Skocz do zawartości

Firefox

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Mnie się wydaje czy Firefox z oficjalnych repo (konkretnie 1.0.1) jest trochę "inny"?

Tak właśnie patrzę i nie mogę się dowidzieć opcji do uaktualnień :blink: :shock: .

Ja rozumiem że mogłoby być to spowodowane dostosowywaniem do dstrybucji, poprawianiem błędów, wyłączaniem żeczy które nie miałyby prawa działać lub działałyby źle.

Ale dlaczego mam wrażenie że to nie chodzi wcale o nic z powyższych :?:

Jaki jest stosunek twórców Fedory do produktów ze stajni Mozilla.org :?:

Oczywiście jeśli mnie coś omineło to proszę o jakąś informację.. niemniej pytanie jest dla mnie istotne ponieważ Fedorę polubiłem a Firfoxa i Thunderbirda używam od dawna i raczej ich nie zmienię, a są to jedne z tych programów z których najczęściej korzystam.

Pozdrawiam

Stef

Ta wersja nie posiada guziczka do ręcznego sprawdzania aktualizacji, ale ff sprawdza je przy każdym uruchomieniu, więc możesz być spokojny.

Podejrzewam jednak, że ów guziczek został tylko ukryty, może jako niepotrzebny, Stosownej opcji możeszz szukać w pliku konfiguracyjnym ff.

W tym celu wpisz do paska adresu: about:config i przeszukaj te wpisy.

Choć nie wiem czy znajdziesz, bo jest strasznie dużo, ale a nóż..

Bądź jednak ostrożny, by nie okazało się, że swojego ff widzisz po raz ostatni :<

Poza tym wersje linuksowe programow roznia sie od wersji window$owych

No co Ty..:rolleyes:

Co do about:config to po wpisaniu w filtrze "update" brakuje mi 7 linijek w porównaniu do wersji windowsowej:

app.update.autoUpdateEnabled

app.update.enebled

app.update.interval

app.update.lastUpdateDate

app.update.performed

app.update.updatesAvailable

app.update.url

A chodzi mi konkretnie o update samych rozszeżeń Fx i Tb.

ale ff sprawdza je przy każdym uruchomieniu, więc możesz być spokojny

Niemcu a na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Czy gdzieś znajduje się jakiś oficjalny komentarz do tego co Fedora robi z Fx/Tb :?:

Pozdrawiam

Stef

Poza tym wersje linuksowe programow roznia sie od wersji window$owych, np. tym, że 'Preferencje' masz w 'Edycji', a nie jak na wingrozie - w 'Narzędziach'

Własnie, dobrze ze zwrociles na to uwage. Ja mam co prawda 2 windowsy na dysku (gry i rodzice) ale w zadnym z nich nie podlaczylem netu wiec z FF tam nie korzystam. I jak kiedys wpadłem do znajomej i sprobowałem jej ustawic FF tak jak trzeba (bo prosiła) to sie własnie ta roznica zdziwiłem. Czemu programiści Firefoxa tak zroznicowali obie wersje? Niebardzo widze sens tego.

A wie ktoś jak zmusic tandem KDE/FF lub Gnome/FF do wspólpracy ? Już pół nocy siedze nad tym .....i niemoge spowodować aby linki otwierane z Thunderbirda, otwierały się w nowych zakładkach. Ten ......Nielot robi co chce. Windows jest pod tym względem o niebo wygodniejszy !!!!!! Grrr..... juz instalowałem wszytsko co mi mogło pomóc, przesatwiałem, mieszałem i gówno :/

---

Przeczytaj REGULAMIN! ... to nie podwórkowa piaskownica ;) tak więc postaraj sie okazać troszkę szacunku użytkownikom forum - i wyrażaj się "jaśniej"

pozdrawiam

marcyr

Edytowane przez marcYr

Czy gdzieś znajduje się jakiś oficjalny komentarz do tego co Fedora robi z Fx/Tb :?:

http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/rpms/...s/firefox/FC-3/

Czemu programiści Firefoxa tak zroznicowali obie wersje? Niebardzo widze sens tego.

FF dostosowywany jest do HIG danego środowiska po to, by wyglądał jak każdy inny program. Użytkownik nie musi się przez to uczyć obsługi każdej aplikacji od nowa. Wie, że w tym menu ma preferencje, tam coś innego, itd.

FF dostosowywany jest do HIG danego środowiska po to, by wyglądał jak każdy inny program. Użytkownik nie musi się przez to uczyć obsługi każdej aplikacji od nowa. Wie, że w tym menu ma preferencje, tam coś innego, itd.

niby nie głupie, ale ja słyszałem o HIG dla Gnoma, choc pewnie dla KDE tez jakies jest. Przy czym zakładam ze jest poprostu rozroznienie Linux >>Windows

Jakkolwiek CVS byłby dla mnie niezrozumiały (hehe właśnie miaja rok od kiedy zainteresowałem się open source i jestem szczęśliwszym człowiekiem muszę przyznać :) ) dowiedziałem się paru ciekwach rzeczy, niestety niekoniecznie jest to o co mi chodziło (najprawdopodobniej niezauważyłem/niezrozumiałem czegoś.. ), nimniej dzięki Ci mastha Gajowniku.

A do rzeczy: u kumpla na FreeSIBE jest normalnie, co oczywiście dowodzi tylko tego że możne być tak a nie inaczej. Mnie naprawdę nie chodzi o jakąś tam kosmetykę (np: że preferencje są w edycja a nie narzędzia ) ale o stosunek RH do Moz. Czy RH uważa produkty Moz za "niedorobione"? Bo o ile jest dla mnie normalne wyłączenie opcji updatowania samego programu - bo robimy to przez rpm, i fajnie, o tyle nie rozumiem wycięcia opcji dotyczącej rozszerzeń (takowe przecież instalujemy ręcznie, w dodatku do profilu ). Podobna rzecz zachodzi w stosunku do Thunderbirda (temat co prawda już poruszałem, ale.. ) - tego wycieli w wersji 1.0 w całości!

Dlatego tak mi się na dnie mojego durnego, aczkolwiek starającego myśleć logicznie łba zakołatało że może jednak jest coś na rzeczy. Jednak jeśli by tak było gdzieś powinien być oficjalny komentarz RH co do produktów Mozilli (coś w stylu że uważamy że są kiepskie, ale skoro ich pragniecie, to staramy się je poprawiać i wydawać..) dla ZU (nie tam żaden CVS).

Pozdrawiam

Zatroskany Stef

PS.

Jak sobie dodam te linijki do Fx to zacznie działać :unsure: (w tej chwili nie mogę sprawdzić)?

[Edit] Po dopisaniu linijek z przedrostkiem app. do about:config Firefoxa nie zauważyłem żadnych zmian..

Tak przy tym temacie to czy mozna Ustawić jesyk polski dla FF czy raczej potrzebne jest sciągniecie polskiej instalki.

A co do Preferences w Menu Edit wczesniej na windzie uzywalem Mozilli 1.6 i tam było podobnie. Mysle ze to nie jest bariera nie do przeskoczenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...