lszk Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Jak wyłączyć (jakim poleceniem) wybraną usługę działającą w tle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Jak wyłączyć (jakim poleceniem) wybraną usługę działającą w tle? Np. jaką usługę ? Bo np. mysql'a to /etc/rc.d/init.d/mysql stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Nie wiem czy dobrej nazwy użyłem-usługa. Chodzi mi przede wszystkim o yum i apt. Jak ściągam coś którymś z nich i przerwe to ściąganie, to przy próbie ponownego połączenia wyskakuje błąd, że jest już uruchomiony. Pomaga reset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YarZon Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 O ja tez mam z tym problem. Czy wie ktos jak to rozwiazac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Nie wiem czy dobrej nazwy użyłem-usługa. Chodzi mi przede wszystkim o yum i apt. Jak ściągam coś którymś z nich i przerwe to ściąganie, to przy próbie ponownego połączenia wyskakuje błąd, że jest już uruchomiony. Pomaga reset. NIe chodzi tu raczej o działanie w tle danego programu ( w linux'ie jak coś zostaje przerwane to naprawdę nie działa ) - raczej te programy pozostawiają jakieś lock-files zapobiegające uruchomieniu 2 kopii tego programu jednocześnie. Twój problem zniknie po usunięciu takich plików ( niestety nie wiem jak się nazywają - pewnie mają w nazwie coś z apt/yum i pewnie leżą gdzieś w /tmp ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Jeśli chodzi o yum, to skasuj plik /var/run/yum.pid (pewnie apt-get też trzyma swojego locka w tym katalogu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tidnab Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 ps -u root - to wyswietli ci dzialajace w tle procesy kill -9 numer_procesu - zabicie procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Jeśli chodzi o yum, to skasuj plik /var/run/yum.pid (pewnie apt-get też trzyma swojego locka w tym katalogu). Czyli wg. tego rozumowania, dla apt będzie to /var/cache/apt/archives/lock ??? Bo tak mi apt wypisał, gdy go dwa razy uruchomiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Czyli wg. tego rozumowania, dla apt będzie to /var/cache/apt/archives/lock ??? Bo tak mi apt wypisał, gdy go dwa razy uruchomiłem. Pewnie tak ! - spróbuj, nic złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 ps aux i kill -9 nr_procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 ps aux i kill -9 nr_procesu Wydaje mi się, że Iszkowi chodzi o apt'a/yum'a którego już wyłączył, ale pozostały po nim pliki blokujące. Może się jednak mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 ps aux i kill -9 nr_procesu Wydaje mi się, że Iszkowi chodzi o apt'a/yum'a którego już wyłączył, ale pozostały po nim pliki blokujące. Może się jednak mylę. fakt (nie lubie czytać .... ) - przeczytałem pierwszy jego post :oops: --- ale zmęczony jestem - :mrgreen: pozdr --- chyba jedna czas na mnie ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi