auricom Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 zainstalowalem mplayera z tar.bz2 (zainstalowal sie bez zadnych stresow) dodalem wlasciwie kodeki do /usr/lib/win32 i gdy go odpalam pod konsosa wyskakuje Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. dziala dzwiek lecz brak obrazu nigdy sie z czyms takim nie spotkalem wiec prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Sprawdz jakie domyslnie uruchamia wyjscie video. Ja naprzykolad mam xv. Sprobuj uruchomic mplayer -vo xv. No i polecam lekture: man mplayer i wieleeeelu artykulow dotyczacych mplayer'a. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Ja cztery razy kompilowałem MPlayera. Zawsze był jakiś kulawy. Polecam instalację z paczek, najlepiej skonfiguruj sobie APT albo YUM. Co do problemu to myślę ,że wystarczy wejść w preferences(ustawienia), Video i wybierz któryś z systemów wyświetlania który będzie działał(mi działa z pięc, ale używam GL). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Ja mam do dzis problemy z poprawnym skompilowaniem GNU Gadu na Linuksie (Debian) i emuluje sobie gg na wine, ale to off-top Wydaje mi się, że nie musisz instalować - uruchom z konsoli (polecenie - chyba - mplayer) i zobacz czy wyskakuja jakies bledy po czym wklej je tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idek Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Witam! Ja się podepne pod temat , ponieważ mam podobny problem... ... a mianowicie chciałem sobie oglądać filmy pod konsolą, a jako wyjście video używam vesy. Oto co się dzieje jak próbuje oglądać film jako zwykły user: [idek@dawid-fc3 Filmy]$ mplayer -vo vesa ./film.avi MPlayer 1.0pre6-3.4.2 (C) 2000-2004 MPlayer Team CPU: Intel Celeron 2/Pentium III Tualatin (Family: 6, Stepping: 1) Detected cache-line size is 32 bytes CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 0 Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE Playing ./film.avi. AVI file format detected. VIDEO: [DIV3] 720x576 24bpp 25,000 fps 759,9 kbps (92,8 kbyte/s) SUB: Detected subtitle file format: microdvd SUB: Read 790 subtitles. ========================================================================== Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3 AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, 16 bit (0x10), ratio: 12000->192000 (96,0 kbit) Selected audio codec: [mp3] afm:mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3) ========================================================================== Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. Exiting... (End of file) [idek@dawid-fc3 Filmy]$ Natomiast odtwarzanie jest możliwe po zalogowaniu się jako root. Wnioskuje więc, że jest to problem z uprawnieniami , tylko nie wiem do czego się przyczepić, czemu zmienić uprawnienia... Jeżeli ktoś zna odpowiedź, to bardzo proszę o rade. Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. W ~/.mplayer/gui.conf jest linijka vo_driver Wpiszcie tam np. xv i powinno chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idek Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. W ~/.mplayer/gui.conf jest linijka vo_driver Wpiszcie tam np. xv i powinno chodzić. Problem polega na tym, że moduł xv działa pod x-ami, a ja mplayera chce uruchomić w 'czystej' konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi