Skocz do zawartości

Problem Z Grub'em

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z Grubem, co prawda moim systemem jest Gentoo, ale Grub jest programem uniwersalnym i dotyczy większości dystrybucji, dlatego umieszczam ten post w tym dziale a nie Pozostałe dystrybucje. Zainstalowałem ponownie Gentoo ale Gruba zostawiłem starego tak jak był, przełożyłem tylko pliki jajka i dostosowałem wpisy w grub.conf, wygląda tak:

default=0
timeout 5
splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gz
title=Windows XP Professional
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
title=Gentoo Linux 2.6.10-gentoo-r6
root (hd0,5)
kernel /kernel-2.6.10-gentoo-r6 root=/dev/hda8

partycja mam takie:

/dev/hda1 --- windows *

/dev/hda5 --- fat32

/dev/hda6 --- boot *

/dev/hda7 --- swap

/dev/hda8 --- /

Wszystko robiłem zgodnie z instrukcjami, oprócz tego, że partycje linuksa nie są primary tylko logical, gdyż nie było już miejsca na nie. Ale to wcześniej nie robiło różnicy i wszytko było ok.

Teraz jednak Grub zatrzymał się na znaczku zachęty:

GRUB>

i żeby załadować jakiś system muszę wpisać:

configfile (hd0,5)

Wtedy pojawia się menu wyboru systemu.

Pomyslałem, że może pomoże przeinstalowanie Gruba, więc zabootowałem LiveCD, sformatowałem partycję, ustawiłem jako rozruchową (*), skopiowałem zapasowe pliki jajka z home (a jak, przezorny zawsze ubezpieczony :D, przydało się). Jeszcze raz napisałem plik conf. Sprawdziłem go 3 razy czy się wszystko zgadza i odpaliłem od nowa. Ale niestety znowu zobaczyłem znaczek zachęty Gruba :(

Co się dzieje, jak to naprawić ? Czy mogę zastosować płytkę FC3 do naprawy tego :?: To chyba nie ma znaczenie, że to inna dystrybucja, może tak się uda.

Bardzo proszę o pomoc :D

-------------------

Próbowałem w konsoli gruba:

root (hd0,5)

setup (hd0)

Dalej nic :/

dostosowałem wpisy w grub.conf

Jak się teraz bawiłem z Hurdem na µ-jądrze L4 to miałem podobne jaja :/ Co wersja to używa innych plików konfiguracyjnych. Spróbuj zrobic dodatkowo plik menu.lst z taką samą zawartością i wgraj GRUBa na nowo. Może pomoże; głowy jednak nie daję :P

Poradziłem sobię za pomocą płyty FC3, poszło gładko. Gentoo jakoś ch*&^o kompilował mi gruba, dużo warnów było, o dziwo z innymi nie ma problemu, podejrzewam, że to od tego, że mam nls i languas="pl" w make.conf :D

....podejrzewam, że to od tego, że mam nls i langas="pl" w make.conf :D

To chyba nie to, tez to mam w make.conf

Te warningi pewnie cos by podpowiedzialy.

@gajownik

... Spróbuj zrobic dodatkowo plik menu.lst...

W Gentoo to jest w standarcie jako symlink do grub.conf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...