Skocz do zawartości

Jaka Rozdzielczość 19"

waszka

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy! monitor jak w opisie - kiedyś miałam ustawioną rozdzielczość 1024x768, ale tak siedzę i myślę - mam taki monitor to czemu nie wycisnąć z niego więcej zwłaszcza, że pracuję na kompie - poszperałam w necie i znalazłam (zabijcie mnie ale nie wiem gdzie) że wporzo będzie tu rozdzielczość 1280x960. Taką też ustawiłam - po kilkugodzinnej walce z ustawieniami windowsa - żeby ikonki i napisy były widoczne :rolleyes: udało mi się i jest wporzo.... ale zawsze musi być jakieś ale... większość stron www wyświetl mi się conajmniej dziwnie - czyli rzeczy typu marginesy po bokach. Byłoby spoko, ale zaczęłam robić z koleżanką stronę no i jest problem bo ona zajmuje się "graficznymi" rzeczami a ma monitor malutki 15" no i co u niej wygląda super, u mnie jest właśnie z takimi dziwnymi marginesami - chcę zmienić rozdzielczość monitora, ale zapomniałam jak się to dobiera - bo tam były jakieś proporcje itd.. do wyboru mam: (od maxa polecę ale chcę chyba mniejszą niż ta którą mam teraz) 1600x1200, 1600x1024, 1600x900, 1360x768, 1280x1024, 1280x960, 1280x968, 1280x720, 1152x864, 1024x768, 800x600.

Jaką sobie ustawić rozdzielczość żeby wszystko chodziło dobrze?? Fajnie by było jakby mi ktoś wyjaśnił zasadę ustawiania rozdzielczości monitora :)

Nie wiem dokladnie ale ustawienia monitora to ja osobiscie dobieram do wlasnych potrzeb i oczu.(_oprucz_ → oprócz) ORT tego ze zmienisz rozdzielczosc to w windowsie masz jeszcze zakladke w ustawieniach zaawansowane i zakladka monitor tam masz jeszcze odswiezanie jest opcja nie pokazuj trybu ktorego ten monitor nir\e moze wyswietlic.I przy zaznaczonej tej opcji (dobrze jest zaznaczyc dla bezpieczenstwa) ustaw najwieksze odswiezanie jakie bedzie dostepne.Ja u siebie ma 1152x864 i odswiezanie 75hz bo tylko tyle obsluguje moj monitor. :)

Odświeżanie mam 85 Hz ustawione, chociaż mogłabym jeszcze 100 HZ ustawić, ale chyba nie chciałam tak na maxa eksploatować monitorka ;)

ale jak się zaznaczy to żeby pokazał tylko te tryby - to rozdzielczości i tak pokazuje te wszystkie, które wypisałam B)

Ma sie rozumiec ze siedzisz na windowsie teraz tak i z nim masz problem czy z linuxem bo nie napisalas.Rozdzielczosc zalezy od karty i monitora takie jak ci sie wyswietlaja to takie mozesz ustawiac wedlug uznania.Tylko odswiezanie ustaw max jak tylko mozesz wtedy ekran jest bardziej klarowny i widok tez sie z lekka zmienia.Rozdzielczosc ustawiasz taka jak ci pasuje i odswiezanie dostosuj do niej.Jezeli masz zaznaczone tryby tylko mozliwe to nic sie nie stanie z monitorem.Na 19" to musi byc spore chyba zeby obraz nie falowal. :lammer: I ogolnie to chyba nie ma zasady kazdy dobiera rozdzielczosc taka jaka mu pasuje.A odswiezanie dostosowuje sie do rozdzielczosci.

PS. Rozdzielczosci zawsze beda wszystkie mozliwe do wyswietlenia bo one zaleza od sprzetu czyli karty graficznej i monitora.!!!!

Marginesy hmmmm...mozesz dokladniej . Jak one wygladaja????Czarne paski ???Obraz nie jest na caly monitor???Czy o co chodzi sprecyzuj dokladniej.Bo jezeli to obraz nie zajmuje calosci monitora to masz na monitorze przyciski np.menu itd tam sobie ustawiasz rozszerzasz obraz itd ustawiasz sama/. :)