Skocz do zawartości

Mysz

Rob_1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkującym urzytkownikiem Fedory 2. W trakcie instalacji pojawił się problem z myszką. Mimo że Linux wykrył mysz z trzema przyciskami to mysz nie działa. Mam A4Tech 4D (3 przyciski i 2 kółka). Próbowałem modyfikować xorg.conf ale kończy się to tym że fedora po przeładowaniu nie uruchamia się (pojawia się komunikat o błędnej konfiguracji myszy,m modyfikuję identyfier -> z MOUSE0 na MOUSE1, również device nie jest "/dev/mouse tylko /dev/input ...coś tam coś tam). Nie zależy mi na kókach i dodatkowych przyciskach, chcę by działały chciaż dwa:) i to mi zupełnie wystarczy. Jakie wpisać ustawienia by mysz działała. Jest wiele na tej i innych stronach o myszach ale głównie o instalowaniu piątego przyciku czy siebiernastego kółka. Mnie interesują tylko dwa.

Dzięki

Robert

Mam A4Tech 4D (3 przyciski i 2 kółka).

Też mam taką :-) Oto mój wycinek xorg.conf

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse0"
    Driver      "mouse"
    Option     "Protocol" "IMPS/2"
    Option     "Device" "/dev/input/mice"
    Option     "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
    Option     "Emulate3Buttons" "no"
EndSection

również device nie jest "/dev/mouse tylko /dev/input ...coś tam coś tam).

Uzywałeś wcześniej systemu z jądrem z serii 2.4? Od 2.6.3 albo 2.6.4 (juz nie pamiętam dokładnie) za myszkę odpowiada plik urządzenia /dev/input/mice

Niestety ustawienia na typ Generic nie pomogły (próbowałem wszystkich dostępnych oczywiście na ps2), modyfikacje xorg.conf też nie przyniosły skutku. Mysz jest martwa. Chyba czeka mnie kupno innej może trafię z jakąś :(.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

• 2 weeks later...