Sahin Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 Witam Mam problem z Grubem, co prawda moim systemem jest Gentoo, ale Grub jest programem uniwersalnym i dotyczy większości dystrybucji, dlatego umieszczam ten post w tym dziale a nie Pozostałe dystrybucje. Zainstalowałem ponownie Gentoo ale Gruba zostawiłem starego tak jak był, przełożyłem tylko pliki jajka i dostosowałem wpisy w grub.conf, wygląda tak: default=0 timeout 5 splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gz title=Windows XP Professional rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 title=Gentoo Linux 2.6.10-gentoo-r6 root (hd0,5) kernel /kernel-2.6.10-gentoo-r6 root=/dev/hda8 partycja mam takie: /dev/hda1 --- windows * /dev/hda5 --- fat32 /dev/hda6 --- boot * /dev/hda7 --- swap /dev/hda8 --- / Wszystko robiłem zgodnie z instrukcjami, oprócz tego, że partycje linuksa nie są primary tylko logical, gdyż nie było już miejsca na nie. Ale to wcześniej nie robiło różnicy i wszytko było ok. Teraz jednak Grub zatrzymał się na znaczku zachęty: GRUB> i żeby załadować jakiś system muszę wpisać: configfile (hd0,5) Wtedy pojawia się menu wyboru systemu. Pomyslałem, że może pomoże przeinstalowanie Gruba, więc zabootowałem LiveCD, sformatowałem partycję, ustawiłem jako rozruchową (*), skopiowałem zapasowe pliki jajka z home (a jak, przezorny zawsze ubezpieczony , przydało się). Jeszcze raz napisałem plik conf. Sprawdziłem go 3 razy czy się wszystko zgadza i odpaliłem od nowa. Ale niestety znowu zobaczyłem znaczek zachęty Gruba Co się dzieje, jak to naprawić ? Czy mogę zastosować płytkę FC3 do naprawy tego :?: To chyba nie ma znaczenie, że to inna dystrybucja, może tak się uda. Bardzo proszę o pomoc ------------------- Próbowałem w konsoli gruba: root (hd0,5) setup (hd0) Dalej nic :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 dostosowałem wpisy w grub.conf Jak się teraz bawiłem z Hurdem na µ-jądrze L4 to miałem podobne jaja :/ Co wersja to używa innych plików konfiguracyjnych. Spróbuj zrobic dodatkowo plik menu.lst z taką samą zawartością i wgraj GRUBa na nowo. Może pomoże; głowy jednak nie daję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Luty 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 Poradziłem sobię za pomocą płyty FC3, poszło gładko. Gentoo jakoś ch*&^o kompilował mi gruba, dużo warnów było, o dziwo z innymi nie ma problemu, podejrzewam, że to od tego, że mam nls i languas="pl" w make.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 ....podejrzewam, że to od tego, że mam nls i langas="pl" w make.conf To chyba nie to, tez to mam w make.conf Te warningi pewnie cos by podpowiedzialy. @gajownik ... Spróbuj zrobic dodatkowo plik menu.lst... W Gentoo to jest w standarcie jako symlink do grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi