Z góry dziękuję A oto mój plik fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home1 /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda8 swap swap defaults 1 0 /dev/hda1 /mnt/win_c vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 /dev/hda5 /mnt/win_d vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 /dev/hda6 /mnt/win_e vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 /dev/hda5 /mnt/win_d vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 Zamiast codepage=852,iocharset=iso8859-2 daj samo utf8, bo w Fedorze domyślnym kodowaniem jest UTF-8. Pewnie korzystałeś z jakiejś błędnej porady :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 A to ja się też podepne. Również mam ustawione na iocharset=iso8859-2. Dlaczego? Bo potem mam takie jaja. I jak w takim wypadku niby to ustawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 Również mam ustawione na iocharset=iso8859-2. Dlaczego? Bo potem mam takie jaja. I jak w takim wypadku niby to ustawić? Jaja są dlatego, że zmieniłeś standardowe ustawienia - zmieniłeś w systemie kodowanie UTF-8 na ISO-8859-2 http://www.google.pl/groups?as_umsgid=cu4s...ta.pl&lr=&hl=pl Gdybyś zostawił tak jak było nie miałbyś żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
durin Napisano Luty 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 heh, dziękuje za pomoc przydała się i teraz wzystko działa . A opis montowania (ten błędny) znalazłem gdzieś na tej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi