San Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Ave! mam problem... (jakiż standart gdy włączam aMuła to sieć po jakimś czasie jest wykożystywana do tego stopnia że firewall (Firestarter) nie wyrabia jest ze 40 połączeń w ramach eDonkey... zamula nieźle dla tego chciałem się spytać jak można wyłączyć te wszystkie połączenia (utrzymują się nawet gdy wyłączy się muła, po wyłączeniu karty sieciowej, a nawet po relogowaniu...) POMOCY! czy xMule ma takie problemy? Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Witaj! Wiesz, w sumie 40 połączeń na emule to i tak niewiele. Musisz się niestety z tym liczyć - programy p2p sa wymagające pod tym względem. Ja szczerze mówiąc nie korzystam z mułka pod Fedorą, ale restart sieci wykonujesz za pomocą komendy ./network restart w katalogu /etc/rc.d/init.d/ Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 40 połączeń? No cóż. Moim zdaniem problem leży gdzieś indziej, trudno sprecyzować gdzie Na moim DSL-u 1024/256 czasem ip_conntrack śledzi ponad 3000 połączeń w stanie established (wszystko dzięki różnemu p2p), a mimo to wszystko śmiga bez problemu Może to ten firecośtam mąci ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Jest pewien sposób na wiszące połączenia! Domyslnie czas nawiazanych połączeń TCP wynosi 5 dni. Programy p2p(XMule,aMule) z jakis powodów nie zamykaja prawidłowo sesji tcp_established. Aby to zmienić trzeba ustawić timeout'y wiszących połączeń kompilująć jądro (plik /usr/src/linux.2.6.X/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_proto_tcp.c) lub poleceniem sysctl -w net.ipv4.netfilter.ip_conntrack_tcp_timeout_established=[sekundy] zmienic domyslny czas nawiazanych sesji tcp. Sprawdzasz sobie opcje jądra za pomocą sysctl -A | less Pozdrawiam p.s. Zobacz również plik /etc/sysctl.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 ad. ati Można też po prostu wstawić liczbę do /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established i zrestartować sysctl (albo komputer po prostu) Odkąd zmieniłem domyślną wartość z 5 dni do 24 godzin liczba połączeń w stanie established nie wychodzi pow. 500 San: A na jakiej podstawie twierdzisz że to wina iptables? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Dlatego też napisałem żeby zobaczyć plik sysctl.conf aby tam wpisać podany parametr A potem zrestartować system lub interfejsy sieciowe! Choć u mnie działa to tylko po restarcie sieci a przy starcie systemu nie zmienia tego parametru !!! I nie wiem dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Ave! Musisz się niestety z tym liczyć - programy p2p sa wymagające pod tym względem. wszystko spoko, póki mół działa... chodzi o to że jak go wyłączę to te połączenia nadal działają... Domyslnie czas nawiazanych połączeń TCP wynosi 5 dni. Programy p2p(XMule,aMule) z jakis powodów nie zamykaja prawidłowo sesji tcp_established. no właśnie kod ./network restart chyba mi wystarczy, bo jak widzę zabił większość połączeń Może to ten firecośtam mąci ? mąci czy nie, na pewno zżera moc CPU gdy jest tyle połączeń, bo o to mi głównie chodzi - o moc CPU niestety jest mi potrzebny bo 1. to firewall 2. udostępnia połączenie mojej siostrze może to wina "ataków" które musi zatrzymywać Firestarter? (ataków - połączeń w ramach sieci eDonkey na port Muła, TCP) bo jest ich sporo... gdy siostra lub ja włączymy muła czy bezpiecznym by było przepuścić te wszystkie połączenia? Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 mąci czy nie, na pewno zżera moc CPU gdy jest tyle połączeń, bo o to mi głównie chodzi - o moc CPU niestety jest mi potrzebny bo 1. to firewall 2. udostępnia połączenie mojej siostrze Firestarter nie jest niezbedny. Firewalla i udostępnianie połączenia możesz zrobić za pomocą kilku regułek iptables. Jeśli nie potrafisz sam napisać to poszukaj w sieci, gotowych skryptów jest pełno (na tym forum też byś pewnie coś znalazł). Jeśli chodzi o Firestartera i obciążenie CPU. To nie firewall tak obciąża tylko gui. Nie musisz go włączać, żeby firewall działał. Zaptaszkuj sobie w preferencjach w zakładce firewall wszystkie 3 opcje, powinien się odpalać jako usługa. Możesz to sobie sprawdzić tak: # chkconfig --list|grep firestarter 3 i 5 powinny być włączone, jeśli nie to zrób: # chkconfig --level 5 firestarter on # chkconfig --level 3 firestarter on albo użyj ntsysv lub system-config-services Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Ave! chkconfig --list|grep firestarter firestarter 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone u mnie toi wygląda tak. czy te co są włączone należy wyłączyć? i właściwie co to daje? ;P jeśli zaś chodzi o jakiegoś innego firewall'a to zależy mi na tym by był w miare prosty, dla tego wybrałem to. poza tym tutaj widać efekty jego działanie . wybaczcie mam taki uraz bo mi kiedyś wyłączyli internet za to że nie byłem zabezpieczony Zaptaszkuj sobie w preferencjach w zakładce firewall wszystkie 3 opcje, tak mam, czy to znaczy ż firewall działa bez włączania 'narzędzia systemowe -> Firestarter'?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 chkconfig --list|grep firestarter firestarter 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone u mnie toi wygląda tak. czy te co są włączone należy wyłączyć? i właściwie co to daje? ;P Nie musisz wyłączać. To pokazuje na którym runlevelu będzie uruchamiał się firestarter. Najważniejsze to: 3: jeśli uruchamiasz komputer bez X-ów. 5: z X-ami (standardowo) Poczytaj sobie man telinit jeśli chcesz dowiedzieć się więcej. Zaptaszkuj sobie w preferencjach w zakładce firewall wszystkie 3 opcje, tak mam, czy to znaczy ż firewall działa bez włączania 'narzędzia systemowe -> Firestarter'?? tak Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 wszystko spoko, póki mół działa... chodzi o to że jak go wyłączę to te połączenia nadal działają... Jakbyś przeczytał na jakimś faku o eDonkey (eMule) to byś się dowiedział, że takie zachowanie jest całkiem normalne. Po wyłączeniu programu nadal przychodzą żądania do niego z zewnętrz (IMO jest to logiczne). Te masowe próby połączeń ustają stopniowo i po pewnym czasie znikają. Nie pomoże Ci restart kompa ani nic innego. Możesz tylko czekać. Nie wiem jakiego masz tam procka ale być może rzeczywiście z powodu zbyt dużej liczby połączeń tworzy się coś w rodzaju DOS-a Choć z drugiej strony myślę że nawet komp klasy P200 powinien sobie z tym poradzić, no bo co to jest 40 połączeń Sprawdź czy ten FireStoper utworzył w iptables regułkę blokującą pakiety NEW i przepuszczającą ESTABLISHED,RELATED. Może jak zablokujesz pakiety NEW (które wbijają Ci się na wyłączonego eMuła) to odciąży to trochę procka, bo nie będzie ich musiał dalej przerabiać. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 @The Structorr dzięki, to mi chyba wystarczy tylko jeszcze masqarada... @MrReal chyba kto ś tu czegoś nie zrozumiał <lol> 40 połączeń WYchodzących które chcę zerwać i jeśłi jeszcze nie zauważyłeś, już ustaliliśmy co było powodem przeciążenia o połączeniach przychodzących nic nie pisałęm, bo sam to potrafi ę zrozumieć BEZ czytania FAQ'ów... P.S. nie lubię ludzi któży się noszą bo myślą że wiedzą wszystko... znam paru takich - to idioci... Pozdrawiam! San P.S.2 jeszcze raz dziękuję, The Structorr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi