Skocz do zawartości

Instalacja Skanera

kanab

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Mam prośbę, jestem początkującym użytkownikiem FC3 i chciałbym zainstalować skaner. Mam chodzącego na LPT Plusteka Opti pro PT12 i nie bardzo wiem jak go zainstalować. Czytałem dużo na temet instal. na stronie SANE ale niestety nawet po ściągnięciu odpowiednich programów (sane-backends, frontends, plustek_module, itp.) nie potrafię go odpalić. Czy mógłby ktoś pomóc mi w tej sprawie. W lsmod nie mam załadowanego modułu pt_drv odpowiedzialnego za odsługe tego urządzenia, w etc/sane/conf.dll odhaczyłem plusteka. Co dalej mogę zrobić.

kanab

Zanim doszedłem z moim skaner do ładu, przeglądnąłem mase materiałow a okzało się że wystarczyło po prostu uruchomić xsane :-)

coprawda mam skane na USB, ale może u Ciebie też działa

U mnie gdy uruchomie xsane to mam 'device busy' z konta roota a z konta zwykłego usera w ogóle 'device is not aviable. Moj skaner to epson1260 i na starej CORE1 działał bez problemu.

Na sterym auroxie 9.3 tez chodził ok.

Na Core3 i Auroxie10.1 czyli najnowszych wersjach tych systemów nie chce działac nawet gdy sciagnałem firmowy sterownik ze strony epsona w necie który sie nazywa'iscan'.

Gdy chce go uruchomic to mam; Could not send command to scanner

Check scanners status. I nie wiem co mam zrobic. :(

Dzięki za wasze wypowiedzi ale niestety nic dalej nie udało mi się zorbić w tym temacie.

XSANE nie umie "namacać" skanera nie chodzącego na usb; przypominam że mam plusteka na lpt. Chciałbym skanować to i owo ale fedora odmawia, więc muszę dalej uzywać klasyczego wida bo nie moge sobie z tym poradzić. Z tego co wiem skanery pod lpt wymagają "ręcznej" konfiguracji, a ja mam przyzwyczajenia z windy gdzie wszystko jak wiecie działa w zasadzie po inastalacji driverów i kliknięciu.

Kanab